Syö inkivääriä säännöllisesti ja saat nämä tieteellisesti todistetut terveyshyödyt

7.11.2020

Inkivääri sisältää gingerolia, ainetta, jolla on vahvoja lääkinnällisiä ominaisuuksia

Inkivääri on kukkiva kasvi, alunperin lähtöisin Kiinasta. Se kuuluu Zingiberaceae-perheeseen ja on läheistä sukua kurkumalle, kardemummalle ja galangajuurelle. Kasvin maajuurta (varren maanalainen osa) käytetään tavallisesti mausteena. Sitä kutsutaan usein inkiväärin juureksi tai yksinkertaisesti inkivääriksi.

Inkiväärillä on perinteisessä ja vaihtoehtoisessa lääkettieteessä pitkät käyttöperinteet eri muodoissa. Sitä on käytetty auttamaan ruuansulatusta, vähentämään pahoinvointia ja auttamaan flunssan ja nuhan hoidossa, muutamia mainitaksemme.

 

Inkivääri tuo apua moniin pahoinvoinnin muotoihin, erityisesti aamupahoinvointiin

Inkivääri näyttäisi olevan erittäin tehokas lääke pahoinvointiin. Sitä on esimerkiksi pitkään käytetty apuna merisairauteen, ja on olemassa jotain näyttöä siitäkin, että se olisi jopa yhtä tehokasta kuin reseptilääkitys. Inkivääri saattaa myös helpottaa leikkauksen jälkeistä pahoinvointia ja oksentamista, ja kemoterapiassa olevia syöpäpotilaita.

Se saattaa kuitenkin olla tehokkain raskauteen liittyvää pahoinvointia vastaan, erityisesti aamupahoinvointia. 12 tutkimuksesta tehdyssä yhteenvedossa, johon kuului 1 278 raskaana olevaa naista, 1,1 – 1,5 grammaa inkivääriä voi vähentää pahoinvoinnin oireita merkittävästi.

Inkiväärillä ei tutkimuksessa kuitenkaan todettu mitään vaikutusta oksentamiseen. Vaikka inkivääriä pidetään turvallisena, puhu lääkärisi kanssa ennen suurien määrien syömistä, jos olet raskaana. Jotkut uskovat, että suuret määrät saattavat kasvattaa keskenmenon riskiä, mutta tällä hetkellä mitkään tutkimukset eivät tue tätä.

 

Inkivääri saattaa vähentää lihaskipuja ja arkuutta

Inkiväärin on todettu olevan tehokas apu liikunnasta aiheutuvaan lihaskipuun. Yhdessä tutkimuksessa, kahden gramman nauttiminen inkivääriä päivässä, 11 päivän ajan, vähensi huomattavasti lihaskipua kyynerpää-harjoitteita tekevillä henkilöillä. Inkiväärillä ei ole välitöntä vaikutusta, mutta saattaa olla tehokas vähentämään lihaskivun päivittäistä etenemistä. Näiden vaikutusten uskotaan johtuvan tulehduksia vähentävistä ominaisuuksista.

 

Tulehduksia vähentävät vaikutukset voivat auttaa luu-niveltulehdukseen

Luu-niveltulehdus on tavallinen terveysongelma. Siihen liittyy kehon nivelten rappeutuminen, joka johtaa oireisiin, kuten nivelkipu ja -jäykkyys. Kontrolloidussa kokeessa 247 luu-niveltulehdusta polvessa sairastavasta henkilöstä ne, jotka ottivat inkivääriuutetta kärsivät vähemmän kivuista ja tarvitsivat vähemmän kipulääkitystä.

Toisessa tutkimuksessa todettiin, että inkiväärin, mastiksipistaasin, kanelin ja seesamiöljyn yhdistelmä voi ulkoisessa käytössä vähentää kipua ja jäykkyyttä luu-niveltulehduksessa.

 

Inkivääri voi madaltaa verensokeritasoja dramaattisesti ja kohentaa sydänsairauksiin liittyviä riskitekijöitä

Tämän alueen tutkimus on suhteellisen uutta, mutta inkiväärissä saattaa olla diabetesriskiä vähentäviä ominaisuuksia. Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa, jossa mukana oli 41 tyypin 2 diabetestä sairastavaa osallistujaa, kaksi grammaa inkiväärijauhetta päivässä laski paastoverensokeria 12 prosentilla.

Se paransi myös merkittävästi HbA1c:tä (pitkäaikaista verensokeritasoa kuvaava sokerihemoglobiini), johtaen kymmenen prosentin laskuun 12 viikon kuluessa. Myös ApoB/ApoA1-suhde pieneni 28 prosenttia, ja happettuneet lipoproteiinin merkkiaineet vähenivät 23 prosenttia. Molemmat ovat merkittäviä riskitekijöitä sydänsairauksille.

 

Inkivääri voi auttaa hoitamaan kroonisia ruuansulatushäiriöitä

Kroonisen ruuansulatushäiriön (dyspepsia) on luonnehdittu olevan toistuvaa kipua ja epämukavuutta vatsan yläosassa.

