Tämä on pahin asia, mitä voit sanoa petettyäsi kumppaniasi

4.6.2020

“Se oli vain seksiä. Kyse ei ollut sinusta. Se ei tarkoittanut mitään.”

Tämän lauseen Michele Weiner-Davis on kuullut lukemattomia kertoja toimistossaan. Hän on parisuhdeterapeutti, joka työskentelee pääosin avioeron kynnyksellä olevien parien kanssa. Ylemmän kaltaisia lausuntoja kuulee useimmiten uskottomilta kumppaneilta, jotka uskovat tällaisten lausuntojen pelastavan heidän maineensa.

 

Asian väheksyminen tekee tilanteesta vain pahemman

“Jos sanot, että pettämisessä ei ollut kyse kumppanistasi, korostaa se kivuliaasti sitä, ettei hän ollut mielessäsi silloin, kun teit pettämispäätöksen,” Weiner-Davis sanoo. ”Jos sanot niin, saa se kumppanisi tuntemaan itsensä epähalutuksi ja turhaksi.”

Pettäjillä on syynsä tämänkaltaisiin puheisiin:

“Uskottomat kumppanit puhuvat tuollaisia, koska se on totta,” Weiner-Davis sanoo. ”Sitä voi olla vaikeaa uskoa, mutta kun useimmat pettävät, he eivät todellakaan ajattele sillä hetkellä kumppaneitaan. He ajattelevat sukupuolielimiään, hormoneitaan, sisäistä tyhjyyttään tai viehätysvoimaansa.”

Toisella terapeutilla, Caroline Maddenilla, on vielä karumpi analyysi yllä mainitusta tekosyystä.

“Jos sanot, ettei pettäminen merkinnyt mitään, on se kuin sanoisit kumppanillesi, että tuhosin elämäsi ilman erityistä syytä,” kertoo Madden.

”Useimmiten pettänyt kumppani yrittää osoittaa, ettei hänellä ollut ikinä aikomustakaan hylätä perhettään uuden kumppanin takia. Mutta se on vain asioiden väheksymistä. Se kuulostaa siltä, että sanoisit ’Hei, petin sinua, mutta asiat voisivat olla huonomminkin.’”

 

Ymmärrä kumppanisi kipu

Uskottoman kumppanin tulee tuntea petetyn kumppanin kipu omanaan, kertoo kolmas terapeutti, Janis Abrahms.

“Demonstroi, että ymmärrät kaiken kivun, mitä kumppanisi kokee sillä hetkellä,” hän sanoi. ”Näin ymmärrät, että sanoit sitten mitä tahansa, ei se vähennä kumppanisi kipua tai raivoa. Hän saa kuitenkin samalla tuntea itsensä kuulluksi.”

Kunnes osa kivusta on hälventynyt, Madden kehottaa asiakkaitaan levittämään korttinsa pöydälle. Kun olet yksin aiheuttanut kaiken kivun parisuhteeseen, luottamuksen rakentaminen takaisin vie aikaa.

“Tiedän, että se vaikuttaa epäintuitiiviselta, mutta sinun tulee myöntää, että ymmärrät itsekkäiden tekojesi aiheuttaneen kumppanisi uskomattoman kivun,” hän sanoi. ”Kun teet näin, kumppanisi ei tarvitse osoittaa sinulle vihaisuudellaan ja huutamisella, että hänellä on oikeus olla vihainen.”

 

Myönnä toimineesi tyhmästi ja itsekkäästi

Kerro rehellisesti, miksi ryhdyit salasuhteeseen ilman väheksyviä toteamuksia. Jos halusit esimerkiksi tuntea eläväsi uudelleen ja suhde auttoi sinua siinä, kerro se kumppanillesi. Salasuhde oli iso juttu, joten sinun tulee myös suhtautua siihen isona juttuna.

“Kun olet selittänyt aikeesi, myönnä toimineesi tyhmästi ja itsekkäästi,” Madden neuvoo. ”Jos et voi uskoa, että olisit voinut tuhota kaiken, jonka eteen olet tehnyt niin paljon töitä, pelkän himon takia, ja että et ole ikinä katunut mitään niin paljon, kerro se kaikki kumppanillesi.”

 

Lue myös: Tiede todistaa: “Kerran pettäjä, aina pettäjä”-olettamus pitää paikkansa

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Ethan Sykes