Haluatko valmistaa täydellisen pizzan? – Vältä näitä mokia!

21.6.2018

1. Kaulit taikinan liian ohueksi

Moni ammattilainen on sitä mieltä että pizzataikinaa ei itse asiassa tulisi kaulia ollenkaan, koska kaulimalla taikinasta häviävät pienenpienet ilmakuplat, jotka tekevät taikinasta ilmavan ja rapean. Jos kuitenkin kaulit – tai vaikket kaulisikaan – niin tärkeintä on kuitenkin ettet tee taikinasta liian ohutta. Jos taikina on liian ohut, niin se ei jaksa kannatella painaviä päällisiä ja pizzaviipale voi hajota käsiisi. 0,2 – 0,5 senttiä on sopiva paksuus taikinalle kuin taikinalle.

2. Lisäät liikaa päällisiä

Enemmän ei aina tarkoita parempaa, varsinkin jos lisäät paljon eri paistoajan vaativia toppinkeja – tällöin riskinä on että päällä olevat ohuet salamisiivut jo kärähtävät kun allaolevat munakoisosiivut vasta alkavat lämmetä.

3. Et esikypsennä tiettyjä päällisiä

Eli lähinnä eräitä lihatuotteita, kuten raakaa ja prosessoimatonta kanaa, kalaa ja lihaa. Ongelma piilee siinä, että nämä ruoat eivät välttämättä ehdi kypsyä samaa tahtia kuin pizza valmistuu, jolloin niihin voi jäädä vaarallisia bakteereja. Paista siis tällaiset ruoat ennen niiden lisäämistä pizzan päälle, tai vaihtoehtoisesti tee niistä niin ohuita viipaleita että ne paistuvat varmasti läpikotaisin pizzan kanssa samaa tahtia.

4. Uuni ei ole tarpeeksi kuuma

175 – 200 astetta riittää monille ruoille, mutta ei pizzalle. Rapea pizza nimittäin vaatii lyhyen paistoajan tulikuumassa uunissa. Liian matala paistolämpötila tuottaa vain löysää ja pehmeää pullapohjapizzaa.

5. Et esilämmitä uunipeltiä

Uunipellin tulee olla myös tulikuuma kun asetat raa’an pizzan sen päälle. Näin kypsymisprosessi lähtee heti käyntiin ja pizzapohjasta tulee maksimaalisen rapea.

Lisää pizzainspiraatiota

Lähde: TheKitchn
Kuva: Unsplash / Fancycrave