Parisuhdepsykologi paljastaa hyvän kumppanin tärkeimmän ominaisuuden

2.3.2023

Tärkein asia, mitä kumppanilta kannattaa hakea, ei ole yhteiset kiinnostuksen kohteet tai seksikkyys, väittää parisuhdepsykologi Peter Pearson. Pearsonin mukaan parisuhteiden Graalin malja on sellaisen kumppanin löytäminen, joka jakaa kanssasi samanlaiset arvot.

 

Hälvenevät ja muuttumattomat tekijät

Väliaikainen hormonisyöksy nähdessäsi kiinnostavan ihmisen voi tuntua sillä hetkellä maailman parhaalta asialta, mutta Pearson muistuttaa kemiallisten reaktioiden hälvenevän suhteen edetessä. Arvot sen sijaan pysyvät todennäköisesti aina muuttumattomina.

 

Kiinnostuksen kohteet ja arvot

Yhteisistä kiinnostuksen kohteista on apua, mutta ne eivät ole yhtä tärkeitä kuin yhteiset arvot. Kiinnostuksenkohteista ja harrastuksista voidaan keskustella ja väitellä, mutta perimmäisistä periaatteista luopuminen on mahdotonta.

 

Kompromissit ja neuvottelu

Jos esimerkiksi suosit rikossarjoja saippuasarjojen sijaan mutta kumppanisi rakastaa saippuadraamoja, voitte edelleen tehdä kompromisseja ja neuvotella. Jos haaveesi on kuitenkin rikastua eikä kumppanisi vähää välitä maallisesta mammonasta, voi suhteenne olla ongelmissa.

 

Esimerkkitapaus

Tohtori Pearson kertoo eräästä parista, jonka hän aikoinaan näki ajautuvan arvosotaan: ”Mies halusi rakentaa valtavaa taloa, josta oli upeat näkymät, eikä nainen halunnut tuhlata ollenkaan rahaa siihen rahasyöppöön. Hän halveksi miehensä unelmaa todella paljon.”

Ydinarvoista on paljon vaikeampaa tehdä kompromisseja kuin mistään muusta. Tärkeintä kumppania etsiessä onkin Pearsonin mukaan se, että etsii yhteiset arvot jakavan ihmisen vierelleen.

Jos arvonne ovat eriävät, voi olla syytä jatkaa elämää eri teillä. ”Se ei vaan voi toimia,” Pearson sanoo. ”Kaikki pienetkin ongelmat muuttuvat valtaviksi ristiriidoiksi.”

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay