Parhaat superfoodit painonpudotukseen

20.9.2020

Hoikentavat superfoodit

Niin sanotut superfoodit ovat ravintorikkaita ruokapommeja, jotka auttavat pitämään luuston kunnossa, estävät kroonisia sairauksia, parantaa näköä ja jopa pitävät mielesi virkeänä. Mutta tiesitkö, että uudet todisteet osoittavat näiden ruokien myös auttavan laihduttamaan – pysyvästi?

 

Mustat pavut

Kuppi mustia papuja on yhtä kuin 15 grammaa tyydyttäviä proteiineja, eivätkä ne sisällä yhtään tyydyttyneitä rasvoja joita on muissa proteiinin lähteissä, kuten punaisessa lihassa.

 

Kaura

Kaurassa on paljon kuituja, joten yksi annos näitä voi auttaa sinua tuntemaan itsesi kylläiseksi koko päivän ajan. Vain puolikupillista (4,6 grammaa) tätä vastustuskykyistä tärkkelystä auttaa sinua parantamaan aineenvaihduntamaan ja polttamaan rasvaa.

 

Avokadot

Ei ole mitään syytä pelätä rasvojen syömistä – kunhan ne ovat oikeita rasvoja. Oleiinihapot, jotka ovat avokadojen terveellisiä tyydyttymättömiä rasvoja (MUFA), voivat saada kehosi unohtamaan näläntunteen. Syö 1/4 tai puolikas avokado ja katso kuinka vatsarasvasi palavat pois. Tämä rasvainen hedelmä on myös täynnä kuituja ja proteiineja.

 

Lohi

Rasvattomat lihat ovat hyviä proteiinin lähteitä saaden sinut tuntemaan itsesi täydeksi ilman, että siihen on lisätty rasvaa. Kuitenkin 50% naisista jotka ovat iältään 18 – 50 vuotiaita, eivät tiedä, että he eivät saa tarpeeksi tätä tärkeää ravintoainetta. Kohota arvoja lohella: se on kevyempi vaihtoehto kuin punainen liha, ja se on täynnä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Vuonna 2001 tehty tutkimus osoitti, että laihduttajat, joiden ruokavaliossa oli paljon tyydyttymättömiä rasvoja, saivat tiputettua painoaan keskimäärin 9 kiloa kun taas vastaavasti vähärasvaista ruokaa syövät laihtuivat keksimäärin 6 kiloa.

 

Mustikat

Mustikat tunnetaan parhaiten ikääntymistä ehkäisevistä ominaisuuksistaan. Nämä pienet marjat ovat erittäin tehokas lisä ruokavalioosi, kun ajatellaan figuuria: yksi kupillinen sisältää ainoastaan 80 kaloria, ne auttavat sinua tuntemaan itsesi täydeksi, ja tämä määrä sisältää 4 grammaa kuituja.

 

Parsakaali

Kokattuna tai raakana, tämä kasvis tunnetaan erittäin hyvin sen syöpää ehkäisevistä ominaisuuksista, sekä siitä, että se on täynnä kuituja ja se sisältää alle 30 kaloria per annos. Jo näiden perusteella se on hyväksi myös painonpudotuksessa.

 

Tumma riisi

Tumma riisi on terveellisempää verrattuna sen vähemmän terveelliseen sukulaiseen, valkoiseen riisiin. Puoli kuppia sisältää 1,7 grammaa vastustuskykyä parantavaa tärkkelystä, terveellisiä hiilihydraatteja, jotka parantavat aineenvaihduntaa ja polttavat rasvaa. Näiden lisäksi, tumma riisi on matalaenerginen ruoka, joka tarkoittaa sitä, että se on raskasta ja täyttävää, mutta siinä on silti vähän kaloreita. Yhdessä tutkimuksessa selvisi, että naiset, jotka söivät korkeaenergisiä ruokia, lihoivat kolme kertaa enemmän kuuden vuoden aikana kuin he, jotka söivät vähäenergisempää ruokaa.

 

Päärynät

Jo yksi päärynä sisältää 15% päivittäisestä kuidun tarpeestasi. Yhdessä tutkimuksessa, jossa naiset söivät kolme päärynää päivässä, tiputtivat enemmän painoa verrattuna heihin, jotka eivät syöneet näin paljon päärynää. Älä kuitenkaan kuori päärynää; kaikki täyttävät kuidut sijaitsevat kuoressa!

