Tiesitkö, että nämä ruoat ovat myrkyllisiä?

4.7.2024

Tietyt ruoat ovat äärimmäisen myrkyllisiä – siitä huolimatta syömme niitä.

1. Pallokala

Fugu-nimistä pallokalalajia pidetään Japanissa erityisenä herkkuna. Kokilta vaaditaan fugun valmistamiseen erityinen lupa, sillä kala sisältää myrkkyä, joka on tuhansia kertoja syanidia myrkyllisempää. Fugu-annosta varten pallokalasta poistetaan myrkylliset osat, ja liha syödään raakana.

2. Maniokki eli kassava

Maniokki on puolipensas, joka kasvattaa perunan kaltaisia mukuloita, joita voidaan syödä perunan tapaan. Maniokki kuitenkin sisältää raakana sinihappoa, joka voi muuttua väärin valmistettuna syanidiksi. Maniokkiryynit tunnetaan nimellä tapioka.

3. Raparperi

Raparperin lehdet (ja pienemmässä määrin myös lehtiruodit) sisältävät runsaasti myrkyllistä oksaalihappoa, joka voi runsaasti syötynä aiheuttaa myrkytyksen.

4. Muskottipähkinä

Muskottipähkinä sisältää myristiiniä, elemisiiniä ja safrolia, jotka vaikuttavat elimistössä epäsuotuisasti. Muskottipähkinä voikin suurina annoksina aiheuttaa hallusinaatioita sekä ripulia ja vatsanväänteitä.

5. Peruna

Peruna voi sisältää solaniini-nimistä ainetta, joka on erittäin myrkyllistä. Solaniinia on perunakasvin kaikissa maanpäällisissä osissa, etenkin lehdissä ja marjoissa. Jos mukulat joutuvat kesken kasvukauden maan päälle ja tulevat valon vaikutuksesta vihreiksi, nekin muuttuvat solaniinipitoisiksi. Solaniinin vuoksi vihreät perunat kannattaa siis nakata biojätteisiin.

Lisää juttuja aiheesta Terveys & Hyvinvointi

Lähde: BuzzFeed
Kuva: Unsplash / Agence Producteurs Locaux Damien Kühn