Facebookin tilapäivityksistä voi päätellä paljon kirjoittajan matalasta itsetunnosta ja narsismista

15.6.2018

Brunelin yliopiston tutkijat Lontoossa tutkivat Facebookin käyttäjiä päästäkseen jyvälle heidän persoonallisuuksistaan ja motiiveistaan, jotka ajavat heitä kirjoittamaan sellaisia tilapäivityksiä kuin he kirjoittavat.

Tietoa kerättiin 555 Facebookin käyttäjältä, jotka vastasivat myös verkkokyselyyn koskien heidän persoonaansa ja sen viittä isoa osa-aluetta: ekstroverttiyttä, neuroottisuutta, avoimuutta, miellyttävyyttä ja tunnollisuutta – sekä myös itsetuntoa ja narsistisuutta.

 

Tuloksista havaittiin muun muassa että:

  • Matalan itsetunnon omaavat ihmiset postaavat useammin kumppaniin liittyviä päivityksiä.
  • Narsistit kertovat usein saavutuksistaan, sillä he haluavat saada muilta huomiota ja hyväksyntää.
  • Narsistit myös kirjoittavat enemmän päivityksiä ruokavalioon ja liikuntatottumuksiin liittyen.
  • Tunnollisuus yhdistyy ihmisiin, jotka tekevät usein päivityksiä omiin lapsiinsa liittyen.

Tutkija ja psykologi Tara Marshall kertoo: “Se tuskin on mikään yllätys, että tilapäivityksistä voi päätellä jotain ihmisten persoonallisuuksista.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää, miksi ihmiset kirjoittavat tietyistä aiheista, sillä heidän päivityksistään saamat tykkäykset ja kommentit voivat erota toisistaan merkittävästi. Ihmiset, jotka saavat enemmän tykkäyksiä ja kommentteja kokevat enemmän sosiaalista yhtenäisyyttä, kun taas ne, joiden päivityksistä ei tykätä, kokevat olonsa eristetyiksi.”

 

Narsistien kehuskelu toimii vain pinnallisesti

“Vaikka tulostemme perusteella narsistien kehuskelu toimii siinä mielessä, että he saavat enemmän tykkäyksiä ja kommentteja, voi myös kyse olla siitä, että heidän Facebook-ystävänsä tarjoavat kohteliaasti tukeaan, vaikka oikeasti he eivät arvosta egoistisia tilapäivityksiä.

Jos ihmiset tietäisivät paremmin, kuinka muut suhtautuvat oikeasti heidän tilapäivityksiinsä, olisi varmasti helpompaa myös kirjoittaa kiinnostavampia ja vähemmän ärsyttäviä päivityksiä.”

Tutkijatiimi korostaa, että aihetta on syytä tutkia lisää. On esimerkiksi selvitettävä tarkemmin ihmisten reaktioita tiettyihin tilapäivitysten aihealueisiin, tilapäivitysten tekijöiden persoonallisuuksiin ja siihen, johtavatko tietyt päivitysten aiheet ystäväkatoon.

 

Lue myös: 6 syytä jättää Facebook ja mennä ulos

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Science Daily
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / William Iven