Ei, kyse ei ole pelkästään kuvitelmasta; krapulat todella pahenevat tasaisesti ikääntymisen myötä. Nuoruudessasi kykenit kaatamaan tuopin toisensa perään kurkustasi alas tuntematta aamulla yhtään mitään, mutta nykyään vain yksi lasi viiniä selättää sinut sohvalle tunneiksi. Seuraavaksi kerron miksi:
Elimistösi ei kykene prosessoimaan juomia
Opiskelijana saatoit kumota tarjottimen Jägerbombeja yhdessä illassa, mutta elimistösi ei vain yksinkertaisesti kykene samanlaisiin urheilusuorituksiin vanhempana.
Tohtori Chris van Tulleken kertoo krapulan olevan monimutkainen tulehduksellinen vastaus: “Elimistösi käsittelee erilaisia systeemisiä loukkauksia vähemmän tehokkaasti, kun ohitat 25 ikävuoden rajapyykin, joten oli kyse sitten kolarista, tulehduksesta tai pitkästä illasta, elimistölläsi kestää kauemmin palautua.
Olet kerryttänyt rasvaa elimistöösi
Painon lisääntyminen on lähes väistämätön osa vanhentumista, ja suurin osa ylimääräisestä painosta syntyy rasvasta.
Alkoholi ei imeydy rasvaan. Joten mitä enemmän elimistössäsi on rasvaa, sitä korkeammaksi kasvaa jytisevän krapulan todennäköisyys. Samasta syystä naisilla, joilla tyypillisesti on enemmän rasvaa kuin miehillä, on myös alhaisempi alkoholitoleranssi.
Elimistössäsi on vähemmän vettä
Vaikka joisit suositellut 8 lasia vettä päivässä, elimistösi vesipitoisuus laskee ikääntyessäsi. Samalla, kun nestehukan riski kasvaa, hidastuu myös alkoholin poistuminen elimistöstäsi.
Vähentääksesi krapulaa, asiantuntijat suosittelevat juomaan vettä tai mehua jokaisen alkoholijuoman välissä, jotta nestehukka ei iskisi ja alkoholinkulutus hidastuisi.
Syöt lääkkeitä
Mitä vanhempi olet, sitä todennäköisemmin syöt lääkkeitä tai erilaisia terveysvalmisteita häivyttääksesi ikääntymisen tuomia vaivoja.
Vaikka alkoholia ja lääkkeitä ei tulisi ikinä yhdistää, ihmiset sekakäyttävät niitä valitettavan usein. Sekakäyttö hidastaa alkoholin polttoa elimistössä, mikä pahentaa myös krapuloita. Paras tapa välttää krapulaa, jos otat lääkitystä? Älä juo.
Elämäsi on stressaavampaa
Elämä on stressaavaa ja muuttuu vain stressaavammaksi vuosien vieriessä. Joskus voi tuntua, että alkoholi auttaa lieventämään stressiä, mutta todellisuudessa seuraavana päivänä stressitasot ovat vain entistä korkeammalla.
Lääketieteen tohtori Aaron White selventää: “Kun alkoholin vaikutus lakkaa, euforian tunne katoaa. Tällöin ne osat aivoissasi, jotka olivat humalassa toimintakyvyttömiä, alkavat taas toimimaan ja olotilasi on stressaantuneempi niin kauan, kun kaikki palaa normaaliksi.”
Juominen ei vain ole enää sinua varten
Vaikka kuinka paljon haluaisit bilettää aamuun asti, ei kehosi tai aivosi kykene enää selviytymään sellaisesta rääkistä.
Tohtori van Tulleken selittää: “Kaikki asiat muuttuvat vähemmän nautinnollisiksi iän kertyessä neurologisista syistä johtuen. Mutta kun elämämme muuttuu monimuotoisemmaksi, aiheuttaa parin päivän biletysputki enemmän itse-inhoa kuin nuorena, sillä laskujen maksun jääminen väliin tuntuu pahemmalta kuin parin luennon skippaaminen.”
Syöt pikaruokaa juodessasi
Vaikka kebab ja olut sopivatkin hyvin yhteen, kannattaa kuitenkin harkita kahdesti, minne suuntaat syömään pitkän illan jälkeen.
Kebabit, pizzat, ranskalaiset, burgerit ja käytännössä kaikki ruoka, mitä aamuyöllä voi kaupungilta löytää, ovat todella rasvaisia ja pistävät maksan ylikierroksille, mikä estää sitä polttamasta alkoholia elimistöstäsi.
Olet yli 29-vuotias
Saatat olla sielultasi nuori ja pystyt juomaan kuin vasta-aikuistunut, mutta kehosi on toista mieltä.
Tutkimuksissa on havaittu, että kestämme parhaiten krapulaa 29 vuoden iässä. Sen jälkeen kykymme taistella krapulaa vastaan heikkenee, koska emme vain suostu ymmärtämään nuoruuden aikojemme juomistapojen olevan sopimattomia vanhemmalla iällä.