Varsinkin monen kaupunkilaisen elämäntapa on sellainen, että tarvetta täysin omalle autolle ei ole olemassa. Julkinen liikenne toimii varsinkin suurimmissa kaupungeissa öin ja päivin niin hyvin, että joka puolelle kaupunkia pääsee siirtymään julkisilla järkevässä ajassa.
Täydelle autottomuudelle tai auton ostamiselle on olemassa myös kolmas vaihtoehto, eli yhteiskäyttöauto. Yhteiskäyttöauton voi vuokrata omaan käyttöönsä vaikka vain tunniksi, eikä sen huoltamisesta, varaosista ja arvonlaskusta tarvitse kantaa vastuuta ja huolta.
Kustannukset omassa autossa vs. yhteiskäyttöautossa
Usein kuulee sanottavan, että auto on huono sijoitus. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että uuden auton ostaminen on hyvin kallista ja auto menettää arvoaan tyypillisesti useita tuhansia euroja vuodessa. Tämän lisäksi omaan autoon tulee ostaa varaosia ja huoltotöitä. Netistä voi nykyisin kuitenkin hankkia kaikki auton varaosat korin osista moottorin osiin, joten huolto- ja korjauskulujen ei tarvitse olla enää valtavia. Yhteiskäyttöautopalvelua käyttävän ei kuitenkaan tarvitse huolehtia lainkaan auton varaosista tai huoltokuluista.
Oman auton omistajan tulee maksaa myös vakuutuksesta ja polttoainekuluistakin voi tulla kuukausitasolla suuria summia. Yhteiskäyttöauton käyttäjän tulee käytännössä maksaa usein vain käytetystä ajasta ja mahdollisesta tilausmaksusta. Tästä syystä yhteiskäyttöauton hyödyntäminen voi tuoda suuria säästöjä.
Yhteiskäyttöauto ei normaalisti sovellu sellaiselle, joka tarvitsee autoa päivittäin esimerkiksi pitkiin työmatkoihin. Tällöin tuntiperusteisesti maksettava yhteiskäyttöauto voi tulla paljon kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Vaikka auton osien, kuten jarrupalojen ja öljynsuodattimen vaihdosta tuleekin oman auton omistajalle silloin tällöin kuluja, varaosia tarvitsee kuitenkin olla päivittämässä sen verran harvoin, että oma auto voi osoittautua edullisemmaksi vaihtoehdoksi paljon ajaville.
Auton huoltokulut vuodessa voivat yllättää
Auton huoltokulut vaihtelevat merkittävästi auton iän, mallin ja ajokilometrien mukaan, mutta keskimäärin autoilijan olisi hyvä varata huoltoihin joitakin satoja euroja vuodessa. Tähän päälle vielä katsastus- ja päästöjen mittauskustannukset. Esimerkiksi öljynvaihto ja öljynsuodattiminen vaihto kustantaa noin 100–200 euroa. Toisaalta esimerkiksi jarrupalat pitäisi vaihtaa noin 50 000–60 000 kilometrin välein ja tämäkin maksaa noin 200 euroa akselilta.
Kaikkia osia ei siis tarvitse vaihtaa vuosittain, mutta ne on hyvä ottaa huomioon auton huoltokuluissa. Esimerkiksi akun voi joutua vaihtamaan noin 5 vuoden välein ja hyvästä akusta joutuu usein maksamaan yli 100 euroa. Talven ansiosta myös uusiin renkaisiin ja rengastöihin uppoaa rahaa. Renkaiden sarja maksaa usein 500 euroa tai enemmän.
Yleisiä huoltotöitä ovat myös iskunvaimentimien ja jakohihan vaihtaminen. Nämä huoltotyöt tarkoittavat usein satojen eurojen kuluja, mutta näiltä huoltotöiltä voi välttyä jopa 10 vuodenkin ajan. Auton huoltokuluja voi siis tulla helposti satoja euroja vuodessa, mikä on syytä ottaa huomioon pohtiessa oman auton ja yhteiskäyttöauton etuja ja haittoja.
Yhteiskäyttöautojen saatavuus ja käyttömukavuus
Vaikka yhteiskäyttöauton käyttäminen voikin aluksi kuulostaa varsin helpolta ja mukavalta, voi mukana tulla epämiellyttäviä yllätyksiä ja haasteita. Koska tällaisia palveluntarjoajia on Suomessa vielä jokseenkin vähän, voi vapaana olevan auton saaminen läheltä olla joskus haastavaa. Varsinkin suurimpien kaupunkien ulkopuolella tämä seikka tulee aina huomioida.
Suuremmissa kaupungeissa vapaana olevan auton voi usein löytää läheltäkin ja varausprosessi on tehty helpoksi sovellusta käyttäen. Sovelluksen avulla auto on helppo varata ja löytää hetkessä. Syrjäseuduilla tilanne on kuitenkin aivan toinen, eikä tilanne tule välttämättä parantumaan edes palveluntarjoajien määrän kasvaessa.
Omaa autoa ei tietystikään tarvitse varailla lainkaan, eli siinä mielessä sen käyttäminen on helpompaa ja varmempaa. Yhteiskäyttöauton käyttäminen vaatii siis usein enemmän suunnitelmallisuutta. Käyttömukavuuteen voi vaikuttaa myös yhteiskäyttöauton siisteys. Kun auto ei ole oma, moni voi palauttaa auton törkyisessä kunnossa, johon seuraavan varaajan voi olla iljettävää tulla istumaan.
Turvallisia ajokilometrejä nykyaikaisella autolla
Omaa autoa pohtiessa tulee harkita siis auton kallista hankintahintaa, varaosien ja huoltotöiden kuluja, polttoainekuluja, vakuutuksia sekä auton arvon alenemista. Raha on yleinen riidanaihe parisuhteessa ja varsinkin uuden auton ostaminen on aina iso taloudellinen päätös.
Yhteiskäyttöauto voi monien muiden etujen ohella olla monelle myös keino päästä ajamaan nykyaikaisilla ja turvallisilla autoilla, joiden ostamiseen ei oma varallisuus riitä. Yhteiskäyttöautot ovat tyypillisesti hyvin uusia, laadukkaita ja hyväkuntoisia, joten niillä ajetut kilometrit voivat olla viihtyisämpiä ja turvallisempia, kuin omalla vanhanaikaisella autolla.