Älylaitteet syrjään – lapset toivovat vanhempien olevan enemmän läsnä

9.11.2017

“Laita se puhelin pois, kun puhun sinulle!” Tuttu lause, jonka olet saattanut kuulla monien vanhempien suusta. Todellisuudessa asia on täysin päinvastoin, sillä uuden tutkimuksen mukaan lapset häiriintyvät enemmänkin vanhempiensa puhelimen käytöstä.

Tutkijat haastattelivat 249 lapsiperhettä, joiden lapset olivat iältään 10-17 vuotta. Perheiltä kysyttiin, miten teknologian käyttöä rajoitetaan heidän perheissään.

Lapsilta kysyttiin lisäksi, millaisia sääntöjä he haluaisivat asettaa vanhemmilleen. Tutkijat havaitsivat muutamia selkeitä teemoja. Vanhempien ei ensinnäkään tulisi jakaa lapsiensa tietoja, kuten kuvia, verkossa kysymättä lupaa ensin.

Lapset myös toivoivat vanhempiensa olevan enemmän läsnä ja lopettavan laitteiden käytön keskustelujen aikana.

Eräs selkeä huolenaihe oli vanhempien puhelimen käyttö ajaessa autoa tai liikennevaloissa.

Lapset olivat yhtä mieltä siitä, että vanhempien kannattaa asettaa rajoja lapsia suojellakseen, mutta samalla lapsille tulee antaa tilaa tehdä omia päätöksiä.

Lapset myös haluavat, että aikuiset noudattaisivat itse luomiaan sääntöjä ja lopettaisivat puhelimen räpläämisen yhteisten aterioiden aikana.

Vanhemmat sen sijaan priorisoivat yksityisyyteen liittyviä sääntöjä suojellakseen lapsia yksityisen tiedon jakamiseen liittyviltä ongelmilta.

Sarita Schoenebeck, tutkimuksessa mukana ollut Michiganin yliopiston professori kertoi: “Lapsia, jotka olivat huolissaan omien tietojensa leviämisestä ilman lupaa perheenjäsenten päivitysten kautta, oli kaksi kertaa enemmän kuin vanhempia. Monien lasten mielestä vanhempien jakama sisältö on noloa ja heidän mielestään on turhauttavaa, kun vanhemmat eivät lopeta päivitysten jakamista.”

 

Lue myös: 7 tottumusta jotka vahingoittavat mielenterveyttäsi

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay