Kaikki oleellinen omenasta

21.10.2020

Syksyn saapuessa muutama asia on varma: villapaidat, värikkäät lehdet, paksut huivit ja tietenkin… omenat. Karamellisoidut omenat, omenasiideri, omenadonitsit; omena tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia. Omena onkin oleellinen osa syksyä.

Omenat ovat globaali herkku, joita näkee lounaslaatikoissa ja gourmet-salaateissa. Omena sopii hyvin kaiken kanssa, oli kyse sitten juustoista tai jälkiruoista, mutta siitä voi nautiskella myös pelkilleen. Rapeus ja raikas maku tekevätkin siitä käytännössä täydellisen hedelmän.

Omenoita saa myös kaikkialta. Asuit sitten missä tahansa, lähikaupassasi on todennäköisesti tarjolla ainakin paria laatua omenaa.

Ja tuskin on sattumaa, että omena on osa mukavimpia sanontojamme, kuten: “Ei omena kauas puusta putoa” tai “Omena päivässä pitää lääkärin loitolla.”

Lähestyessämme parasta omenakautta, kannattaakin ottaa muutama asia huomioon, jotta saat tästä herkusta kaiken irti.

 

Millaisia omenoita on olemassa?

Omenalaatuja on satoja ja Suomessakin voit löytää kaupasta monia tuttuja omenalajeja:

 

Royal Gala

Yksi suosituimmista omenalaaduista, joka sai alkunsa Uudessa-Seelannissa. Gala-omenat ovat rapeita ja todella makeita, joten ne sopivat hyvin naposteluun.

Honeycrisp

Honeycrisp-omenalla on miedon makea maku ja erittäin rapsakka rakenne. Sopii hyvin naposteluun, salaatteihin ja kastikkeisiin.

MacIntosh

Tämä kirpeä herkku sopii välipalaksi tai kastikkeisiin. Muista leikata paksuja siivuja, jotta rakenne pysyy koossa.

Granny Smith

Limenvihreä ja kirpeä Granny Smith on ranskasta kotoisin ja sopii erityisen hyvin piiraisiin.

Pink Lady

Pink Lady säilyttää rapeutensa vielä viikkojenkin varastoinnin jälkeen. Erityisen hyvä vaihtoehto leivontaan, sillä omenan pinkki väri kestää hyvin kuumuutta ja näyttää kauniilta leivonnaisissa.

Red Delicious

Viininpunainen kuori tarjoaa hieman katkeran jälkimaun, mutta kuoren alla on erittäin makea ja pehmeä sisusta.

Golden Delicious

Tällä omenalla on monta eri sävyä, mutta se tarjoaa aina pehmeän ja voisen maun. Sopii hyvin jälkiruokiin.

 

Koska omenat ovat parhaimmillaan?

Omenoiden satokausi on tyypillisesti syyskuusta lokakuuhun. Nykyaikaisilla korkean teknologian varastointimenetelmillä on kuitenkin mahdollistettu raikkaiden omenoiden tarjoaminen ympäri vuoden.

Katso resepti: Omenapiirakka vailla vertaa

 

Kuinka löytää parhaat omenat?

Helpointa on usein ostaa valmiita omenoita kaupasta, vaikka siihen sisältyykin riski, että ostoksissasi on vioittuneita tai vahingoittuneita omenoita. Jos poimit omenat käsin, tarkastele omenan kuorta etsien kulumia tai madonreikiä. Pieni likaisuus ei haittaa sillä omenat voi aina pestä.

Parasta omenoissa onkin se, että voit syödä niitä käytännössä aina riippumatta ulkonäöstä. Joka lajikkeella on ominaiset piirteensä ja osa hauskuutta onkin kokeilla aina välillä uusia omenamakuja.

 

Kuinka varastoida omenat?

Pidä omenoita muovipussissa jääkaapissa pidentääksesi niiden käyttöikää. Samalla estät omenan kuorta aiheuttamasta epämiellyttäviä hajuja. Tällä tavalla säilyttämällä omenat säilyvät syömäkelpoisina neljästä kuuteen viikkoon.

Katso resepti: Omena-kinuskispritserit

 

Kuinka valmistella omenat?

Omenoiden huolellinen peseminen on oleellista, sillä ne saattavat sisältää jäämiä lannoitteista. Omenan voi leikata mieltymystensä mukaan, mutta älä syö vartta tai siemeniä.

Jos et halua omenan kuoren ruskettuvan, tipauta siihen muutama tippa sitruunamehun ja veden sekoitusta.

 

Kuinka kokata omenoilla?

Omenoilla voi tehdä oikeastaan mitä vaan; piirakoita, sipsejä tai kastikkeita. Voit myös kypsentää omenat kokonaisina ja syödä aamupalaksi tai paahtaa ne uunissa karamellin kera. Reseptejä löytyy esimerkiksi internetistä loputtomasti.

Katso resepti: Rapea kinuski-omenaleivos

 

Mitä ravintoaineita omena sisältää?

Keskikokoinen kuorellinen omena sisältää 95 kaloria, 25 grammaa hiilihydraatteja, 0,5 grammaa proteiinia, 4 grammaa kuitua ja 0,4 grammaa rasvaa. Yhdestä omenasta saat myös 14% päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta. Jos haluat omenasta kaiken irti, syö myös kuori; tuoreen tutkimuksen mukaan kuoresta löytyvällä ursolihapolla on painonpudotusta edistäviä vaikutuksia.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Aarón Blanco Tejedor