TOP 11 yleisimmät uudenvuodenlupaukset

18.1.2021

Vuosi 2020 jäi taakse historiallisena niin sanottuna koronavuotena. Mennyt vuosi oli monellakin tapaa varmasti erilainen verrattuna mihinkään aikaisempaan. Olipa yksi etätöihin siirtyneistä tai ei, vietti varmasti suuremman osan ajastaan kotona pienessä piirissä.

Ihmisten elintavat muuttuivat joko parempaan tai huonompaan suuntaan. Osalle kotona oleskelu tarkoitti esimerkiksi uuden harrastuksen aloittamista, kodin remontoimista ja ihmissuhteiden kehittämistä läheisiin, kun taas toiset passivoituvat ja lisäsivät alkoholin ja herkkujen kuluttamista.

Korona tarjosi mahdollisuuksia, joihin osa tarttui ja osa ei. Oli vuosi 2020 sitten hyvä tai huono, vuoden vaihteessa monet tekivät erilaisia uudenvuodenlupauksia. Tässä artikkelissa onkin tarkoitus esitellä yksitoista yleisintä lupausta, jonka ihmiset vuoden vaihtuessa tekevät.

Aloitetaanpa siitä klassisimmasta, eli:

 

01. Tupakoinnin lopettaminen

Tässäpä mitä klassisin klassikko, mitä tulee uudenvuodenlupauksiin. Tupakoinnin lopettaminen on ehdottomasti hyvä päätös, jonka edistää omaa terveyttä. Moni ei onnistu ensimmäisellä yrityksellä, mutta ei kannata luovuttaa.

 

02. Laihduttaminen

Laihduttaminen kuuluisi oikeastaan tuonne listan kärkeen suosituimmissa päätöksissä, joita vuodenvaihteessa tehdään. Joulun pyhien herkuttelulla on suorastaan maksimoitu itseinho ja homman on annettu mennä överiksi sillä asenteella, että tammikuussa kiristellään.

Tammikuun alku on kuntosalien jäsenyyksien myynnin kulta-aikaa. Nyt kun korona vielä jyllää, treenit voi tehdä myös kotosalla tai ulkona (pakkasessa, uh). Laihdutusvinkkejä voi lueskella täältä ja muistaa, että tuloksia tahtoessaan on on tehtävä pitkäjänteisesti hommia. Pelkkä tammikuun rutistus ei siis riitä.

 

03. Alkoholin vähentäminen

Jos meni joulun pyhinä suklaata ja kinkkua, niin meni myös muuten punkkuakin. Tipaton tammikuu on varsin yleinen päätös uutena vuotena ja moni päättää vähentää ryypiskelyä pidempäänkin. Alkoholia kannattaa vähentää tammikuussa ja varsinkin vuonna 2021, kun oletettavasti kovin isoja bileitä ei rajoitusten takia ole ihan lähiaikoina tulossa.

 

04. Urheilun aloittaminen

Urheilun aloitus liittyy kohtaan kaksi, eli painonpudotukseen. Jollekin se voi toki tarkoittaa myös uuden lajin opettelua ja siten esimerkiksi samalla sosiaalisen elämän piristämistä  Olipa kyseessä laihdutus tai sosiaalisen elämän piristäminen, urheilun aloitus on hyvä valinta.

 

05. Tuhlaamisen lopettaminen

Rahan käyttö ja oman talouden hallinta on monelle asia, joka kaipaa kohennusta. Eikö viime vuonna jäänyt mitään sukan varteen? Tammikuu on mitä parhain ajankohtaa alkaa pitämään budjettia ja seuraamaan omaa rahankäyttöään. Monesti jo pelkästään turhuuksista kärsiminen riittää useiden kymppien tai jopa satojen eurojen säästämiseen kuukaudessa. Vuositasolla kyseessä onkin sitten jo tuhannet eurot.

 

06. Rahapelaamisen vähentäminen

Monet toteavat vuoden päätteeksi, että eipä tullut tänäkään vuonna lotosta sitä miljoonaa. Kuponkeja tuli täytettyä joka lauantai, mutta ei edes 6+1 osumaa näkynyt. Jatkuva rahapelien pelaaminen on tehokas keino kuluttaa rahaa, sillä rahapeleissä talolla tuppaa olemaan etu. Muutenhan kyseessä olisi hyväntekeväisyys, ei liiketoiminta. Koska Veikkaus löi rahapelikoneet kiinni koronaviruksen takia, monen pelaaminen väheni vuonna 2020 ilman erillistä päätöstäkin.

