10 varoitusmerkkiä siitä, että parisuhteesi tekee sinut masentuneeksi

22.11.2020

Masennus voi johtua voimantunteen epätasapainosta. Jos tunnet itsesi voimattomaksi parisuhteessa joko yleisesti tai jonkun erityisen ongelman vuoksi, vaarana on että masennus valtaa tunnetilasi.

 

Masennus voi tuntua siltä kuin olisit ikuisen mustan pilven alla. Se aiheuttaa myös epätunnusomaisia kielteisiä tuntemuksia itsestäsi ja tulevaisuudestasi. Jos tunnet olosi voimattomaksi, ajattelet synkkiä tai epätavallisen negatiivisia ajatuksia, saattaa olla aika tarkastaa miten kommunikaatio parisuhteessanne toimii.

 

Tässä 10 parisuhteen varoitusmerkkiä. Onneksi on olemassa keinoja joilla taistella kaikkia näitä vaaroja vastaan. Ne eivät välttämättä merkitse kuoleman suudelmaa parisuhteelle. Ne kuitenkin auttavat sinua varautumaan ja suojaamaan itsesi.

 

1. Koet, että sinua domioidaan

Masennusta saattaa esiintyä tilanteessa, jossa tunnet itsesi vähäpätöisemmäksi ja voimattomammaksi kuin keskustelukumppanisi. Voimasuhteiden epätasapaino ei kuitenkaan joka tilanteessa aiheuta masentuneisuutta. Esimerkiksi terveessä vanhempi-lapsi suhteessa, jossa vanhempi käyttää valta-asemaansa lapsen hoivaamiseen, kaikki on hyvin. Samoin työpaikalla työnantajilla on enemmän valtaa kuin työntekijöillä. Kahden aikuisen välisessä rakkaudelle perustuvassa parisuhteessa voimasuhteiden tasapaino on kuitenkin terveydelle parasta.

 

2. Tunnet, että sinua arvostellaan

 Arvostelu kuten ”Sinun ei olisi pitänyt ostaa tuota uutta puseroa” on latistavaa. Rakentava palaute ei ole ongelma, mutta arvostelu on. Rakentava palaute antaa sinun hellävaraisesti ymmärtää, että joku mitä teit, on toisen mielestä ongelmallista. Tällainen palaute alkaa yleensä ”minä”-viestillä: ”Minusta tuntui kurjalta nähdä uusi puserosi, koska olen huolissani, että rahamme eivät riitä kattamaan tämän kuun laskuja.” Kriittiset sanat ja siihen liittyvä tuomitseva äänenpaino puolestaan tekevät toisen arvostelusta ongelman.

 

3. Kumppanisi sanelee mitä sinun pitää tehdä

Pomottelu ei kuulu parisuhteeseen. Jopa hyväntahtoinen ”Hae minulle sanomalehti, kulta!” on omiaan aiheuttamaan ärtymystä tai masennusta vastapuolessa. Kukaan ei pidä siitä, että toinen käskee mitä täytyy tehdä. Pyyntö antaa mahdollisuuden myös kieltäytyä.

 

4. Kumppanisi pyrkii kontrolloimaan sinua

Jos kumppanisi sanelee sinulle, miten sinun tulee viettää aikaasi, mihin sijoittaa rahasi, ketä ystäviä voit tavata tai millainen suhde sinulla on perheeseesi, on tämä omiaan laukaisemaan masennuksen tunteen. Muista että masennus voi johtua valtasuhteen ongelmasta. Kun kumppanisi vie sinulta päätäntävallan, tai mahdollisuuden osallistua yhteiseen päätöksentekoon masennus voi olla lähellä.

 

5. Kumppanisi on ”aina oikeassa”

Kumppanisi saa olla oikeassa, kunhan hän ei väitä olevansa aina oikeassa. Jos kumppanisi ei ole kykenevä myöntämään virheitään, se aiheuttaa ongelman.

 

6. Asiat tehdään aina kumppanisi tavalla

 Terveessä parisuhteessa molempien mielipiteillä täytyy olla merkitystä. Tämä pätee, oli sitten kyse siitä mitä syödään illalliseksi tai missä asutaan. Jos sinun mielipiteelläsi ei tunnu olevan mitään merkitystä olet vaarassa kokea voimattomuuden tunnetta.

 

7. Kumppanisi on masentunut

Masennus voi olla tarttuvaa. Kun joku on masentunut, hän näkee ympäröivän maailman, myös sinut, hyvin synkkänä. Jos omaksut kumppanisi näkemyksen, sinunkin mielialasi laskee.

 

8. Kumppanisi on ärtyisä

Viha levittää myrkyllistä negatiivista energiaa. Tämä myrkyllisyys saattaa aiheuttaa masennusta vastaanottavassa henkilössä. Jopa sivullisesta henkilöstä on vaikeaa olla näkemässä toisen vihaa ja ärtymystä. Sen kohteeksi joutuneella, on vielä epämiellyttävämpää.

 

9. Kumppanisi käyttää sinua hyväkseen.

 Hyväksikäyttö voi ilmetä tunnepuolella kumppanisi antamana kritiikkinä ja kontrolloivana asenteena, verbaalisesti nimittelynä tai fyysisesti tönimisenä, tavaroiden heittelynä tai lyömisenä. Mikään näistä hyväksikäytön muodoista ei kuulu rakastavaan parisuhteeseen. Toisen satuttamisen impulssi on vastakkainen rakkauden, hoivan ja läheisyyden impulssille. Mikä tahansa hyväksikäytön muoto jonka tarkoitus on latistaa sinua saattaa laukaista masennuksen. Mikä tahansa arvostamisen muoto puolestaan lisää hyvän olon tunnetta. Tämä on aika yksinkertaista!

 

10. Kumppanisi ei kanna yhteistä vastuuta

Kumppani joka ottaa aktiivisen roolin yhdessä olossa ja rakkaudessa on ilo. Tällainen kumppani saattaa tehdä aamiaista teille molemmille tai siivota pikaisesti kodin kuntoon ennen vieraiden tuloa. Auttaminen on rakastamista. Vastakohtana kumppani joka ei tee omaa osaansa yhteisen parisuhteen ja viihtymisen eteen on passiivisesti provosoiva. Tunnet ärtymystä tai vihaa siitä, että kumppanisi ei ole täysipainoinen aikuinen rinnallasi.

Jos siis et tahdo (ja kukapa tahtoisi?) tuntea itseäsi masentuneeksi parisuhteessasi huomioi nämä varoitussignaalit. Keskustele niistä kumppanisi kanssa, mutta ole varovainen! Valittaminen ja kritiikki saattavat aiheuttaa kumppanissasi masennusta tai kiukkua. Ole keskustelussa hienotunteinen saadaksesi yhteisymmärryksen aikaan. Näin pimeys parisuhteessa vaihtuu auringonpaisteeseen teille molemmille.

 

LUE LISÄÄ: SEKSI JA ROMANTIIKKA UUTISIA

 

Lähde: Self.com

Artikkelikuva: Unsplash / Francisco Gonzales