Pullo viiniä päivässä ’ei ole pahasta’ – johtava tiedemies väittää

16.9.2020

Alkoholiasiantuntija väittää, ettei pullo viiniä päivässä ole vahingollista terveydelle. Hän lisää, että alkoholista tulee vahingollista vasta silloin, kun käyttö ylittää yli 13 annosta päivässä. Tohtori Kari Poikolainen sanoo kohtalaisen juomisen olevan parempi vaihtoehto kuin täysi kieltäytyminen:

 

Pullo päivässä ei ole vahingollista?

Jos rentoudut mielelläsi viinilasillisen ääressä, tämä saattaa olla uutinen, jota olet odottanut. Johtavan tiedemiehen mukaan hiukan reilun pullon kuluttaminen päivässä ei ole vahingollista terveydellesi.

 

Tämän päivän suositukset

Tohtori Kari Poikolainen, joka työskenteli aiemmin Maailman terveysjärjestössä (WHO) alkoholiasiantuntijana, tutki vuosikymmenten tutkimustuloksia alkoholin vaikutuksista. Miehille suositellaan tällä hetkellä enimmillään neljää annosta päivässä ja naisille kolmea annosta päivässä, joka vastaa yhtä suurta lasillista viiniä.

 

Milloin kulutuksesta tulee haitallista

Yksi pullo viiniä vastaa noin 10 annosta. Poikolaisen mukaan alkoholin kulutus muuttuu haitalliseksi kuitenkin vasta silloin, kun ihminen kuluttaa yli 13 annosta päivässä. Poikolainen väittää, että henkilöt, jotka ylittävät suositellun päiväkulutuksen, elävät pidempään kuin absolutistit.

 

Kohtuullisen kulutuksen raja

’Tutkimustulokset osoittavat, että kohtalainen kulutus on parempi vaihtoehto kuin täysi kieltäytyminen, ja suurkulutus on huonompi vaihtoehto kuin kieltäytyminen – kohtuullinen kulutuksen raja voi kuitenkin olla korkeampi kuin suositukset tällä hetkellä’, Poikolainen sanoo.

 

Erimielisyyksistä väitteistä

Julia Manning 2020Health organisaatiosta on eri mieltä: ’Tämä näkemys on hyödytön alkoholista käytävässä keskustelussa. Suuria väitteitä, joille ei ole pohjaa. Alkoholi on myrkky, jonka riskit kumoavat hyödyt.’

 

Lähde: Dailymail.co.uk
Lähde: Artikkelikuva / PIxabay