Suomi on maailman onnellisin maa – mitä muut voisivat oppia meiltä?

20.5.2020

Asumme edelleen maailman onnellisimmassa maassa, sillä YK:n onnellisuusraportin mukaan Suomi on jo toisen kerran maailman onnellisin maa. Kansainvälinen The World Happiness Report– tutkimus on listannut 156 maata niiden onnellisuuden mukaan. Tulokset perustuvat esimerkiksi sosiaaliseen tuleen, elinajanodotteeseen ja korruptioon. Monissa mittareissa Suomi pärjää erinomaisesti muiden Pohjoismaiden mukana. Tulokset eivät perustu ainoastaan rakenteellisiin tekijöihin, kuten juuri sosiaaliseen tukeen tai korruptioon, vaan varsinaista onnellisuutta tutkittaessa tulokset perustuvat nimenomaan yksilöiden omaan arvioon omakohtaisesta onnellisuudesta.

 

Mistä suomalaiset nauttivat?

Sen lisäksi, että Suomessa monet perusasiat ovat kunnossa, kuten terveydenhuolto, koulujärjestelmä sekä laaja yhteiskunnallinen tukijärjestelmä, on suomalaisilla kenties sellaisia mielekkäitä aktiviteettejä, joiden pariin palataan kertatoisensa jälkeen. Tiedetään esimerkiksi, että suomalaiset laittavat eurooppalaisittain jopa eniten euroja rahapelaamiseen per vuosi. Erilaiset rahapelit, kuten urheiluvedonlyönti ja kasinopelien pelaaminen kuuluvatkin monen arkeen. Kenties tämä kuvaa osiltaan suomalaista kilpailuhenkisyyttä, vaikka se onkin piirre, joka ei välttämättä kovin helposti ulkopuoliselle näy. Suomalaisten ohella pohjoismaalaiset pelaajat ovat tunnettuja osaamisestaan urheilun parissa penkin molemmilla puolin.

Suomalaiset ovat monesti edelläkävijöitä teknologiassa. Esimerkiksi matkapuhelimien kehityksen kanssa olimme pitkään kärkimaa maailmassa, ja nykyisin suomalaiset käyttävät uskomattoman paljon mobiilipalveluita. Moni palvelu ja viihdemuoto on siirtynyt verkkoon, ja suomalaiset pääsevät nauttimaan lempipuuhistaan periaatteessa missä ja milloin vain. Rahapelaamisesta puhuttaessa moni suomalainen pelaa rulettia verkossa uskomattoman ilmapiirin avulla, eikä pelaamisen kanssa tarvitse lähteä mertaedemmäksi kalaan.

Suomalaiset eivät ole välttämättä maailman sosiaalisinta kansaa, mutta toisaalta olemme kuuluisia saunakulttuuristamme, kesämökeistämme ja talven jopa melko extremeistä lajeista, kuten avantouinnista. Saunassa jokainen on samanarvoinen ja yleisissä saunoissa puhutaan avoimesti kaikkien kanssa, usein ilkosillaan. Monelle suomalainen luonto ja etenkin järvet ovat asioita, joiden pariin mieli kaipaa yhä uudelleen.

 

Voimme opettaa muille luottamusta ja hyvän yhteiskunnan rakentamista

Miten mitata onnellisuutta? Onnellisuusmittausten tulokset eivät tietenkään ole mitään eksaktia tiedettä, mutta kyllä niissä piilee asioita, jotka ovat syvemmänkin pohtimisen arvoisia. Niissä saattaa myös piillä jotakin, mitä voisimme kenties opettaa muillekin. Kaikki eivät ehkä ole uniikkeja piirteitä, sillä monet asiat ovat ylipäätään sellaisia, jotka kuvaavat jollakin tavalla pohjoismaisia yhteiskuntia. Silti meissä suomalaisissa saattaa olla jotakin sellaista sisua, mitä ei muualta löydy.

Meillä on kovalla työllä, jopa taistelulla rakennettu maa, joka on noussut köyhyydestä yhdeksi järjestäytyneimmäksi, tehokkaimmaksi ja modernin infrastruktuurin omaavaksi maaksi. Meillä on luotettavat virkamiehet ja korruptio on Suomessa monessa mielessä vierasta. Koulujärjestelmämme ja terveydenhuoltomme on monilla mittareilla huippuluokkaa maailmassa, ja suomalaisessa yhteiskunnassa jokainen saa tarvittaessa apua. Etenkin suomalainen koulujärjestelmä on ollut maailmalla vahva vientituote, ja jos Suomi jostain tunnetaan, niin on se nimenomaan koulumme.

Myös luottamus ja tasa-arvo ovat asioita, joista voimme olla ylpeitä. Suomessa naiset ja miehet ovat hyvin tasa-arvoisessa asemassa verrattuna moneen muuhun maahan maailmassa. On tavallista, että sekä mies että nainen käy perheessä töissä, ja parhaassa tapauksessa molemmat ovat vastuussa perheen ja lasten hoitamisesta. Suomessa on myös hyvin yleistä, että täällä luotetaan toisiin ihmisiin sekä toisaalta myös viranomaisiin. Ainakin lähtökohtaisesti jokaisella on Suomessa mahdollisuus osallistua yhteiskunnan toimintaan, maassamme vallitsee sananvapaus ja elämme demokraattisessa järjestelmässä.

Suomessa voidaan luottaa moneen asiaan. Siihen, että ulkona liikkuminen on turvallista, yhteiskunnan tukiverkostot toimivat silloin, kun ei itse pärjää, täällä on puhdasta ja luonto kuulu kaikille. Kun perusasiat on kunnossa ja ihminen voi elää turvassa, voidaan tavoitella sellaisia asioita, jotka lisäävät onnellisuuttamme.

 

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Pixabay.com