Parhaista parhaat: pohjoismaiset pelaajat NHL:ssä

16.4.2020

Mikä tekee urheiluliigasta loistavan? Rahaa täytyy tietysti olla massiivisten areenoiden rakentamiseen ja parhaille lahjakkuuksille maksamiseen. Seuran valmennushenkilökunnan täytyy olla osaavaa ja fanien innokkaita. Mikä kuitenkin tärkeintä, minkä tahansa katsomisen arvoisen urheiluliigan täytyy toimia maailman parhaiden lahjakkuuksien näyttämönä. NHL perustettiin vuonna 1917, mutta se oli alusta lähtien monikansallinen liiga, sillä joukkueita oli sekä Kanadasta että Yhdysvalloista. Nykyään NHL-pelaajia tulee pelaamaan liigaan kaikkialta maailmasta. NHL:ssä on itse asiassa tällä hetkellä 17 eri kansallisuutta.

 

Osa liigan parhaista pelaajista on hyvin kaukana kotoa päästääkseen pelaamaan NHL:ssä. Esimerkiksi Bruinsin puolustaja Zdeno Chara on Slovakiasta, Oilereiden hyökkääjä Leon Draisaitl Saksasta ja Capitalsin vasen laituri Ovi (Alexander Ovechkin) Venäjältä. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta tässä artikkelissa on katsaus parhaisiin pohjoismaisiin pelaajiin, jotka pelaavat tällä hetkellä NHL:ssä.

 

Tanska

NHL:ssä on paljon tanskalaisia pelaajia, mutta Nikolaj Ehlers on ehdottomasti ylimääräisen huomion arvoinen. Vasta 23-vuotias Ehlers on pelannut laiturina Winnipeg Jetsille vuodesta 2015 lähtien ja tehnyt yli 100 maalia NHL-urallaan.

 

Hockey GM:ää harrastaville ihmisille tiedoksi, että Ehlersiä pidetään luotettavana aloituspelaajana kohtuulliseen hintaan. Vaikka häneltä ei todennäköisesti näe suuria numeroita säännöllisesti, hänen tasaisuutensa tekee hänestä hyvän valinnan. Suurimmaksi osaksi Hockey GM ei ole onnenpeli; vaikka pelaajavalinnoissa tehdään riskiratkaisuja silloin tällöin, luotettavilla pisteillä varustetun pelaajan valitseminen on järkevämpää kuin ‘’todella hyvä tai todella huono’’ -tyyppisen pelaajan valitseminen.

 

Suomi

NHL:ssä on erittäin paljon vaikuttavia suomalaisia huippupelaajia, jonka takia on mahdotonta keskittyä vain yhteen, mutta aloitetaanpa Mikko Rantasesta. Hän pelaa Colorado Avalanchessa oikeana laiturina, ja Rantasella onkin ollut vaikuttavia pisteputkia sen jälkeen, kun hänet valittiin vuonna 2015. Ne ovat niin vaikuttavia, että viime vuonna hän allekirjoitti kuusivuotisen 55,5 miljoonan dollarin jatkosopimuksen Avalanchen kanssa.

 

On vaikeaa mainita suomalaisia pelaajia NHL:stä ilman, että mainitaan kahta parhaista Hockey GM:n maalivahdeista 2019-2020 kaudelle; Bostonin Tuukka Rask ja Nashvillen Pekka Rinne. Molemmat näistä suomalaisista maalivahdeista ovat osoittaneet vaikuttavaa lahjakkuutta – unohtamatta Rinteen maalivahtimaalia, joka oli melko siisti.

 

Norja

Vuosien aikana norjalaisia pelaajia ei ole näkynyt kovinkaan paljoa NHL:ssä, mutta mainitsemisen arvoinen on Wildien laituri Mats Zuccarello. 32-vuotias on pelannut useille eri NHL-joukkueille siitä lähtien, kun hänet otettiin Rangersiin vapaana pelaajana vuonna 2010. Hänellä on yli 250 syöttöä urallaan, ja yli 120 maalia NHL:ssä. Zuccarello pelasi myös SHL:ssä saaden kultaisen kypärän palkinnon (Guldhjälmen) ennen lähtemistään NHL:ään arvokkaimpana pelaajana koko Ruotsin liigasta.

 

Sweden

 

Ruotsalaiset pelaajat muodostavat kolmanneksi suurimman prosenttiosuuden kaikista kansallisuuksista NHL:ssä; edellä ovat vain kanadalaiset ja amerikkalaiset perässä. NHL:n pelaajista 11,7 % tulee Ruotsista, jonka takia ruotsalaisia mainitsemisen arvoisia tähtiä onkin erittäin paljon. Aloitetaanpa Nicklas Bäckströmistä. Bäckström tunnetaan yhtenä liigan parhaista syöttäjistä, ja 32-vuotiaana hänellä on 240 maalia ja 671 syöttöä. Bäckström on pelannut Washington Capitalsin riveissä vuodesta 2007 lähtien, joka osoittaa suurenmoisen arvon, jota hän tuo joukkueelleen.

 

St. Louis Bluesin keskushyökkääjä Alexander Steen on toinen ruotsalainen pelaaja, joka on edelleen suuri nimi NHL:ssä. 35-vuotias Steen ei välttämättä omaa yhtä paljon syöttöjä kuin Bäckström, mutta hänellä on 242 maalia, ja hän auttoi St. Louis Bluesia voittamaan ensimmäisen Stanley Cupinsa vuonna 2019.

 

Viimeisenä muttei vähäisimpänä tulee mainita Sharksien puolustaja Erik Karlsson. Siitä lähtien, kun Ottawa Senators valitsi Karlssonin 2008, hän on tehnyt 134 maalia ja vaikuttavat 465 syöttöä. Karlsson on palkittu kahdesti James Norris Memorial Trophylla, joka annetaan parhaalle puolustajalle koko NHL:stä.

Lue lisää: liikunta & fitness uutisia

Lähde: Pixabay.com