Päivän vitamiinit ruokaöljystä? – Tässä maistuva ja monikäyttöinen vaihtoehto

Päivän vitamiinit ruokaöljystä? – Tässä maistuva ja monikäyttöinen vaihtoehto

5.2.2018

JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Punainen palmuöljy on täynnä vitamiineja, antioksidantteja ja muita fytoravinteita (Kaupallinen yhteistyö: Bonred.fi & Kohokohta.com).

 

Palmuöljy, erityisesti neitsyt- tai “punainen” palmuöljy, on perinteinen rasva, joka on kuulunut ihmisen ruokavalioon kokonaiset 5000 vuotta. Jo sukupolvien ajan punaista palmuöljyä on pidetty sekä ravinteikkaana ruokana että arvokkaana lääkkeenä. Jo muinaisen Egyptin faaraot suhtautuivat siihen pyhänä ruokana. Öljy oli niin arvokasta, että sitä laitettiin faaraoiden mukana niiden hautaholveihin.

 

Palmuöljyä saadaan öljypalmun (Elaesis guinensis) hedelmistä. Palmu on alun perin kotoisin trooppisesta Afrikasta, mutta myöhemmin se on levinnyt ympäri maailmaa. Tänä päivänä öljypalmu on tärkeä viljelyskasvi Kaakkois-Aasiassa, Länsi-Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

 

Läpi historian palmuöljy on palvellut ensisijaisena rasvan lähteenä lukemattomille ihmisille. Sen ravinteelliset ja lääketieteelliset ominaisuudet ovat olleet tiedossa iät ja ajat. Ennen kuin moderni lääketiede kehittyi, palmuöljyä käytettiin lääkkeenä lähes jokaiseen sairauteen monissa Afrikan osissa. Kun joku sairastui, juotettiin hänelle kupillinen öljyä. Vielä nykyäänkin monissa perinteisissä kylissä luotetaan palmuöljyyn vaivojen iskiessä. Monet pitävät palmuöljyä erityisen sopivana raskaana oleville naisille, sillä sen uskotaan pitävän sekä äiti että lapsi hyvässä kunnossa.

 

 

Vastikään lääkärit ovat tunnistaneet uudelleen palmuöljyn tarjoamat mahdollisuudet aliravitsemuksen ja vitamiinipuutosten hoidossa. Hallitukset ympäri maailmaa lisäävät öljyä hoito-ohjelmiin hävittääkseen sairauksia köyhiltä alueilta.

 

Punainen palmuöljy ei tarjoa vain kasvulle ja kehitykselle tärkeitä rasvahappoja, mutta myös useita vitamiineja, antioksidantteja ja muita terveellisiä fytoravinteita. Punainen palmuöljy on nimetty sille ominaisen tummanpunaisen värin mukaan. Väri tulee karoteeneista, kuten beta-karoteenista ja lykopeenista – samoista ravinteista, jotka värittävät myös esimerkiksi tomaatit ja porkkanat.

 

Karoteenit ovat arvokkaita ravinteita ja voimakkaita antioksidantteja. Ne ovat myös tärkeitä siksi, että elimistömme kykenee muuttamaan niitä elintärkeäksi A-vitamiiniksi. A-vitamiinin puutostilat voivat aiheuttaa sokeutta, luiden heikentymistä, immuniteettikyvyn heikentymistä ja oppimiskyvyn huonontumista. A-vitamiinia löytyy ainoastaan eläinperäisistä ruoista ja kyseiset ruoat ovat usein liian kalliita monille ihmisille.

Vihannesten ja hedelmien karoteenit riittävät vain, jos ihminen syö lisäksi riittävästi rasvaa. Karoteenit vaativat rasvaa muuttuakseen A-vitamiiniksi. Valitettavasti ne, joilla ei ole varaa eläinperäisiin ruokiin, harvoin kykenevät ostamaan myöskään rasvaa. Useimmiten A-vitamiinin puutostila johtuukin juuri siitä, että ihmiset eivät syö riittävästi rasvaa, vaikka karoteeneja olisikin saatavilla.

