Julkkisten suosimalla 16/8 dieetillä on monenlaisia vaikutuksia hyvinvointiin

20.5.2020

Viime aikoina on noussut paljon keskustelua monen julkkiksen suosimasta 16/8 dieetistä. Dieettiä kuvaillaan usein hyvin radikaaliksi, mutta sitä ei se ei todellakaan ole. Tätä dieettiä on todella helppo noudattaa, koska voit syödä ihan normaalia ruokaa, ainoa mitä rajoitetaan on aika, jolloin ruokaa voi syödä.

Tästä syystä ei 16/8 kohdalla pitäisikään käyttää sanaa dieetti vaan pikemminkin elämäntapa tai ruokailumalli, koska tämän tarkoituksena ei välttämättä ole aina painonhallinta, vaan pikemminkin terveellinen ja tasapainoinen ruokailurytmi, jolla on monia erilaisia positiivisia vaikutuksin yleiseen hyvinvointiin. Vaikka tällä ruokailumallilla on ennen kaikkea positiivinen vaikutus aineenvaihduntaan ja sen parantamiseen, on sillä myös monia muita huomattavia terveysvaikutuksia.

 

Apua univaikeuksiin ja helpotusta epäsäännölliseen ruokailurytmiin

Sillä mitä ja miten me syömme, on suuri vaikutus hyvinvointiimme. Yksi hyvinvoinnin mittareista on riittävä uni sekä unen laatu. Unen laatuun vaikuttaa toki monin ulkoinenkin tekijä, mutta ravinolla on myös erittäin suuri vaikutus siihen. Esimerkiksi myöhään illalla syöty raskas ateria saattaa pidentää nukahtamisaikaa ja aiheuttaa heräilyä yön aikana. Monet 16/8 ruokailumallin aloittaneet ovat kertoneet, että heidän unenlaatunsa parani jo ensimmäisen viikon jälkeen huomattavasti verrattuna entiseen.

Toinen tärkeä asia, johon 16/8 ruokailumalli tuo apua, on epäsäännöllinen ruokailurytmi. Päivän ruokailut on helpompi suunnitella kun tietää, että päivässä on kahdeksan tuntia, joiden sisälle ruokailut voi sovittaa.  Tämän ajan voi säätää omaan aikatauluunsa sopivaksi. Välillä paastoaika, eli se aika vuorokaudesta kun ollaan syömättä, voi vaihdella välillä 12-18 tuntia. Tärkeintä on kuitenkin se, että ruokailutuntien aikana syö vähintään kolme ateriaa, aamupalan, lounaan ja illallisen, aamupalan ja lounaan ollessa suurimmat ateriat.

Voit esimerkiksi syödä klo 9-17 välillä ja paastota näin ollen klo 17-9 välillä. Tällainen syömisrytmi sopii hyvin esimerkiksi sellaisille henkilöille, jotka eivät tunne itseään nälkäisiksi ja jättävät tästä syystä aamiaisen väliin. Tämä johtaa usein siihen, että he ahmivat ruokaa iltaisin. Tätä ruokailurytmiä käyttämällä iltasyöminen jää kokonaan pois, joten aamulla olo on niin nälkäinen, että tekee mieli syödä runsas aamiainen.

 

Valmistamalla ruuat etukäteen 16/8 ruokailurytmiä on helppo noudattaa

Jotta 1678 ruokailurytmiä olisi helppo noudattaa, kannattaa ruuat valmistaa etukäteen, jolloin ruoka-aikana, ei tarvitse ruveta miettimään sitä, mitä oikein syöt. Tai jos käyt töistä lounasaikaan ulkona syömässä, valitse paikka jo etukäteen. Jo tavoitteenasi on 16/8 ruokailurytmin avulla kiihdyttää aineenvaihduntaasi ja pudottaa painoa, tämä on erityisen tärkeää. Silloin et repsahda hakemaan nälkäisenä kaupasta pasteijoita ja suklaapatukoita. Painonpudotuksen kannalta tällä ruokailurytmillä on myös tärkeää ajoittaa liikunta aamuun ennen aamiaisen syömistä. Päivän aikana tulisi myös muistaa nauttia vettä.

Vaikka 16/8 ruokailurytmiä mainostetaankin joissakin medioissa hyvin radikaaliksi ja ankaraksi, ei se todellakaan sitä ole. Noudattamalla tätä ruokailurytmiä, huomaat hyvin nopeasti, että sinulla ei ole enää iltaisin nälkä ja tunnet olosi paljon energisemmäksi, eikä sinulle esimerkiksi iske iltapäivin lounaan jälkeen väsymystä. Kun saat yösikin nukuttua paremmin, jaksat vapaa-ajallasi tehdä paljon enemmän asioita, oli se sitten liikunnan tai perheen parissa. 16/8 ei siis ole painonpudotusdieetti, vaikka sitä voi siihenkin tarkoitukseen käyttää apuna, vaan se on ennen kaikkea tapa pitää yllä energistä elämäntapaa ja se säästää myös paljon aikaa.

Kokeile 16/8 ruokailurytmiä itse vaikkapa viikon ajan ja tulet varmasti huomaamaan jo tässä lyhyessä ajassa positiivisia muutoksia omassa hyvinvoinnissasi. Tämä juuri onkin se syy, miksi niin moni julkkis vannoo tämän ruokailurytmin nimeen.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Pixabay.com