Olet varmasti joskus kuullut niin sanotuista romanttisista vampyyreistä – ihmisistä, jotka imevät rakastajistaan kaiken irti.
Ehkä sinua on varoitettu heistä. Siitä huolimatta olet saattanut päästää toksisen ihmisen elämääsi ja mahdollisesti jopa sänkyysi.
Mutta kuinka tunnistaa toksinen kumppani? Siihen on neljä yksinkertaista tunnusmerkkiä:
01. Pakkomielteisyys
On upeaa tuntea itsensä rakastetuksi, kaivatuksi ja ihailluksi toisen ihmisen toimesta. Rakkauden ja pakkomielteen välillä on kuitenkin häilyvä raja. Kumppanit, jotka kokevat tarvetta tarrautua rakkaisiinsa pakkomielteisesti omaavat hyvin matalan itsetunnon. Tällaiset läheisriippuvaiset ihmiset tarvitsevat loputtomasti huomiota ja välittämistä tunteakseen olonsa kokonaiseksi.
Voi olla imartelevaa, että kumppani haluaa viettää aikaa kanssasi, mutta jatkuva huomion hakeminen voi pian osoittautua liialliseksi. Kaikki tarvitsevat omaa tilaa. Jos koet, ettet voi edes niistää ilman kumppanisi apua, saattaa ajautua parisuhteesi tukahduttamaksi.
02. Kontrollointi
Parisuhde perustuu luottamukseen. Kukaan ei halua jatkuvasti miettiä, mihin kumppani on menossa ja kenen kanssa. On kuitenkin normaalia, jos näitä asioita pohtii aika ajoin. Tilanne on toinen, jos kumppani päättää, kenen kanssa ja minne toinen on menossa ja miten hän pukeutuu.
Terveessä parisuhteessa ei lueta toisen viestejä tai sähköposteja. Kaikkea yksityisyyttä ei saa viedä eikä toisen fyysisestä, psyykkisestä tai henkisestä hyvinvoinnista voi ottaa täyttä kontrollia.
Jos rakkaasi on halunnut nopeasti muuttaa luoksesi ja vaatinut pankkitilien yhdistämistä, ole varovainen! Hän saattaa olla narsistinen hyväksikäyttäjä.
03. Manipulointi
Jos epäilet, ettet voi luottaa kumppaniisi, olet todennäköisesti oikeassa. Pieni kutina tai aavistus siitä, että kumppanisi valehtelee, on jo itsessään varoitusmerkki. Pieni salaperäisyys esimerkiksi syntymäpäiväsi lähestyessä ei ole vakavaa, mutta jatkuva epäilyttävyys on hälyttävää. Kun saat kumppanisi kiinni yhdestä tai kahdesta valheesta, on luottamusta vaikeaa palauttaa.
04. Liiallinen mustasukkaisuus
Tämä on toksisen suhteen ärsyttävin piirre. On luonnollista, että kumppani tuntee olonsa epämukavaksi, jos suhteen toinen osapuoli viettää paljon aikaa esimerkiksi ex-kumppaninsa kanssa. Ei ole kuitenkaan normaalia, jos kaikki kanssakäyminen vastakkaisen sukupuolen kanssa on kiellettyä. Se on merkki kumppanin epävarmuudesta ja mahdollisesta traumasta.
Liiallisesta mustasukkaisuudesta kärsivät ovat usein kokeneet pettämistä aikaisemmissa suhteissaan eivätkä ole toipuneet kokemuksesta riittävästi. Vaikka epävarmuudesta voi päästä eroon yhdessä kumppanin kanssa, jää luottamuksen puute usein leijumaan suhteen ylle.
Mitä tehdä toksiselle kumppanille?
Toksista suhdetta on vaikeaa korjata, sillä toksisuuden aiheuttava osapuoli harvoin tunnistaa tarpeen korjaamiselle. Usein helpoin korjausliike onkin päästää suhteesta kokonaan irti.
Jotta suhde voisi kestää, tulee se rakentaa luottamuksen, rehellisyyden, empatian ja kompromissien päälle. Kaikki perustuu avoimeen kommunikaatioon ja ongelmien nopealle käsittelylle. Kun molemmat ottavat toisensa tunteet ja tarpeet huomioon, on myös omien rajojen asettaminen helpompaa.