Eräiden tahojen mukaan joidenkin suomalaisten kohdalla kuitenkin nettikasinoilla pelaaminen lisääntyi runsaasti. Jos vuoden aikana sitten tuli nettipeleissä lunta tupaan, niin uudenvuodenlupaus tehdään siitä, että ensi vuonna ei muuten häviäkkään rahapeleihin euroakaan. Mikäli pelihimo kuitenkin yllättää, niin esimerkiksi kierrätysvapaat ilmaiskierrokset ovat yksi vaihtoehto, jossa riskit ovat aika minimaaliset.

Lotto voi olla se kaikken surkein haaveiluharrastus, sillä palautusprosentti huitelee toimituksen tietojen mukaan alle 40 prosentissa.

 

07. Uuden taidon opetteleminen

Uusi taito voi olla muukin, kuin yllä mainittu urheilu. Toiset opettelevat virkkaamaan, toiset remontoimaan ja kolmas ottaa vihdoin kitaran käteen. Uuden taidon oppiminen on antoisaa ja antaa suurempaa tyydytystä, kuin mikään muu.

Uusi taito on myös hyvä keino löytää yhteinen sävel jonkin ystävän tai jopa oman kumppanin kanssa, mikäli hänet saa mukaan hommaan.

 

08. Hetkessä eläminen

Tuntuuko, että vuosi vierähti taas ohi eikä mitään kummempaa tarttunut mukaan? Moni tuntee ajelehtivansa elämässään ja kaipaa jotain suurempaa tarttumapintaa. “Haluan elää hetkessä” teksti komeilee monen insiraatiokuvan kuvatekstinä ja useissa tatuoinneissa. Carpe Diem ja niin edespäin on syystäkin ikisuosittu elämänasenne.

Vuodenvaihde on mainio ajankohta kokeilla sitä, vaikka se ei aina helppoa olekaan.

 

09. Läheisten kanssa vietetyn ajan lisääminen

Tämä klassikko ei välttämättä ole monenkaan listalla juuri tämän vuodenvaihteen aikana. Koronan mukana tuoma karanteeni aiheutti sen, että moni siirtyi etätöihin ja aikaa tuli vietettyä ainakin omassa ydinperheessä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Lähtökohtaisesti omien rakkaiden kanssa vietetyn ajan lisääminen on kuitenkin suositeltava asia ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota, vaikka korona rajoituksia purettaisiin.

 

10. Unen määrän lisääminen

Unen merkitys terveydelle ja yleiselle hyvinvoinnille on kiistaton. Tarvitsemme vähintään noin kahdeksan tuntia unta yössä. Vaikka olisit asettanut sata muuta tavoitetta vuodelle 2021, niiden tavoitteluun käytetty aika ei saisi olla pois yöunista.

Mene aikaisin nukkumaan, pidä sama rytmi ja panosta nukkumaympäristöön, eli sopivaan huonelämpötilaan ja mahdollisimman pimeään tilaan.

 

11. Syödä terveellisemmin

Viimeinen kohta nivoutuu liikunnan ohella osaksi laihduttamista. Tosin aina näin ei ole, vaan monet haluavat siistiä ruokavaliotaan puhtaasti terveyden, eikä niinkään kehon painon takia.

Terveellisempo ruokavalio voi olla kaikken paras päätös, jonka uutenavuotena teet. Hyvä suunittelu takaa sen, ettei se ole ristiriidassa säästämisen kanssa. Hyvän ruoan ei tarvirse olla hirveän kallista. Hyviä vinkkejä edulliseen terveyskokkaamiseen löydät vaikka tästä.

 

Siinäpä se, 10 suosituinta uudenvuodenlupausta. Toivottavasti sait listalta ideoita myös itsellesi, sillä vielä ehtii aloittaa vaikka tammikuuta jo eletäänkin.

Ensi uuteenvuoteen ei ainakaan kannata tärkeimpiä juttuja lykätä!

 

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Pixabay.com