11 Hämmästyttävää munakoison terveyshyötyä

26.11.2021

Koska söit viimeksi munakoisoa? Munakoisoa pidetään yleisesti hieman erikoisena violettina vihanneksena, minkä takia se ei valitettavasti ole kaikkien suosiossa. Todellisuudessa munakoiso on kuitenkin hedelmä, joka esiintyy erilaisissa väreissä mustasta oranssiin ja jopa valkoiseen.

Jokaisella munakoisolla on väristä riippumatta samat perusominaisuudet. Violetti munakoiso erottuu kuitenkin joukosta, sillä se sisältää anthosyaniinia, mikä on ominaista kaikille violeteille elintarvikkeille.

Vaikka munakoisoa nautitaan maailmalla usein raakana, sen kypsentäminen kannattaa. Yleisesti uskotaan, että munakoison kypsentäminen tuo paremmin esiin sen terveelliset ominaisuudet ja yhdisteet. Mutta mitä nämä terveelliset ominaisuudet sitten ovat? Lue eteenpäin ja ota selvää

 

11 Munakoison terveysvaikutusta

 

01. Auttaa ehkäisemään syöpien kehittymistä

Lähes kaikki vihannekset ja hedelmät ehkäisevät syöpää, mutta munakoiso erottuu ehkäisymekanismillaan joukosta. Myös munakoiso turvautuu antioksidantteihin, nimittäin nasuniiniin, joka tekee muutakin kuin suojaa soluja. Nasuniini auttaa soluja hyödyntämään ravinteita paremmin, välttämään imeytymishäiriöitä ja poistaa niistä kuona-aineita. Kuona-aineita tulisi poistaa säännöllisesti, sillä niistä ei ole elimistölle hyötyä ja ne aiheuttavat sairauksia, kuten syöpiä, sekä pahoinvointia.

 

02. Ehostaa ruoansulatusta

Kun ruoansulatus toimii hyvin, elimistösi kykenee vastaanottamaan tarvitsemansa ravinteet ja samalla poistamaan ylimääräisen tavaran ulosteena pois. Tänä päivänä monet ihmiset kärsivät ruoansulatusvaivoista, jotka johtuvat pitkälti prosessoidun ruoan syömisestä. Prosessoidussa ruoassa on harvoin kuitua ja nestettä, jotka edesauttavat ruoansulatuksen toimintaa.

Munakoiso on erinomainen kuidun ja veden lähde. Mitä tulee ruoansulatuselimistön terveyteen, kuidut ja vesi ovat eittämättä kaksi avaintekijää. Kun lisäät soppaan vielä nasuniiniin, ei ruoansulatushäiriöistä tarvitse murehtia jatkossa. Munakoisoa tulee kuitenkin syödä ainakin kerran viikossa, jotta vaikutukset tulisivat ilmi.

 

03. Tasapainottaa verensokeritasoja

Diabeetikoilla voi olla usein vaikeuksia löytää ruokia, jotka eivät nostata verensokeria liian korkealle. Ruokien tulisi olla täyttäviä, vähäkalorisia, vähäsokerisia ja kaiken lisäksi maittavia.

Munakoiso sopii näihin vaatimuksiin kuin nenä päähän. 100 gramman annos kypsää munakoisoa sisältää vain 30 kaloria mutta runsaasti kuitua. Kuitu tasapainottaa verensokeritasoja niin, ettei niissä tapahdu yllättäviä piikkejä ja insuliini kykenee toimimaan paremmin.

 

04. Voi auttaa painonpudotuksessa

Verensokeritasojen kontrolloimisen lisäksi munakoisosta on hyötyä laihtumiskuurilla. Kuitu vähentää ruokahaluja ja pitää kylläisenä pidempään hidastamalla sokerin imeytymistä verenkiertoon. Kuitu kykenee imemään vettä itseensä, minkä takia kuitupitoiset ateriat tuntuvat usein isommilta kuin ne todellisuudessa ovatkaan.

 

05. Auttaa madaltamaan verenpainetta

Jos kärsit korkeasta verenpaineesta (hypertensiosta), munakoisosta voi olla apua. Munakoison antosyaani laskee verenpainetta erilaisilla menetelmillä vahingoittamatta kuitenkaan verisoluja siinä samalla. Verisolujen joustamattomuus johtaa usein korkeaan verenpaineeseen, sillä ne eivät rentoudu riittävästi veren määrän lisääntyessä, jolloin verisuonten seinämät joutuvat kovemman paineen alle. Kun pidät verenpaineesi hallinnassa, ehkäiset myös halvauksia ja sydänkohtauksia.

 

06. Pitää hermoston terveenä

Mangaani on tärkeä mikromineraali, joka ylläpitää optimaalista hermoston toiminnallisuutta ja konduktiivisuutta. Mangaaninpuute voi johtaa hermostollisiin häiriöihin, joten muista ylläpitää sopivaa mangaanitasoa mahdollisuuksiesi mukaan.

 

07. Auttaa laskemaan kolesterolitasoa

Intiassa on tapana upottaa munakoiso veteen, joka juodaan myöhemmin. Munakoisovedellä uskotaan olevan kolesterolia laskevia vaikutuksia. Myöhemmin onkin ilmennyt, että uskomus pitää paikkansa, ja että munakoisolla on kyky vähentää veren kolesterolia ja estää sitä tarttumasta verisuonten seinämiin. Jos verisuonten seinämiin kerääntyy liikaa kolesterolia, suonten halkaisija pienenee ja sydänkohtausten ja halvausten riski nousee.

 

08. Munakoiso poistaa ylimääräisen raudan

Ihminen tarvitsee rautaa, mutta ei liiallisia määriä. Ylimääräisellä raudalla elimistössä voi olla vakaviakin seurauksia, jotka vaihtelevat solujen myrkyttymisestä sydäntauteihin ja syöpiin. Kannattaakin pyrkiä aina poistamaan ylimääräinen rauta elimistöstä, jos mahdollista. Raudan poistamista voi tehdä esimerkiksi munakoisolla, jonka kelaatti imee rautaa itseensä ja vie sen mukanaan poistuessaan ruoansulatuksen mukana.

 

09. Vahvistaa hiussuonia

Valtimoiden ja verisuonien lisäksi ihmisellä on pieniä verisuonia, hiussuonia, jotka kulkevat elinten sisällä. Ne ovat paljon valtimoita ja normaaleja verisuonia pienempiä, minkä takia ne kykenevät liikuttamaan verta elinten mikroskooppisiin rakenteisiin. Munakoison syöminen ehkäisee hiussuonten liiallista vuotamista ja vahvistaa niiden rakennetta.

 

10. Pitää silmät terveenä

Karotenoidit, joita on myös munakoisoissa, tunnetaan niiden silmiä huoltavasta vaikutuksestaan. Niiden lisäksi munakoisojen antosyaani on osoittanut merkittävää potentiaalia silmien hoidon saralla. Säännöllisellä munakoison syömisellä voi esimerkiksi laskea silmänpainetta ja suojautua kaihilta. Kun munakoisoa syö silmäleikkauksen jälkeen, voi se nopeuttaa toipumista.

 

11. Vähentää allergiaherkkyyttä

Munakoiso kuuluu koisokasveihin, jotka tunnetaan allergisoivuudestaan. Munakoiso itsessään on kuitenkin suhteellisen hypoallergeeninen, eli se vaimentaa allergisia reaktioita muita allergeeneja kohtaan. Tämän uskotaan johtuvan munakoisosta löytyvästä klorogeenihaposta, joka tunnetaan myös kyvystään vahvistaa vastustuskykyä.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Natural Food Series
Lähde: Pixabay