Epäiletkö olevasi keliaakikko? Nämä 9 merkkiä paljastavat totuuden

31.3.2021

Gluteeni on hiljainen tappaja. Se voi aiheuttaa kroonista vahinkoa ympäri elimistöä. Joskus potilas ei välttämättä ole edes tietoinen gluteenin aiheuttamista seurauksista. Jos epäilet olevasi yliherkkä gluteenille, kannattaa asia selvittää välittömästi. Alla kerromme 9 yleisintä keliakian oiretta.

 

Ruoansulatuskanavan ongelmat

Ongelmat liittyvät useimmiten suoliston toimintaan: turvotus, pahoinvointi, ripuli ja vatsakivut. Ihmiset usein yhdistävät nämä oireet muihin sairauksiin, ja monien vaivat diagnosoidaan virheellisesti ärtyvän suolen oireyhtymäksi. Tutkimusten mukaan 10-15% maailman väestöstä kärsii kyseisestä yhtymästä. Valitettavasti virheelliset diagnoosit eivät auta keliaakikkoja, sillä yhtymän hoito ei helpota keliakian oireisiin.

 

Selittämättömät painon heittelyt

Keliakia voi johtaa painon putoamiseen ja kertymiseen ilman erityistä syytä. Paino heittelee soluissa tapahtuvien tulehdusten ja aineenvaihdunnallisten häiriöiden takia. Yhtäkkinen muutos elopainossa voi liittyä myös muihin epämiellyttäviin sairauksiin. Mutta jos painonmuutoksien yhteydessä esiintyy myös imeytymishäiriötä, on syytä epäillä keliakiaa.

 

Hormonaalinen epätasapaino

Hormonaalisen epätasapainon ja gluteeniyliherkkyyden välillä on selkeä suhde, joka voi ilmetä esimerkiksi epäsäännöllisinä kuukautisina, elopainon nopeina muutoksina ja univaikeuksina. Keliakian aiheuttamat hormonihäiriöt vahvistuvat useimmiten murrosiän, raskauden ja menopaussin aikana.

 

Keskushermoston ongelmat

Gluteeni lisää tulehduksia ja permeabiliteettia suolistossa. Tämän seurauksena potilas voi kärsiä erilaisista ongelmista, kuten keskittymishäiriöistä, masennuksesta, hermostuneisuudesta, unettomuudesta ja väsymyksestä. Joskus keliaakikot ärsyyntyvät helposti ja saattavat kadottaa ajatuksenjuoksunsa yhtäkkiä.

Tutkimusten mukaan keliaakikot ovat alttiimpia migreeneille kuin muut ihmiset. Päänsärky iskee gluteenille allergisille ihmisille yleensä 30-60 minuuttia syömisen jälkeen.

 

Iho- ja kynsiongelmat

Keratoosi ja ihotulehdus ovat tyypillisiä keliakiaan liittyviä ongelmia. Oireita ovat mm. kutina ja ihottumat käsissä, yläkropassa, kasvoissa, pakaroissa, kyynärpäissä ja hiusrajassa. Muita oireita ovat esimerkiksi heikentyneet ja hauraat kynnet.

 

ADHD

ADHD yhdistetään usein keliakiaan. ADHD:ta voi esiintyä sekä lapsilla että aikuisilla. ADHD:sta kärsivillä on usein keskittymisvaikeuksia sekä ongelmia itsehillinnän kanssa. Gluteeniton ruokavalio voikin auttaa ADHD:n oireiden kanssa.

 

Hampaiden huono kunto

Gluteeni-intoleranssissa suolistolla on vaikeuksia imeyttää itseensä tarpeellisia mineraaleja. Tämä pätee myös kalsiumiin. Tuloksena hampaiden ja suuontelon kunto heikkenee. Oireita ovat mm. hammaskiilteen särky, hampaiden rappeutuminen ja reikiintyminen ja ienten haavautuminen. Jos pidät hyvää huolta hampaistasi mutta silti kärsit oireista, voi se olla merkki gluteeniyliherkkyydestä,

 

Raudanpuute

Usein keliakia diagnosoidaan raudanpuutteesta johtuvan anemian seurauksena. Oireita ovat esimerkiksi verenvähyys, uupumus, hengästyminen, päänsärky, kalpeus ja jopa niveltulehdukset. Keliakian jyllätessä rauta ei imeydy suolistoon normaaliin tapaan.

 

Autoimmuunitaudit

Monilla autoimmuunitaudeista kärsivillä on historiaa gluteeni-intoleranssin kanssa. Keliakia itsessään on autoimmuunitauti, jossa immuunisysteemi hyökkää omia suolistosoluja vastaan heti, kun gluteeni pääsee soluihin. Suurin ongelma on siinä, että keliakia edesauttaa muiden autoimmuunitautien, kuten Crohnin taudin, diabeteksen ja MS-taudin kehittymistä.

 

Kuinka hoitaa keliakiaa?

Mene testeihin.Lääkäri ottaa sinulta verikokeen ja tarkistaa, onko veressäsi vasta-aineita, joita esiintyy keliakian yhteydessä. Ennen koetta sinun täytyy syödä gluteenia riittävästi, jotta koe tarjoaa riittävän tarkkoja tuloksia.

Lopeta gluteenin syöminen. Muun muassa monet viljat sisältävät gluteenia. Pyri siis lopettamaan erilaisten leipien ja jauhojen syönti tai korvaa ne gluteenittomilla vaihtoehdoilla. Tarkista aina syömiesi elintarvikkeiden tuotetiedot.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Brightside
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay