4 tapaa tuntea olonsa energisemmäksi kaikilla elämän osa-alueilla

17.2.2020

On karu totuus, että monet länsimaiden asukkaat ovat uupuneita, puoliunisia ja elävät elämäänsä hiljaisessa epätoivossa. Olemme etääntyneitä kehoistamme, liimautuneita puhelimiimme ja meillä on liian vähän sosiaalisia kontakteja ja merkityksellistä kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Nämä ongelmat johtavat masennukseen, sairauksiin ja syrjäytymiseen, mitkä vaikuttavat negatiivisesti kaikkiin elämän osa-alueisiin.

Vielä ikävämpää on se, että meitä kannustetaan kaikkeen tähän. Mainokset kertovat, ettemme ole kyllin hyviä. Meidät pitäisi korjata tai pelastaa omilta ongelmiltamme. Prosessoidut ruoat tekevät meidät laiskoiksi ja väsyneiksi. Pienet kaupunkiasunnot eristävät meidät muilta ja auringonvalolta. Mutta tarvitseeko asioiden olla näin surkealla tolalla?

Ehkä olet tavannut ihmisiä, jotka ovat erilaisia. Ehkä olet nähnyt jonkun, jonka silmissä loistaa vielä elämisen valo ja jonka aito persoona on tallella. Jonkun, joka ei toimi kahvilla ja joka osaa nauttia asioista ja liikuttua kauniista auringonlaskusta. Jos olet tavannut näitä ihmisiä, saatat miettiä, että kuinka oikein löytäisit saman elämänilon ja virkeyden. Kuinka heräät meidät kaikki yhdistävästä zombiunesta?

Jotta tuntisit olosi eläväisemmäksi, joudut todennäköisesti repimään vanhan minäsi juuret irti ja istuttamaan uudet, itserakkauden siemenet tilalle. Tie parempaan elämään käy mukautuvuuden, omistautuneisuuden, kokonaisvaltaisuuden ja itsensä hyväksymisen kautta. Seuraavaksi sukellamme syvemmälle näihin neljään aiheeseen, jotta voit aloittaa muutosprosessin heti.

 

Mukautuminen

Oman itsensä löytäminen ei todellakaan ole helppoa, vaikka monet aikakauslehdet näin väittävätkin. Oman äänen ja kykyjen löytäminen sekä henkinen mukautuminen tulee vain itsenäisen henkisen työn ja itseluottamuksen löytymisen kautta.

Mukautuminen ei tapahdu yhdessä yössä. Ensin on tultava tietoiseksi omasta itsestään. Sitten tulee päättää, mitä sellaista elämässä haluaisi tehdä, jolla olisi tarkoitus ja merkitystä itsensä kannalta. Sitten on löydettävä rohkeus toteuttaa itseään haluamallaan tavalla.

Tämä kaikki vaatii kipua, kärsimystä, kokeilua ja epäonnistumisia. Oli kyse sitten ystäväpiirin vaihtamisesta, uuden yrityksen tai parisuhteen aloittamisesta, vaatii se paljon työtä. Älä siis tuomitse itseäsi, jos eteneminen tuntuu hitaalta.

 

Sitoutuneisuus

Sitoutuneisuus kasvattaa. Ja nyt ei ole kyse tipattoman tammikuun kaltaisista lyhyistä sitoutumisista. Kyse on asioista, joille omistaudut myötä­‑ ja vastatuulessa. Todellisuudessa sitoutuneisuus auttaa meitä löytämään suunnan elämälle. Kyse voi olla pitkäaikaisesta harrastuksesta, viikoittaisista tapaamisista AA-kerhon kanssa, avioliitosta tai uuden alan opiskelusta.

Kun omistaudumme ihmisille, he näyttävät meille haavamme, jotka tarvitsevat hoitoa. Kun omistaudumme ryhmille, organisaatioille tai toimikunnille, ymmärrämme paremmin suhteemme auktoriteetteihin, byrokratiaan ja toisiin persoonallisuustyyppeihin. Kun omistaudumme urapolulle, opimme ymmärtämään paremmin laiskuuttamme ja priorisoimaan oikeasti tärkeitä asioita maallisen mammonan sijaan. Lyhyesti sanottuna, omistautuminen pakottaa sinut kohtaamaan enemmän asioita, ja lopulta koet olevasi enemmän elossa.

 

Kokonaisvaltaisuus

Jotta tuntisit eläväsi täysillä, tulee sinun olla tietoinen koko tunneskaalastasi. Useimmat ihmiset ovat menettäneet otteensa kehoistaan, koska he eivät halua tuntea kehossa olevaa kipua. On helpompaa vain elää omassa päässään. Yhteyden kehoon voi löytää uudellaan vihan kautta. Itke avoimesti. Sure menehtyneitä läheisiäsi. Joka päivä on jotain tunnettavaa. Maailma on täynnä kauneutta ja kipua, joka sekunnin ajan.

Jos et osaa tuntea tunteitasi, yritä kirjoittaa päiväkirjaa asioista, jotka tekevät sinut surulliseksi, vihaiseksi tai iloiseksi. Kuuntele iloista musiikkia. Katsele kuvia, jotka tuovat muistoja esiin. Kerro ystävillesi lapsuudestasi. Muistele rakkaitasi, jotka olet ehkä menettänyt viime vuosien aikana.

Toinen tapa tuntea olonsa kokonaisvaltaiseksi on lopettaa teeskenteleminen. Älä käyttäydy, kuin olisit pelkkä pää käsien kanssa ja ota koko elimistösi peliin mukaan. Mene pitkille kävelyille. Harrasta liikuntaa. Käy kuumassa kylvyssä ja kylmässä suihkussa. Nauti hieronnasta. Halaa ystävääsi. Harrasta seksiä rakkaasi kanssa. Täytä kotisi asioilla, joista pidät.

Siirry päästäsi elimistöösi ja pyri tuntemaan koko kehollasi. Päästä vanhat kivut ulos pelkäämättä, niin luot uutta tilaa miellyttävimmille tunteille.

 

Itsehyväksyntä

Loppujen lopuksi kaikki energisyys ja elämänhalu riippuu itsensä hyväksymisestä. Onko sinussa piirteitä, joiden kanssa sodit? Pyri solmimaan rauha niiden kanssa. Nämä piirteet eivät välttämättä luota sinuun heti, sillä olet vältellyt niitä pitkään. Asiat voivat kuitenkin muuttua, ja voit aloittaa kehostasi, sydämestäsi tai päästäsi.

Ehkä et pidä rypyistäsi, pisamistasi tai hiuksistasi. Ehkä vihaat vihanhaluisuuttasi, suruasi tai henkistä vahvuuttasi. Ehkä et hyväksy taipumustasi ylimielisyyteen tai myöhästelyyn. Oli kyse sitten mistä tahansa, voit oppia hyväksymään kamalimmatkin piirteesi ja suhtautua niihin rakkaudella ja lämmöllä.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Your Tango
Lähde: Pixabay.com