Iällä on yllättävä vaikutus seksielämään

29.11.2017

Mitä tulee tyydyttävään seksielämään, oikea ikä voi olla aivan tärkeää kuin se, kuinka vanhaksi tunnet itsesi. Waterloon yliopiston tutkimuksen mukaan nuori ajattelumaailma ja nuori sydän tekevät seksistä aivan erilaista.

Tutkimuksessa havainnoitiin 1170 aikuisen (40-70v) asenteita seksiä ja ikääntymistä kohtaan. Päähavainto oli se, että mitä enemmän ihminen koki olevansa oman ikäisensä, sitä vähemmän nautinnollisempaa seksi oli.

Myös negatiivinen asenne ikääntymistä kohtaan vähensi nautintoa makuuhuoneessa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä yleisestä oletuksesta, että ihminen on kuusikymppisenä jotenkin huonompi kuin kaksikymppisenä.

 

Itsensä nuoreksi tuntevat eivät harrasta enemmän seksiä

Tulokset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että itsensä nuoreksi tuntevat harrastaisivat enemmän seksiä; tutkijat eivät löytäneet minkäänlaista yhteyttä “subjektiivisen” iän, asenteiden ja yhdynnän yleisyyden välillä. Sen sijaan, nuoret mielet kokivat seksin vain olevan laadukkaampaa.

Keskimäärin tutkittavat kertoivat harrastaneensa seksiä 2.5 kertaa viimeisen puolen vuoden aikana alkuhaastattelussa ja 1.8 kertaa jälkihaastattelussa, joka pidettiin 10 vuotta myöhemmin. Vanhempi ikä ja heikentynyt terveydentila liittyivät vahvasti seksin määrän vähenemiseen.

Tulokset eivät olleet oikeastaan millään lailla yllättäviä, kertoi Steven Mock, yksi tutkijoista. On ihan loogista, että nuoreksi itsensä tunteva tuntee itsensä myös parempikuntoiseksi ja aktiivisemmaksi ja omaa näin suuremmat seksihalut.

 

Seksuaalisuus on osa elämää kuolemaan asti

Samat havainnot pätivät myös silloin, kun tutkijat ottivat mukaan oikean iän ja krooniset sairaudet. Ja mielenkiintoista kyllä, nämä itsestään selvät tekijät vaikuttavat seksin laatuun aivan yhtä paljon kuin se, kuinka vanhaksi itsesi tunnet.

Mock ei osaa antaa neuvoja nuoren mielen ylläpitämiseen, mutta hän kertoo sen olevan aihealue, jota olisi kiinnostavaa tutkia tulevaisuudessa. Tällä hetkellä on kuitenkin tärkeää ”puolustautua laaja-alaisia ikääntymiseen liittyviä stereotypioita vastaan.”

Toinen tutkija, Amy Estill, kertoo, että on tärkeää ottaa huomioon kaikki psykososiaaliset ja biologiset tekijät, jotka voivat vaikuttaa ihmisen seksuaaliseen käyttäytymiseen – ja muistaa, että seksuaalisuus on tärkeä osa ihmisen elämää kuolemaan asti.

“Ihmiset nauttivat seksistä, se parantaa parisuhdetta ja voi myös kohentaa terveyttä,” Estill kertoo. ”Ja tämä tutkimus todistaa, että vanhojen asenteiden kääntäminen ja ihmisten auttaminen tuntemaan itsensä nuoremmaksi voi jopa parantaa heidän seksielämäänsä iän karttuessa.”

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Hermes Riviera