11 keinoa kohentaa sosiaalista elämääsi

3.8.2018

Kun vanhenemme, uusien ystävien löytäminen voi muuttua hankalaksi, koska emme enää ole koulussa. Jos viikonloput sujuvat aina samalla tavalla ja homma on alkanut tympimään, niin on täysin mahdollista muuttaa tapojaan, nähdä uusia ihmisiä, tehdä mielenkiintoisia asioita ja huomata, kuinka kaikki tämä vaikuttaa positiivisesti elämääsi.

“Hylkäämisen pelko estää monia ihmisiä kehittämästä sosiaalista elämää,” sanoo parisuhdeasiantuntija April Masini.

“He pelkäävät, etteivät he ole toisen mielestä haluttuja ja ettei heidän romanttisiin tunteisiin vastata takaisin. Tämän lisäksi luovuuden puute on usein esteenä. Ihmiset eivät vain tiedä miten päästä eroon tutuista tavoista.”

Eurostatin teettämä tutkimus näyttää, että jatkuva sosiaalinen kanssakäyminen on suoraan yhteydessä elämän laatuun, joten sosiaalista elämää parantamalla et pelkästään nauti enemmän elämästäsi, vaan vaikuttaa myös terveyteesi. Jos haluat kehittää sosiaalista elämääsi ja ihmissuhteitasi, niin tutustu näihin 11 ajatukseen ja kokeile löytyisikö näistä vinkeistä apua piristämään sosiaalista elämääsi.

1. Muista yhteydenpito

Joskus kyse on ainoastaan vaivannäöstä. Koskaan ei ole huono hetki soittaa ystävälle.

“Monet ystävyydet jäävät taka-alalle, kun toinen jää odottamaan toisen yhteydenottoa. Loppujen lopuksi monien mielestä aikaa on kulunut jo liikaa ja mahdollisuus jäi käyttämättä. On tärkeää muistaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä,” sanoo psykoterapeutti Matt Traube.

2. Sano “kyllä”

Asenteella on todella suuri merkitys sosiaalisen elämän kannalta. On tärkeää sanoa suunnitelmille “kyllä”, vaikket heti olisikaan täysillä mukana. Hyväksy kutsut illallisille, lenkille, puistoon tai leffaa. Voit yllättyä siitä, kuinka paljon nautit ajastasi ja ihmisetkin kutsuvat sinut herkemmin mukaan jos sinulla on tapana sanoa “kyllä”.

3. Ahdistuksen lievittäminen

Ahdistuneisuus voi joidenkin ihmisten kohdalla haitata sosiaalisen elämän kehittämistä huomattavasti – jo ennen kuin ovesta kerkiää ulos lähtemään. Jos näin tapahtuu, niin kokeile kirjoittaa ensimmäiset ajatuksesi paperille, odottaa 30 minuuttia ja arvioi sitten tilanne uudelleen lukemalle teksti ja kirjoittamalla mahdollisesti uusia ajatuksia siitä, mitä voisi tapahtua. Joku voi esimerkiksi nauttia seurastasi tai jollain voi olla täysin samanlaisia pelkotiloja itsellään.

4. Älä pelkää hylkäystä

Hylkäämisen pelko estää usein ihmisiä tutustumasta uusiin ihmisiin tai viettämästä aikaa eri ihmisten kanssa. Tästä yli pääseminen voi avata sosiaalisia ympyröitä.

“Kerron usein ihmisille, että vaikka pahin mahdollinen kauhuskenaario tulisikin toteen, ja joku ihminen ei haluaisi olla ystäväsi, niin olet ainoastaan joutunut takaisin lähtöpisteeseen,” Traube kertoo.

Ja jos tämä ihminen tai ihmiset pitäisivätkin sinusta, niin se olisi heti huima edistysaskel. Joskus on rennompi fiilis, kun tuntuu, ettei ole mitään hävittävää.

11ohjetta_piristaa_sos_elama_3

5. Yhteisten asioiden löytäminen

Ihmiset, joilla on samoja mielenkiinnon kohteita, viettävät aikaa ja tekevät asioita yhdessä. Mene tanssitunnille, jos tykkäät tanssia tai liity kirjakerhoihin tai hengaile divareissa ja kirjakaupoissa, jos lukeminen kiinnostaa.

“Pointti on lähteä ovesta ulos ja huomata, että sinulla on enemmän yhteistä muiden kanssa, kuin kuvittelitkaan,” sanoo Traube

6. Ystävysty kalenterisi kanssa

Kalenteri ei tärkeä ainoastaan sen takia, ettet unohtaisi sovittuja menoja, vaan siitä on apua suunnittelussa ja organisoinnissa.

“Yhteisten illanistujaisten aikatauluttaminen ja suunnittelu on tärkeä puoli vilkasta sosiaalielämää,” sanoo Masini.

Et voi pelkästään luottaa muistiisi. Sinun kuuluu tosiaan olla kartalla, että ketä olet näkemässä, missä, milloin ja minkä aikaa.

7. Käytä lomia hyväksesi

Keskellä arjen kiireitä on helppoa unohtua sen pyörteisiin ja samalla unohtaa hetkeksi sosiaalinen elämä. Kun lomat lähestyvät, niin muista käyttää sitä myös hyväksesi ja kutsu ystävät kylää, illanistujaisiin. Lomat eivät ole pelkkää perinteitä ja pyhiä. Ne ovat mahdollisuuksia piristää sosiaalista elämää.

8. Muista aina käytöstavat

Olemalla kohtelias ja muistamalla hyvät käytöstavat pääset jo pitkälle.

“Kutsut, vastaukset kutsuihin ja kiitokset auttavat kaikki pitämään sosiaalisen elämä ja suhteet kunnossa. Ihmisillä on taipumus lyöttäytyä hyvien käytöstapojen omaavien ihmisten seuraan.

11ohjetta_piristaa_sos_elama_4

9. Ole hyvä vieras

“Ihmiset kutsuvat mielellään hyviä vieraita tapahtumiin ja illanistujaisiin. Saatat olla yksi niistä ihmisistä, joka kutsutaan jokaiseen juhlaan ensimmäisenä, koska olet ystävällinen, hauska ja tarpeeksi itsenäinen sosiaalisesti, ettei sinusta tule jatkuvasti emäntää kaipaava seinäruusu” sanoo Masini.

Jos saat kutsun juhliin, niin osoita kiitollisuutesi ja tarjoudu mahdollisesti auttamaan järjestelyissä.

10. Mielenkiintoinen elämä

“Tämä voi kuulostaa hassulta, mutta ei ole. Totuus on, että ihmiset toivovat elämäänsä mielenkiintoisia ihmisiä, jotka tekevät mielenkiintoisia asioita,” sanoo Masini.

Ja mitä enemmän olet mukana erilaisissa aktiviteeteissa, niin sitä enemmän tulet muutenkin tapaamaan ihmisiä.

11. Pyydä apua

Pyydä ystäviäsi tai sukulaisiasi tutustuttamaan sinut ihmisille, ja jos tunnet olevasi todella tiukassa paikassa etkä tiedä mitä tehdä, niin voit myös pyytää ammattiapua. Pyydä keskusteluapua esimerkiksi lääkäriltä tai terapeutilta. Avun ja neuvojen pyytämisessä ei ole mitään hävettävää silloin, kun suunta tuntuu elämässä olevan hiukan hakusessa.

Katso lisää uutisia aiheesta lifestyle & vapaa-aika!

Lähde: bustle.com
Artikkelikuva:: Unsplash / Kuva 2: pixabay.com / Kuva 3: pixabay.com