Viivästyneen vatsan tyhjenemisen uskotaan olevan merkittävä ajuri ruuansulatushäiriöissä. Kiinnostavaa kyllä, inkiväärin on todettu nopeuttavan vatsan tyhjenemistä tästä tilasta kärsivillä henkilöillä. Keiton syömisen jälkeen, inkivääri lyhensi vatsan tyhjenemiseen kulunutta aikaa 16 minuutista 12:een. 24 terveellä henkilöllä tehdyssä tutkimuksessa, 1,2 grammaa inkiväärijauhetta ennen ateriaa nopeutti vatsan tyhjenemistä 50 prosentilla.

 

Inkiväärijauhe saattaa vähentää huomattavasti kuukautiskipuja

Kuukautiskivut viittaavat kipuun, jota naiset tuntevat kuukautiskierron aikana. Yksi inkiväärin perinteisistä käyttötarkoituksista on kivunlievitys, mukaanlukien kuukautiskivut.

Eräässä tutkimuksessa 150 naista ohjeistettiin ottamaan 1 gramma inkiväärijauhetta päivässä, kuukautiskierron kolmen ensimmäisen päivän ajan. Inkiväärin onnistui vähentää kipua yhtä tehokkaasti kuin mefenaamihappoa ja ibuprofeenia sisältävien lääkkeiden.

 

Inkivääri saattaa madaltaa kolesterolitasoja

Korkeat tasot LDL-lipoproteiinia (”pahaa” kolesterolia) on yhdistetty korkeampaan sydänsairausten riskiin. Syömilläsi ruuilla voi olla merkittävä vaikutus LDL-tasoihin. 85 korkeasta kolesterolista kärsivän henkilön 45-päiväisessä tutkimuksessa, kolme grammaa inkiväärijauhetta aiheutti laskua useimmissa kolesterolin merkkiaineissa.

Tätä tukee kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä rotilla tehty tutkimus, jossa inkivääriuute laski LDL-kolesterolia samassa määrin kuin kolesterolia laskeva lääke, atorvastatiini. Molemmat tutkimukset osoittivat myös kokonaiskolesterolin ja veren triglyseridien vähentymistä.

 

Inkivääri sisältää ainetta, joka saattaa auttaa ehkäisemään syöpää

Syöpä on hyvin vakava sairaus, jota luonnehditaan epänormaalien solujen hallitsemattomaksi kasvuksi. Inkivääriuutetta on tutkittu vaihtoehtoisena hoitona moniin syöpämuotoihin. Syöpää vastustavat ominaisuudet ovat 6-gingerolin ansiota, aineen, jota inkivääristä löytyy suuria määriä. 30 henkilöllä tehdyssä tutkimuksessa kaksi grammaa inkivääriuutetta päivässä vähensi merkittävästi tulehduksia edistäviä viestintämolekyylejä paksusuolessa.

Jatkotutkimus korkean syöpäriskin yksilöillä ei kuitenkaan vahvistanut löydöksiä. Lisäksi on olemassa jonkin verran, joskin rajoitetusti, todisteita siitä, että inkivääri saattaa olla tehokas perna-, rinta- ja munasarjasyöpiin. Lisää tutkimusta tarvitaan.

 

Inkivääri saattaa parantaa aivotoimintaa ja suojata Alzheimerin taudilta.

Oksidatiivinen stressi ja krooninen tulehdus saattaa kiihdyttää ikääntymisprosessia. Niiden uskotaan olevan Alzheimerin taudin ja kognitiivisten kykyjen heikkenemisen avaintekijöiden joukossa. Jotkut eläinkokeiden tulokset viittaavat siihen, että inkiväärin antioksidantit ja bioaktiiviset yhdisteet voivat estää aivoissa tapahtuvia tulehdusreaktioita.

On myös olemassa joitain todisteita siitä, että inkivääri voi parantaa aivojen toimintaa suoraan. 60 keski-ikäisellä naisella tehdyssä tutkimuksessa, inkivääriuutteen todettiin parantavan reaktioaikaa ja työmuistia. On myös olemassa lukuisia eläimillä tehtyjä tutkimuksia, jotka osoittavat inkiväärin voivan suojata aivotoimintaa ikään liittyvältä heikkenemiseltä.

 

Inkiväärin aktiivinen ainesosa auttaa taistelemaan infektioita vastaan

Tuoreen inkiväärin bioaktiivinen ainesosa, gingeroli, voi auttaa madaltamaan infektioriskiä. Itse asiassa, inkivääriuute voi estää monentyyppisten bakteerien kasvun. Se on hyvin tehokas suun ja ienten tulehdussairauksiin, kuten ientulehdukseen ja tukikudostulehdukseen yhdistettyihin bakteereihin.

Tuore inkivääri saattaa myös olla tehokas RSV-virusta vastaan, joka on yleinen hengitystieinfektioiden syy.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Authoritynutrition.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay