Vaikka emme juhli pääsiäistä, meidän kotona aina pääsiäisaikana on ollut värjättyjä kananmunia. Ei ole minun äiti niitä värjännyt, mutta naapurit ja ystävät aina toivat tuliaiseksi. Lapsena ihastuin ja tykkäsin kovasti. En vaan ikinä ymmärtänyt minkä takia äitini ei antanut niitä syödä. En minä halunnutkaan niitä syödä, halusin säästää ne koristeeksi, mutta hajun takia jouduin ennen tai jälkeen viemään ne roskikseen.
Joskus kylässä kun äiti kohteliaisuuden takia ei voinut kieltäytyä syömisestä, muistan, että hän tonki minulle jotain punaruskeita lehtikuvioisia kananmunia. Ei ikinä niitä punaisia, pinkkejä, sinisiä, keltaisia… Myöhemmin sain tiedoksi, että äiti pelkäsi, etteivät ne tekovärit ollut oikein terveellisiä. Eivätkä ne olleetkaan. Lehtikuvioiset kanamunat olivat taas värjätty täysin luonnollisella tavalla. Siihen et tarvitse mitään muuta kuin sipulikuoria, kauniita lehtiä ja yhdet sukkahousut (pitäisikö mainita KÄYTÄMÄTTÖMÄT!).
Ohje on suuntaa antava, sillä värin voimakkuutta ja sävyä voit muokata itse lisäämällä erivärisien sipulien kuoria. Minä käytin ainoastaan punasipulin ja lehtipersiljan lehtiä ”mitä kaapista löytyy” menetelmällä, mutta mahdollisuudet ovat rajattomat. Kauniita lehtiä löytyy vaikka minkälaisia ja sipulien väripaletti on nykyään paljon laajempi kuin ennen. Joten ei muuta kuin kokeileman!
Ainekset:
10 kanamunaa
10 sipulin kuorta (HUOM! vain kuivat kuoret, eli ”hukkapalat”)
lehteä koristeeksi
sukkahousut
Ohje:
Leikkaa sukkahousut pieniksi paloiksi, niin että voit tehdä pienen verkkopussin munalle. Tee tiukka solmu toiseen päähän. Laita kanamuna sisälle ja asettele lehti munan päälle nätisti. Varo että lehti pysyy ehjänä. Kiristä sukkahousupussi munan ympäri ja tee solmu. Pussin virka on pitää koristelehti paikoillaan.
Laita sipulin kuoret kattilaan. Laita kanamunat päälle ja lisää vettä. Vesi pitäisi olla suunnilleen samanlämpöinen kuin munatkin, niin munat eivät halkea keiton aikana. Keitä munia 10 minuuttia ja anna seisoa vedessä vielä 10 minuuttia. Sen jälkeen ota munat pois vedestä ja jäähdytä vähän. Poista verkkopussit ja kuori lehti pois. Kanamuna on saanut ihanan värin ja lehtikuvio jäänyt vaaleaksi. Valkoiseen munaan saattaa jäädä vihertävä lehtikuvio, mikä on minusta vielä kauniimpi. Ja kaikesta tärkein: munat ovat täysin terveelliset ja turvallisia syötäväksi.
Hyvää pääsiäistä!