10 myrkyllistä ruokaa, joita syömme joka tapauksessa

24.10.2023

Jokapäiväinen ruokavaliomme ja sen sisältämät raaka-aineet voivat sisältää yllättäviäkin asioita, kuten myrkkyjä. Tästä syystä on hyvä tietää, että mitä popsii, miten laitettuna ja kuinka paljon, sillä ilman parempaa tietämystä voimme laittaa elimistömme lujille ja aiheuttaa vakaviakin seuraamuksia. Katso video tai alla oleva lista: myrkyllisiä ruokia, joista varmasti osa löytyy sinunkin ruokavarastostasi tai jääkaapistasi.

 

SIENET

Yleisesti ottaen ja oikeita sieniä poimittuamme ei ole mitään hätää, mutta on hyvät tietää, että noin 5% sienistä on myrkyllisiä ja muutama prosentti tappavan myrkyllisiä. Näistäkin sienistä, esim. korvasienistä saamme ryöppäämällä erittäin mainiota ruokaa, kuten kermaista korvasienikastikketta. Ryöppääminen = sienien keittäminen ja myrkkyjen haihduttaminen sienistä kannattaa tehdä ulkona, sillä sisätiloissa myrkyt höyrystyvät osittain huoneilmaan ja voit saada massiivisen päänsäryn. Sieniä pitää keittää pitkään ja usenaan kertaan. Sen jälkeen pääseekin herkuttelemaan.

 

RAPARPERI

Raparperin lehdet sisältävät oksaalihappoa, joka on… myrkyllistä. Myrkyn kasautuminen elimistöömme saa aikaan munuaiskiviä ja liiallinen oksaalihappo voi olla jopa kuolettavaa. Raparperin keittäminen onkin siis hyvä idea ja kiisseli herkullinen vaihtoehto.

 

KIDNEY PAVUT

Papuihin kerääntyy suuri määrä ”Lektiini” nimistä myrkkyä. Jo pieni määrä, jopa kolmekin keittämätöntä papua voi saada ripulin aikaan. Keitä siis pavut huolella. Myrkkyjen haihtumisen lisäksi myös pavun rakenteesta tulee parempi ja itse mausta herkullisempi. Jauhelihakastikkeen joukossa oikein mainio lisä.

 

OMENA

Vaikka sanotaan, että omenat pitävät lääkärin loitolla, niin nämä kaverit sisältävät syaniinia, kyllä luit oikein. Jos omenoita popsii liikaa, niin takuuvarmaa on vatsan vellominen ja oksentelu. Suuresta syaniidimäärästä ei siis ole kuitenkaan kyse. Huh!

 

TOMAATTI

Tomaatin varsissa ja lehdissä on myrkyllistä tomatiinia, jota voidaan käyttää tuholaistentorjuntaan. Muista poistaa tomaatista varsi, kanta ja lehdet ennen syömistä. Vaikka eipä sillä, harvoinpa näitä osia tomaatista muutenkaan syödään.

 

PERUNA

Perunoissa on suuri määtä glykoalkaloidi nimistä myrkkyä. Myrkkyä ei ole ihmisille erityisen vaarallinen, mutta kyllä perunat kannattaa keittää, paistaa, grillata jne. ennen syömistä. Jos olet maistanut raakaa perunaa, niin kitkeräähän se on. Perunan valmistaminen tavalla tai toisella ei ole sen jälkeen jäänyt varmaankaan väliin.

 

KIRSIKKA

Kirsikka sisältää vetysyaniidi nimistä myrkkyä. Suurissa määrissä syötynä tämä voi aiheuttaa oksentelua ja hengitysvaikeuksia, sekä pahimillaan munuaisvaurioita. Myrkkymäärät ovat kirsikoissa kuitenkin melko vähäisiä, joten jos olet kirsikoiden ystävä, niin pienen pussillisen voi syödä huoletta ilman oireita ja pelko pahemmasta.

 

PARAPÄHKINÄ

Maailman radioaktiivisin ruoka! Radium-pitoisuus näissä pähkinöissä on tuhatkertainen tavalliseen ruokaan verrattuna. Hmm. Vaikka pähkinät ovat yksi luonnon superfoodeista, niin tämä kyllä laittaa hieman miettimään. Parapähkinöitä – kohtuudella.

 

MUSKOTTIPÄHKINÄ

Muskottipähkinät sisältävät hallusinogeenja, jotka voivat liiallisesti syötynä aiheuttaa psykoosin. PIeni määrä eri tunnu missään, reilu annos voi aiheuttaa aistiharhoja, varsinkin näköaistiin. Varmaankin tästä syystä muskottipähkinää käytetään varoen, pieniä määriä.

 

PALLOKALA

Tämä lähinnä japanilainen herkku voi väärin valmistettuna aiheuttaa halvaantumisen ja johtaa jopa kuolemaan. Tätä raaka-ainetta ei missään nimessä saa antaa asiaa tuntemattoman kokin käsiteltäväksi. Pallokalaa vlamistavia kokkeja koulutetaan 2-3 vuotta enne kuin he pääsevät valmistamaan ja tarjoilemaan pallokalaa asiakkaille. Varman päälle on varman päälle.

LUE LISÄÄ: RUOKA JA JUOMA UUTISIA

Lähde: Youtube

Artikkelikuva: Unsplash / Joanna Kosinska