 

Punainen palmuöljy on kuitenkin täydellinen vastaus ongelmaan. Se sisältää tarvittavan määrän rasvaa ja A-vitamiinin esiasteita. Punainen palmuöljy sisältää kaikista ravintoaineista eniten A-vitamiinikaroteeneja (beeta-karoteenia ja alfa-karoteenia). Siinä on 15 kertaa enemmän A-vitamiinikaroteeneja kuin porkkanassa ja 300 kertaa enemmän kuin tomaateissa.

Tästä syystä punaista palmuöljyä käytetään tänä päivänä pääosin A-vitamiinin puutostilan hoitamiseen. Vain teelusikallinen öljyä antaa lapselle päivän annoksen A-vitamiinia. Vastasyntyneiden äitejä kehotetaan lisäämään öljyä ruokavalioihinsa, sillä tutkimusten mukaan öljy voi tuplata tai triplata A-vitamiinin määrän äidinmaidossa.

 

 

Lapset eivät kuitenkaan saa öljystä pelkästään A-vitamiinia. Punainen palmuöljy on käytännössä ravintoainepommi. Se sisältää enemmän ravinteita kuin mikään muu öljy. Mainitsemiemme karoteenien lisäksi öljyssä on 20 muuta karoteenia sekä E- ja K-vitamiinia, skvaleenia, fytosteroleja, flavonoideja, fenolihappoja ja glykolipidejä.

Palmuöljy on yksi rikkaimpia E-vitamiinin luonnollisia lähteitä. Tavallisen E-vitamiinin lisäksi se sisältää myös suurimman määrän E-vitamiinin erinomaista muotoa, joka tunnetaan nimellä tokotrienol. Tokotrienolista on neljää eri versiota ja palmuöljy sisältää niitä kaikkia. Näissä tokotrienoleissa on 60 kertaa enemmän antioksidantteja kuin perinteisessä E-vitamiinissa. E-vitamiinin, tokotrienolien, karoteenien ja muiden antioksidanttien yhdistelmä tekee palmuöljystä superruokaa.

LUE MÖYS: Ruokaöljyjen lyhyt oppimäärä

 

Lunnon oma lisäravinne

Punaisessa palmuöljyssä on niin paljon ravinteita ja antioksidantteja, että sitä voidaan pitää luonnon omana lisäravinteena. Itse asiassa eräät yritykset kapseloivat öljyä ja myyvät sitä vitamiiniravinteena. Öljyä on saatavilla myös pulloissa kuten muitakin keittiötarkoitukseen pullotettuja öljyjä.

 

Virallisissa ravintoaineiden puutostiloja vastaan tehdyissä ohjelmissa öljy sisällytetään yksinkertaisesti ruokaan. Lapsen on helppo syödä lusikallinen öljyä kun se valmistetaan kasvisten kera tai leivotaan leipään. Palmuöljy sopii erinomaisesti kokkaukseen ja leipomiseen. Sen rasvoista puolet ovat tyydyttyneitä ja puolet tyydyttymättömiä. Molempien rasvojen korkean pitoisuuden ansiosta palmuöljy kestää hyvin kuumuutta; sen höyrystymispiste on 225 celsiusastetta. Palmuöljy vastustaa myös erittäin hyvin hapettumista.

 

Viimeisten kahden vuosikymmenen ajan tutkijat ovat tutkineet erityisesti palmuöljyn vaikutuksia sydämen ja verisuonien terveyteen ja tulokset ovat olleet yllättäviä. Vaikka öljyssä onkin paljon tyydyttyneitä rasvoja, suojaa se sydäntaudeilta. Alkuperäistekstin ja lisää tietoa eri tutkimuksista löydät: TÄÄLTÄ.

 

 

Tutkimukset todistavat, että lisäämällä palmuöljyä ruokavalioon voi poistaa suonia tukkivaa plakkia ja samalla hidastaa ateroskleroosin kehitystä. Vaikutus on osoitettu sekä eläin- että ihmistutkimuksilla. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa 50 ihmistä jaettiin tasan kahteen ryhmään. Kaikilla tutkittavilla oli ateroskleroosi ja he olivat myös kärsineet vähintään yhdestä halvauksesta. Tutkimuksen alussa tutkittavien kaulavaltimot olivat tukkiutuneet 15-79-prosenttisesti.

