Parantavatko porkkanat oikeasti hämäränäköä? – Joka kolmas uskoo ruokamyytteihin

6.12.2019

Porkkanat parantavat hämäränäköä ja aterioiden väliin jättäminen auttaa laihduttamisessa. Tämänkaltaisiin myytteihin uskoo yllättävän moni, kertoo uunituore tutkimus.

 

Tutkimuksen tulokset olivat hämmästyttäviä

2000 Brittiaikuista vastasi kyselyyn, jonka tulokset olivat kaikin puolin hämmästyttäviä. Esimerkiksi kolmasosa kaikista tutkittavista uskoo, että purkan sulamisessa vatsalaukussa kestää seitsemän vuotta.

Toiset uskovat, että välttämällä syömistä iltakahdeksan jälkeen voi laihtua, tai että sokeri on erinomainen energianlähde, vaikka tosiasiassa se aiheuttaa vain pudotusta energiatasoissa.

Yli kymmenes vastaajista uskoo sanontaan: “ei kipua ei hyötyä”, kun puhutaan liikunnasta. He omaavat täten vakavan loukkaantumisriskin.

Omenat sen sijaan auttavat hampaiden puhdistuksessa, sillä sen syinen rakenne toimii ikään kuin hammasharjana, poistaen plakkia ja ruokajäämiä hampaista.

Vaikka useimmat ruokaväitteet on todistettu valheellisiksi, 39 prosenttia vastaajista kertoi elävänsä erilaisten väitteiden mukaan.

 

Faktojen ja epätosien myyttien sekamelska saa ihmisten päät sekaisin

Anna Lioni, tutkimuksen vetäjä, kertoo: ”On olemassa loputtomasti erilaisia myyttejä liittyen ruokaan.”

”Ja joka päivä törmäämme uutisiin, joissa todistetaan vääräksi aikaisemmin terveelliseksi luultu ruokavinkki tai päinvastoin,” hän jatkaa. ”Täytyy muistaa, että asiat, jotka toimivat toisilla ihmisillä, eivät välttämättä toimi toisilla.”

Yksi viidestä uskoo munien olevan epäterveellisiä niiden korkean kolesterolipitoisuuden vuoksi, vaikka väite on todistettu vääräksi jo muutama vuosi sitten.

Itse asiassa useimmat hämmästyvät huomatessaan ”ruokafaktan”, jota he ovat noudattaneet jo vuosia, osoittautuvan vääräksi.  Faktojen ja vähemmän totuuspohjaisten ruokaväitteiden sekamelska saa ihmisten päät usein sekaisin.

Tästä syystä lähes puolet kyselyyn vastaajista kertoi saavansa liian vähän energiaa päivittäin syömästään ruoasta. He kokevat käyvänsä ikään kuin tyhjällä tankilla.

 

Lue myös: 5 Ruokamyyttiä, jotka hämäävät jopa ammattilaisia

 

Ihmisten tietoisuus energianlähteistä on huolestuttavalla tasolla

Alle kymmenys vastaajista kuvaili energiatasojaan erinomaisiksi. Useimmilla energiatasot ovat heikkoja.

Tutkimusten mukaan vietämme päivästä kolme ja puoli tuntia liian matalilla energiatasoilla, mikä saa meidät syömään banaaneja, suklaata ja kahvia.

Usein ihmiset jopa heräävät keskellä yötä siihen, ettei heillä ole riittävästi energiaa tulevalle päivälle.

Ei olekaan yllättävää, että viikonloppujen mässäilyjen jälkeen tunnemme olomme veltoimmaksi maanantaina, ja keskiviikon ja torstain aikana painumme vielä enemmän kasaan energian puutteessa.

Anna Lioni lisää: “Tulostemme mukaan ihmisten tietoisuus energianlähteistä on huolestuttavalla tasolla. Yli puolet briteistä tuntevat energiatasonsa niin mataliksi, että he kokevat olonsa sairaiksi. Usein energianpuutos johtuu jonkun tietyn ravintoaineen tai vitamiinin puutostilasta, jolloin on syytä lisätä ravintolisiä ruokavalioon.”

 

Ruokamyytit – totta vai tarua?

  • ’Omenoiden syöminen puhdistaa hampaita.’ Totta
  • ’Porkkanat parantavat hämäränäköä.’ Tarua
  • ’Munat ovat epäterveellisiä korkean kolesterolipitoisuutensa takia.’ Tarua
  • ’Sokerista saa energiaa.’ Tarua
  • ’Aterioiden jättäminen väliin auttaa laihduttamaan.’ Tarua
  • ’Treenaaminen ilman kipua on hyödytöntä.’ Tarua
  • ’Jos haluat pudottaa painoa, et saa syödä iltakahdeksan jälkeen.’ Tarua
  • ’Purkan sulamisessa kestää seitsemän vuotta.’ Tarua

 

Lue myös: Pitääkö raakaa kanaa pestä? Onko 5 sekunnin sääntö oikeasti olemassa? – Tässä vastaukset yleisimpiin ruokamyytteihin

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / MILKOVÍ