4 erilaista selkäkipua, joita ei tulisi ikinä jättää huomiotta

31.3.2020

Selkäkipu on tavallisesti ohimenevä pikkuriesa, jota ei sen kummemmin tarvitse murehtia. Mutta välillä selkäkipuun yhdistyy oireita, jotka kannattaa ottaa vakavasti.

Alaselän kipu on todella yleistä, ja sitä esiintyy noin joka kahdeksannella ihmisellä, kertoo Neil Anand, ortopedi Los Angelesista. Onneksi selkäkipu paranee nopeasti 80-90% tapauksista.

“Kipu voi vetää sinut vuodepotilaaksi pariksi päiväksi tai viikoksi, mutta yleisesti alaselän kipu paranee nopeasti ja voit jatkaa elämääsi,” hän sanoo. Mitä tulee lievän selkäkivun hoitoon, esimerkiksi kipulääkkeet, ajoittainen lepo ja kylmähoito ovat hyviä apukeinoja.

Kuten mainittua, joskus selkäkipuun yhdistyy oireita, jotka voivat olla merkki jostain vakavammasta. Seuraavaksi asiantuntijat kertovat 4 eri selkäkivun ja oireiden yhdistelmästä, jotka voivat vaatia lääkärihoitoa:

 

Selkäkivut ja virtsarakon ongelmat

Jos sinulla on selkäkipujen aikaan myös vaikeuksia virtsaamisessa tai ulostamisessa, mene käymään lääkärissä.

”Tämä voi olla merkki siitä, että selässä on jotain muutakin, kuten tyrää, joka puristaa hermostoa niin paljon, että se vaikuttaa virtsarakon ja suoliston toimintaan,” Anand sanoo. ”Jos hermoon kohdistuu painetta liian kauan, sen toipumisessa voi kestää todella kauan.”

 

Selkäkivut ja kuume

Jos selkäkipujen aikana esiintyy kuumetta, voi se olla merkki esimerkiksi tulehduksista kertoo David Anderson, selkäkirurgi Carolinasta.

”Tämä on erittäin harvinaista, ja totta kai kuumetta voi esiintyä monista syistä, mutta jos se yhdistyy jatkuvaan selkäkipuun, on olemassa epiduraalisen märkäpaiseen riski (mätää, joka vahingoittaa aivoja tai selkäydinkanavaa),” Anderson varoittaa.

 

Selkä- ja jalkakivut

Heijasteleva kipu, joka voi esiintyä kaikkialla pakaroista alaspäin, puutuminen ja kihelmöinti ovat kaikki merkkejä siitä, että hermosto on puristuksissa jossain päin elimistöä.

Oireet voivat johtua esimerkiksi osteofyytista, selkärangan tyrästä tai stenoosista (selkäydinkanavan kaventumisesta).

Vaikka stenoosia ei voidakaan parantaa, monet siitä kärsivät oppivat nopeasti sen laukaisevat ärsykkeet ja täten pystyvät hallitsemaan oireita päivittäisessä elämässään.

 

Ala- ja yläselän sekä niskan kipu

“Monilla esiintyy alaselän kivun yhteydessä kipua niskan alla ja he virheellisesti kuvittelevat sen olevan myös selkäkipua,” Anand sanoo. ”Kipu tulee kuitenkin kaulasta, ja syy siihen kipuun löytyy selkäydinkanavasta, joka menee kaulan läpi aivoihin.”

Jos huomaat selkäkivun yhteydessä käsien heikkoutta tai kihelmöintiä tai kävelyn epävarmuutta, voi se olla merkki ongelmista selkäydinkanavassa. Tällöin kannattaa käydä lääkärin pakeilla.

”Ihmiset voivat olettaa, että vaikeudet paidan napittamisessa tai korvakorujen laittamisessa johtuvat vain ikääntymisestä, mutta usein syy voi olla jossain muualla. Jos sinulla on epäilyksiä, suosittelen käymään hermostollisissa testeissä,” Anand sanoo. ”Jos oireet huomataan nopeasti, voidaan niitä ehkäistä. Jos selkäydin kuitenkin vahingoittuu, sitä ei voida parantaa.”

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Huffpost.com
Lähde: Pixabay.com