 

Viini

Resveratroli, kuuluisa antioksidantti jota saadaan rypäleiden kuoresta, pysäyttää rasvan kerryttämisen. Tutkimukset osoittavat, että kohtalaisesti viiniä juovilla on kapeampi vyötärö ja vähemmän vatsamakkaroita kuin liköörinjuojilla. Lasin kumoaminen voi boostata kalorienpolttamista jopa 90 minuutin ajan.

 

Greippi

Vaikka et muuttaisi mitään muuta ruokavaliostasi, puolikkaan greipin syöminen ennen jokaista ateriaa saattaa auttaa sinua tiputtamaan painoa jopa puoli kiloa viikossa!

Tämä kirpeä hedelmä voi alentaa insuliinitasoja eli rasvaa varastoivaa hormonia, ja tästä syystä se voi auttaa sinua tiputtamaan painoasi. Se on myös hyvä proteiinin lähde, ja koska se on koostumukseltaan vähintään 90% vettä, se voi täyttää sinut niin, että sinun tarvitsee syödä vähemmän.

 

Kidney-pavut

Yksi useista papulajikkeista päätyi listalle; punaiset pavut sisältävät proteiinia ja kuituja (enemmän kuin 5 grammaa per annos!). Kidney-pavuissa on myös paljon vastustuskykyä parantavaa tärkkelystä; puoli kuppia sisältää lähes 2 grammaa tätä hoikentavaa hiilihydraattia.

 

Mantelit

Pähkinät ovat yksi todellinen superfoodi, sillä ne sisältävät terveellisiä rasvoja jotka auttavat sinua hoikistumaan.

Erityisesti mantelit voivat auttaa sinua vähentämään kiloja: Yhden tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka lisäsivät päivittäiseen vähäkaloriseen ruokavalioonsa pähkinöitä, pudottivat enemmän painoa kuin he, jotka noudattivat muutoin samanlaista ruokavaliota, mutta manteleiden sijaan söivät hiilihydraatteja sisältäviä naposteltavia kuten suolakeksejä.

 

Vihreä tee

Tämä lämmin juotava nesteyttää kuin vesi, joka voi auttaa sinua täyttämään vatsaasi ja tiputtamaan muutaman kilon. Tämän lisäksi vihreän teen antioksidantit tehostavat rasvan ja kaloreiden palamista. Yhden tutkimuksen mukaan viisi kuppia päivässä voisi auttaa sinua tiputtamaan painoa kaksi kerta enemmän kuin normaalisti, ja suurin osa näistä kiloista lähtisi keskivartaloltasi.

 

Linssit

Linssit ovat loistava proteiinien ja kuitujen lähde, joka johtaa kylläisyyden tunteeseen. Puolikkaassa kupillisessa linssejä on 3,4 grammaa terveellisiä hiilihydraatteja, jotka parantavat aineenvaihduntaa, ja polttavat rasvaa.

 

Banaanit

Banaanit ovat hoikentava superfoodi, ja Healthin CarbLovers -dieetin sydän. Hieman vihertävä, keskikokoinen banaani täyttää sinut ja parantaa aineenvaihduntaasi sen 12,5 grammalla terveellisiä hiilihydraatteja. Jopa kypsä banaani yltää korkealle terveellisten hiilihydraattien listauksessa, sillä nekin sisältävät lähes 5 grammaa vastustuskykyistä tärkkelystä.

 

Munat

Munilla on huono maine, kun puhutaan laihduttamisesta. Mutta tämä aamiaistarvike on täynnä proteiineja, jotka parantavat sinun ruokahaluasi. Yhden tutkimuksen mukaan ylipainoiset naiset, jotka söivät munia aamupalaksi, tiputtivat tuplasti enemmän painoa verrattuna naisiin, jotka aloittivat päivänsä bageleilla.

Äläkä huoli kolesterolista: Tutkimuksessa selvisi, että munien syöjillä ei ole yhtään korkeampi huono kolesteroli tai matalampi hyvä kolesteroli, kuin bagelien syöjilläkään.