Toista puolta tutkittavista pyydettiin syömään jatkossa päivittäinen annos palmuöljyvalmistetta muuttamatta ruokavaliotaan muilla tavoin. Toiselle puoliskolle annettiin plaseboa. Ateroskleroosin kehitystä mitattiin ultraäänitutkimuksilla 18 kuukauden ajan. Öljyä syöneessä ryhmässä ateroskleroosi katosi 23 tutkittavalla. Seitsemässä tapauksessa tauti ei vain pysähtynyt vaan kääntyi parempaan suuntaan. Tutkimus todisti, että palmuöljy ei välttämättä vain pysäytä ateroskleroosia, vaan se voi myös parantaa sen.

 

Öljy ei suojaa vain poistamalla rasvaa valtimoista. Palmuöljy nimittäin voi myös parantaa kolesteroliarvoja. Illinoisin yliopiston teettämässä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että korkean kolesterolin omaavilla henkilöillä kolesteroliarvot laskivat 10 prosenttia, kun heille syötettiin 4 viikon ajan palmuöljykapseleita. Tutkimuksen toisessa osassa saavutettiin 13 prosentin lasku kolesteroliarvoissa.

 

Eräässä toisessa tutkimuksessa 31 tutkittavaa söi kuukauden ajan palmuöljyvalmisteita, eikä heidän ruokavalioihinsa tehty muita muutoksia. Tutkittavat saivat syödä ihan mitä halusivat. Tuloksista havaittiin, että palmuöljy laski sekä kokonaiskolesterolia että pahan kolesterolin määrää kaikilla tutkittavilla. Kokonaiskolesterolin lasku vaihteli 5 prosentista 35.9 prosenttiin ja pahan kolesterolin lasku 0.9 prosentista 37 prosenttiin. Mutta mikä tärkeintä, 78 prosentilla tutkittavista kolesteroliarvo laski palmuöljyn ansioista, mikä korostaa palmuöljyn terveysvaikutuksia.

 

 

Punainen palmuöljy ja verenpaine

Palmuöljy auttaa ylläpitämään sopivaa verenpainetta. Öljyn korkea antioksidanttipitoisuus sammuttaa vapaat radikaalisolut ja kontrolloi tulehduksia. Eräässä tutkimuksessa tutkijat löysivät tulehduksia koe-eläinten valtimoista. Tulehdustila aiheuttaa turpoamista, joka kaventaa valtimoita ja täten hidastaa verenkiertoa tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen. Puolille eläimistä syötettiin palmuöljyä ja puolille ei mitään. Kontrolliryhmän eläimistä kuoli 42 prosenttia mutta ne eläimet, joille syötettiin öljyä, selvisivät kaikki.

 

Tokotrienolit vahvistavat myös sydäntä niin, että se kestää paremmin stressiä. Tutkijat voivat tarkoituksenmukaisesti aiheuttaa koe-eläimille sydänkohtauksia pysäyttämällä niiden verenkierron sydämeen aiheuttaen näin loukkaantumisia ja kuolemia. Jos eläimille kuitenkin syötetään palmuöljyä, selviävät ne paljon todennäköisemmin ja toipuvat nopeammin.

 

Tämänkaltaisten tutkimusten ansiosta on ilmiselvää, että palmuöljy suojaa sydäntaudeilta. Vaikutus on vahvistettu valtioissa, joissa palmuöljyä syödään erityisen paljon. Esimerkiksi Malesiassa, Indonesiassa, Papua-Uusi-Guineassa ja Nigeriassa, sydäntautien määrät ovat maailman matalimpia korkean palmuöljyn kulutuksen johdosta.

 

Palmuöljyn korkea antioksidanttipitoisuus tekee siitä potentiaalisen apuvälineen syöpähoitoon. Palmun tokotrienolit ovat tässä suhteessa erityisen hyödyllisiä. Antioksidanttien on tiedetty jo pitkään suojaavan erilaisia syövän muotoja vastaan. Tokotrienolien on havaittu suojaavan syövältä monta kertaa paremmin kuin perinteisempien antioksidanttien.

 

Ehkäisee syöpiä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että palmuöljyn tokotrienolit estävät mm. iho-, vatsa-, haima-, maksa-, keuhko-, munuais- ja rintasyövän sekä muiden syöpien kasvamisen. Suurin osa tutkimuksista on tehty rintasyövän kanssa ja tulokset ovat olleet lupaavia. Tokotrienolit eivät vain estä syöpää pysäyttämällä sitä mutta ne myös aktiivisesti blokkaavat syövän kasvun ja aloittavat apoptoosin eli prosessin, jossa sairastuneet solut kuolevat itsekseen.

Prosessi on normaali ja se on ohjelmoitu jokaiseen soluumme, jotta vanhat ja sairastuneet solut poistuisivat elimistöstämme. Syöpäsoluista tämä prosessi kuitenkin puuttuu ja sairaat solut jatkavat kasvuaan. Perinteiset E-vitamiinit eivät aloita syöpäsolujen kuolemia, ainoastaan tokotrienoleilla on kyseinen ominaisuus.

 

Tähänastiset tutkimukset ovat olleet niin vakuuttavia, että syöpätutkijat kutsuvat tokotrienoleja vahvimmiksi luonnollisiksi syövän vastaisiksi valmisteiksi jotka tiede tuntee. Lausunto on melko rohkea, mutta se kuvastaa vain tokotrienolin potentiaalia syöpähoidoissa.

 

Korkea määrä antioksidantteja

Palmuöljyn antioksidanttien on myös todistettu suojaavan neurologiselta rappeumalta. Kaksi merkittävintä aivojen toimintaan vaikuttavaa tekijää ovat hapettava stressi ja huono verenkierto. Stressi synnyttää vapaita radikaaleja, jotka vahingoittavat aivoja ja hermokudosta. Huono verenkierto vaurioittaa aivoja estämällä hapen ja glukoosin pääsyn aivoihin.

Tutkijat ovat löytäneet korrelaatioita hapettavan stressin ja heikentyneet verenkierron ja aivojen välillä mm. dementian, Alzheimerin taudin, Parkinsonin taudin, Huntingtonin taudin ja jopa skitsofrenian kohdalla. Kaikkiin näihin sairauksiin liittyy aivosolujen kuoleminen. Tokotrienolit hoitavat aivoja vähentämällä stressiä ja vauhdittamalla verenkiertoa.

 

Tutkijat voivat jäljitellä edellä mainittujen sairauksien aiheuttamia vaikutuksia syöttämällä koe-eläimille glutamaattia – aminohappoa, joka tappaa aivosoluja suurissa määrin. Suurin syy aivosolujen kuolemiseen ovat vapaat radikaalisolut. Normaali E-vitamiini ei ole riittävän vahva estääkseen glutamaatin aiheuttamia solukuolemia mutta palmuöljyn tokotrienolit ovat. Laboratoriotutkimuksissa tokotrienolilla hoidetut neuronit kasvavat ja liikkuvat normaalisti huolimatta ylimääräisen glutamaatin läsnäolosta.

 

Tutkimukset ovat näyttäneet, että palmuöljyn antioksidantit voivat auttaa suojautumaan erinäisiä terveysongelmia, kuten osteoporoosia, astmaa, kaihia, niveltulehdusta ja maksasairauksia vastaan. Palmuöljy voi jopa hidastaa ikääntymisen merkkien syntymistä iholla. Ei olekaan ihme, että punaista palmuöljyä pidettiin pyhänä ruokana muinaisten egyptiläisten keskuudessa. Punainen palmuöljy ei kuitenkaan ole vain faaraoille, sillä se on kaikkien saatavilla. Öljyä myydään ruokaöljynä ja valmisteena useimmissa terveysruokakaupoissa ja verkossa.

 

Mistä voin ostaa punaista palmuöljyä?

Bonredin punaiseen palmuöljyyn voit tutustua paremmin Bonred.fi sivulla ja suoraan voit tilata sitä Bonredin verkkokaupasta. Huom. Käytä alennuskoodia: BONRED, niin saat tuotteen 10% edullisemmin. PS. Tieteellisiä tutkimuksia punaisesta palmuöljystä löydät: TÄÄLTÄ.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Faim.org

JAA TÄMÄ ARTIKKELI:


Osallistu keskusteluun