Yllättävä terveyspommi – Näillä 7 tavalla bataatti tekee sinulle hyvää

3.11.2020

Bataatti muun muassa parantaa immuniteettiasi ja verenpainettasi.

Usein ajatellaan, että bataatit ovat vain perunan sokeri- ja tärkkelyspitoisempi korvike. Tosiasiassa ravintotieteilijät suosittelevat bataatin nauttimista vuolaasti, sillä niistä voi loihtia esimerkiksi terveellisen ja maukkaan lisukkeen erilaisiin aterioihin tai niitä voi hyödyntää vaikkapa keitoissa ja piiraissa.

Bataatilla on yllättävän monia positiivisia terveysvaikutuksia. Tässä niistä seitsemän:

 

Bataatissa on runsaasti A- ja C-vitamiineja

Kupillinen kypsennettyä bataattia sisältää lähes puolet päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta. Samasta annoksesta saat myös 400%(!) päivittäisestä A-vitamiinin saantisuosituksestasi. Molemmat vitamiinit ovat elintärkeitä immuunijärjestelmän toiminnan kannalta, joten niitä kannattaa nauttia erityisesti näin flunssakaudella. A-vitamiini tekee hyvää myös iholle, näkökyvylle ja elinten toiminnalle.

 

…ja monia muitakin ravinteita

Annoksessa bataattia on kolmannes mangaanin päivittäisestä tarpeestasi. Mangaani on mineraali, joka nopeuttaa kollageenin tuotantoa ja edistää ihon ja luuston terveyttä. Samaisesta annoksesta saat myös reilusti B-vitamiinia ja muita mineraaleja, kuten kaliumia.

 

Bataatit ovat pullollaan antioksidantteja

A- ja C-vitamiinit toimivat myös antioksidantteina, jotka suojelevat soluja ikääntymiseltä ja taudeilta. Jos janoat vielä enemmän antioksidantteja, nauti violetteja bataatteja. Violetti pigmentti omaa erityisiä antioksidanttisia ominaisuuksia.

 

Bataatit ovat anti-inflammatorisia

On yleisesti tiedossa, että hoitamattomat tulehdukset nostavat lähes jokaisen kroonisen taudin, kuten ylipainon, kakkostyypin diabeteksen, sydäntaudin ja syövän, riskejä. Bataattien luonnolliset anti-inflammatoriset yhdisteet laimentavat tulehduksia solutasolla. Eläinkokeissa on esimerkiksi havaittu, että violetti bataatti vähentää tulehduksia aivo- ja hermokudoksissa.

 

Bataatti ei nostata verensokeria äkillisesti

Bataattien runsas tärkkelys voi ärsyttää monia, mutta kuitupitoisuutensa ansiosta bataattien tärkkelys sulaa hitaasti vatsassa. Tästä syystä bataatti ei kohota verensokeria tai insuliinitasoja nopeasti. Kupillinen kypsää bataattia sisältää noin 6 grammaa kuitua, joka on yli neljännes päivittäisestä saantisuosituksesta.

 

Bataatti tasapainottaa verenpainetta

Kupillinen kypsää bataattia sisältää 950 mg kaliumia. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin keskikokoisessa banaanissa. Kalium erityisesti poistaa ylimääräistä suolaa ja nestettä elimistöstä, minkä ansiosta verenpaine laskee ja sydän kuormittuu vähemmän. Kalium myös tasapainottaa sykettä ja lihasten supistuksia.

 

Bataatti voi edesauttaa laihtumista

Noin 12 % bataatin tärkkelyksestä on resistanttia, minkä takia elimistö ei sulata ja ime sitä itseensä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että on mahdollista lisätä rasvan palamista 20-30% aterioiden jälkeen, jos korvaa vain reilut 5 % kaikesta syömästään hiilihydraatista resistantilla tärkkelyksellä. Resistantti tärkkelys saa myös kehon tuottamaan enemmän kylläisyyshormoneja, jolloin et tunne oloasi niin usein nälkäiseksi.

 

Kuinka syödä enemmän bataattia

Kaikkien tuntemien bataattiranskalaisten lisäksi bataateista on moneen muuhunkin. Bataatteja voi paistaa, heittää uuniin, syödä muusina tai sekoittaa smoothieen. Bataatit sopivat myös salaatteihin, keittoihin ja jälkiruokiin. Bataattien kanssa vain mielikuvitus on rajana!

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: PIxabay