6 Erinomaista C-vitamiinin lähdettä – pysy kauniina ja energisenä

16.5.2024

Joskus tämä olennainen ravintoaine ohitetaan. Ehkä siksi, että se on niin hyvin tunnettu, että otamme sen itsestäänselvyytenä. Mutta C-vitamiinin puutos on paljon yleisempää kuin useimmat ihmiset luulevat. Mielenkiintoista kyllä, C-vitamiinin rakenne on itse asiassa yksi hauraimmista tarvitsemistamme ravintoaineista. Joten paras tapa varmistaa, että saat tarpeeksi, on keskittyä syömään raakoja ruokia, vaikka yhdellä aterialle päivässä.

 

C-vitamiinin terveyshyödyt

C-vitamiini on oleellinen sydämen terveydelle, verenpaineen hallinnalle, immuunijärjestelmän toiminnalle ja tasaisen energiatason ylläpitämiselle. C-vitamiini on tärkeä kollageenin tuotannossa, joka on jäykkä proteiini. Se antaa ihollesi kiinteän ja nuorekkaan ulkonäön. Se on myös edistää raudan imeytymistä ruoasta ja toimii uusien punasolujen muodostumisen kofaktorina.

Toinen rooli, jota C-vitamiini näyttelee kehossamme, liittyy lisämunuaisen terveyteen. Lisämunuaiset ovat vastuussa tärkeiden stressihormoniemme, kuten kortisolin ja adrenaliinin, muodostamisesta. Ja jos C-vitamiinia on kehossa vähän, niin meiltä puuttuu yksi raaka-aine näiden hormonien synteesiin. Kun elämässämme on enemmän stressiä ja huolta kuin koskaan ennen, on tärkeää pitää mielessä C-vitamiinin saanti. Muista myös, että tämän vitamiinin liiallinen määrä voidaan helposti erittää, koska se on itse asiassa vesiliukoinen ravintoaine.

 

Mistä saat c-vitamiini ruokavalioosi

Yksi helpoimmista tavoista lisätä C-vitamiinin saantia on lisätä enemmän kypsiä, käsittelemättömiä hedelmiä ja vihreitä lehtivihanneksia ruokavalioosi. Vihreät smoothiet ovat herkullinen ja nopea aamiainen tai lounas, johon voit käyttää ravintorikkaita hedelmiä, vihreitä ja paljon vettä.

Toinen vaihtoehto on pitää aina pakastettuja hedelmiä käsillä yhdistettynä kypsiin, pilkottuihin banaaneihin. Pakastetut hedelmät antavat smoothieille ihastuttavan, kermaisen koostumuksen ja tekevät niistä kestävämpiä, jos haluat ottaa smoothien mukaasi esim. töihin, kouluun tai autoon.

 

Muut lähteet ja monipuolinen ruokavalio

Jos tunnet, että tämä saattaa olla haaste elämäntavalle tai aikataulullesi, on olemassa loistavia muita ravintolähteitä C-vitamiinille, joita voit harkita. Voit löytää jauhettuja camu camu -marjoja tai acerola-kirsikan mehu-uutetta, jotka voit lisätä veteesi koko päivän ajan. Nämä C-vitamiinin lähteet ovat tehokkaampia ja hyödyllisempiä saannin lisäämiseksi, koska ne sisältävät luonnollisia bioflavonoideja, jotka ovat tärkeitä tämän ravintoaineen monille toiminnoille.

Jos sinulla on monipuolinen ruokavalio, joka on rikas raaoista hedelmistä ja vihanneksista, niin C-vitamiinin saanti on paljon helpompaa. Tässä nopea luettelo parhaista lähteistä, joita meidän kaikkien tulisi yrittää sisällyttää jokapäiväiseen ruokavalioon:

 

Erinomaiset C-vitamiinin lähteet 

Punainen, oranssi ja keltainen paprika

Trooppiset hedelmät: mango, papaija, ananas ja guava

Melonit: hunajameloni ja cantaloupe

Lehtivihannekset: mangoldi, pinaatti, vesikrassi ja lehtikaali

Marjat: mustikka, mansikka ja vadelma

Sitrushedelmät: greippi, appelsiini, sitruuna ja lime

 

Pidetään itsemme terveinä ja energisinä – laita tämä kaverille jakoon!

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Youngandraw.com
Lähde: Unsplash.com