Lentämiseen liittyy paljon faktoja, joita lentohenkilökunta ei välttämättä mielellään jakaisi. Tässä niistä kymmenen.
1. Kiitorataerehdykset
Joka vuosi noin 1 000 lentokonetta siirtyy aktiivisessa käytössä olevalle kiitoradalle vahingossa.
2. Kahvi
Lentokoneissa tarjoiltava kahvi valmistetaan yleensä samasta vedestä, joka lorisee vessan hanoista. Usein kahvin bakteeripitoisuus on moninkertaisesti suurempi kuin lainsäädäntö vaatii.
3. Syy läppärien poislaittamiseen
Nousun, laskun ja kovan turbulenssin aikaan sinua saatetaan pyytää laittamaan kannettava tietokoneesi pois. Tämä johtuu siitä, että äkkinäisissä liikkeissä läppäri voi lentää päin henkilöstöä tai asiakkaita jopa 300 km/h nopeudella, kuin ammus.
4. Kapteenikin voi jumiutua läppärinsä tai älypuhelimensa ääreen
Vuoden 2009 lokakuussa kaksi pilottia keskittyivät läppäriensä sormeilemiseen niin, että he lensivät yli 200 kilometriä kohdelentokenttänsä yli. Hups!
5. Salamat
Jokaiseen aktiivisesti liikennöityyn lentokoneeseen osuu keskimäärin yksi salama vuodessa. Onneksi tämä ei kuitenkaan ole aiheuttanut maahansyöksyjä yli 40 vuoteen.
6. Pilotit tekevät jatkuvasti virheitä
He arvioivat väärin esimerkiksi nopeuden, korkeuden, laskeutumisen, jne. Hyvien turvajärjestelmien ansiosta lentokoneet kuitenkin pysyvät ilmassa. Eikä virheistä ole yleensä tapana rehvastella, joten monet virheet ja läheltä piti -tilanteet jäävät usein pimentoon.
7. Piloteilla on jatkuva paine polttoaineesta
Lentäjiä painostetaan jatkuvasti lentoyhtiöiden taholta lentämään mahdollisimman vähällä polttoaineella. Usein koneet lentävätkin vähemmällä polttoainemäärällä kuin mitä kapteeni näkisi tarpeelliseksi. Jokainen ylimääräinen litra polttoainetta myös painaa, mikä lisää polttoaineen kulutusta.
8. ”H.R”
Kaupallisten lentojen ruumatilaa hyödynnetään maksimaalisesti, ja usein koneissa kuljetetaan myös jotakin joka lyhennetään ”H.R.”, eli ”Human Remains”. Älä siis ylläty, jos huomaat koneeseesi nostettavan sinkkiarkkua.
9. Koneen sisävalojen sammutus ennen laskeutumista yölennolla
Se johtuu siitä, että jos laskeutuminen epäonnistuisi ja johtaisi evakuointitilanteeseen, niin matkustajat näkisivät ulkona paremmin, koska heidän silmänsä olisivat valmiiksi tottuneet pimeään.
10. ”Mereen laskeutuminen” on myytti
Kyse on aina enemmän tai vähemmän mereen syöksymisestä.