 

Tumma suklaa

Suklaan rakastajat, iloitkaa! Pieni määrä tummaa suklaata silloin tällöin voi hidastaa ruuansulatusta, joten olosi on täysi pidempään ja syöt vähemmän seuraavalla ateriallasi. Tumma suklaa on täynnä tyydyttymättömiä rasvoja; tutkimukset ovat osoittaneet, että ruokavalio, joka sisältää paljon näitä terveellisiä rasvoja voi parantaa aineenvaihduntaasi. Tämä tarkoittaa siis sitä, että poltat kaloreita ja rasvaa nopeammin. Se saattaa myös auttaa suolan-, makean- tai rasvanhimoon.

 

Appelsiinit

Sisältäessään ainoastaan 59 kaloria, et välttämättä odota paljoa appelsiineilta, mutta koska niissä on paljon kuituja, ne ovat lähes palkintosijoilla listalla, jossa on 38 kaikkein täyttävintä ruokaa (tutkimuksen teki australialaiset tutkijat). Täysi tunne saattaa auttaa sinua syömään vähemmän pitkin päivää.

 

Perunat

Totta, perunoissa on paljon hiilihydraatteja, mutta ne ovat kolme kertaa täyttävämpiä kuin siivu vaaleaa leipää, ja kaiken lisäksi, niissä on sama kylläisyyslukema kuin appelsiineilla. Tämän lisäksi perunoissa on myös paljon hyviä hiilihydraatteja, jotka auttavat sinua polttamaan rasvaa.

 

Pinjansiemenet

Pähkinöiden ystävien ei tarvitse tyytyä ainoastaan manteleihin. Näissä pienissä naposteltavissa on samoja sydänystävällisiä rasvahappoja, jotka hillitsevät näläntunnetta ja jotka polttavat ylimääräistä rasvaa vatsastasi. Yhden tutkimuksen mukaan vaihtamalla terveelliset tyydyttymättömät rasvat, joita löytyy pähkinöistä, tyydyttyneisiin rasvoihin, auttoi ylipainoisia tiputtamaan painoa ilman, että he vähensivät kaloriensa saantia tai lisäsivät liikunnan määrää. Sitä paitsi, koska yli 80 pähkinää sisältää ainoastaan 95 kaloria, voit nauttia näistä ilman syyllisyydentunnetta.

 

Valkoiset pavut

Puolitoista kuppia näitä kuitupitoisia papuja sisältää lähes 4 grammaa rasvat karkottavaa tervettä hiilihydraattia, joka boostaa aineenvaihduntaa.

 

Juusto

Tuore vuohenjuusto ja feta sisältävät rasvahappoja, jotka auttavat sinua tuntemaan itsesi täydeksi, ja jotka polttavat enemmän rasvaa. Etsi juustoja, joiden paketeissa lukee ”ruoholla ruokittu”, sillä yleensä niissä on eniten terveellisiä rasvoja.

 

Vähärasvainen maito

Samaa rasvahappoa löytyy maidosta, ja maitoproteiinit voivat saada sinut tuntemaan itsesi täydeksi. Lisätty kalsium saattaa myös auttaa; yhden tutkimuksen mukaan naiset polttivat enemmän rasvaa ja kaloreita, kun he saivat 1000 – 1400 milligrammaa kalsiumia päivittäin.

 

Kikherneet

Nämä hoikistavat pavut sisältävät yli 2 grammaa terveitä hiilihydraatteja puolikkaassa kupissa. Ne ovat myös loistava kuidun, proteiinin ja terveellisten rasvojen lähde.

 

Ohraryynit

Tämä tärkkelyspitoinen ruoka-aine helpottaa laihtumistasi lisäämällä annokseesi kuituja ja lähes 2 grammaa terveellisiä hiilihydraatteja ainoastaan puolikkaalla kupilla.

 

Kvinoa

Toinen ruokavalioystävällinen täyskuitu; kvinoa sisältää paljon nälkää vieviä proteiineja. Pysyt täytenä pidempään vähemmällä kalorimäärällä, ja pystyt helpommin välttämään ylisyömistä muilla aterioilla.

 

Keittobanaanit

Puolikuppia kokattua keittobanaania sisältää lähes 3 grammaa terveellisiä hiilihydraatteja, jotka parantavat aineenvaihduntaa ja polttavat rasvaa.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay