1. Välttelet ikäviä velvollisuuksia
Jääkö töiden aloittaminen tai tenttiin lukeminen aina viime tippaan? Jäävätkö laskut maksamatta?
Velvollisuuksien välttely on yleistä, mutta siinä on ikävä puoli: Velvollisuudet tuppaavat kasvamaan ajan kanssa, mikä johtaa yhä paheneviin ongelmiin. Laskupinon kasvaessa ja töiden kasautuessa myös itsetunto heikkenee. Velvollisuuksiin kannattaa opetella suhtautumaan kuten vanhassa viisaudessa sanotaan: Ensin työ, sitten huvi.
2. Keräät roinaa
Harva myöntää keräävänsä roinaa, mutta lähes kaikki huomaamattaan kerryttävät sitä. Roinassa on se ikävä puoli, että se kertyy lähes huomaamatta, mutta siitä eroonpääsemiseksi on nähtävä vaivaa.
Tavarapaljoudesta huolehtiminen vie myös aikaa ja energiaa, ja se voi alkaa syödä myös itsetuntoa. Varaa siis kalenteristasi pari päivää pelkästään tavaroiden hävittämiseen – se kannattaa taatusti.
3. Aikailet ihmiskontakteissa
Olet luvannut soittaa isovanhemmillesi, kirjoittaa mailin esimiehellesi ja vastata vastaajaan tulleeseen puheluusi. Mutta ei vain pysty.
Mitä enemmän lykkäät yhteydenottoihin vastaamista, sitä ahdistuneemmaksi tulet. Parasta onkin hoitaa konktaktoinnit sitä mukaa kun tarvetta ilmenee: Voit hyvin hoitaa puhelut lähimmäisillesi vaikka töistä kotiin kävellessäsi – et tarvitse niihin yleensä niin paljon aikaa kuin luulet. Kun saat ikävät pikku velvollisuudet pois alta, olosi paranee.
4. Odottelet aina viime hetkeen
Tämä ei ole vain opiskelijoiden ongelma: Ihmisluonteeseen kuuluu ikävien velvollisuuksien lykkääminen aivan viime minuuteille. Voit kuitenkin hävittää tämän tavan päättämällä yksinkertaisesti varata aikaa ikävien velvollisuuksien hoitamiseksi hyvissä ajoin.
Mikä ikinä velvollisuutesi onkaan, ota sen hoitaminen päivittäiseksi rutiiniksi ja opettele pitämään siitä. Näin itsetuntosi paranee ja nautit elämästä enemmän.
Lisää aiheesta terveys & hyvinvointi