Onko selainpelejä enää olemassakaan?

3.11.2020

Kuinka moni muistaa varsinkin 2000-luvun alkupuolelta selainpelit, joita tahkottiin samaan tapaan kuin mitä myöhemmin Facebookissa Candy Crush Sagaa ja sittemmin mobiilisovelluksena julkaistuja pikkupelejä?

Selainpelit tai nettipelit ovat pikkupelejä, jotka ovat tarkoitettu pelattavaksi vain hetkelliseksi ajanvietoksi. Siksi ne ovat usein melko yksinkertaisia pelejä, jotka voivat kestää muutaman minuutin.

 

Habbo Hotellia ja pingviiniklubia

Nettipeleiksi laskettiin myös suomalainen Habbo Hotel ja Miniclip-sivustolta alkunsa saanut Club Penguin. Vuonna 2005 julkaistu Club Penguin oli verkkomoninpeli, jossa pingviinit chattailivat  ja pelasivat minipelejä lumisessa maailmassa. Suomalainen Habbo Hotel puolestaan avattiin jo vuonna 2000 ja siinä liikuttiin omalla avatarilla hotellissa, jossa pystyi kalustamaan itselleen huoneen. Vuonna 2011 pelillä oli yli 200 miljoonaa rekisteröitynyttä avataria.

Useimmat näistä peleistä vaativat toimiakseen Adobe Flash Player -nimisen selaimen lisäosan, joka tuli asentaa tietokoneeseen ennen kuin peli suostui toimimaan. Flash Player oli käytössä myös YouTubessa, kunnes YouTuben omistava Google ilmoitti jättävänsä lisäosan pois ja siirtyvänsä ns. HTML5-tekniikan käyttöön. Tämä tarkoitti sitä, ettei erillisiä ohjelmia tarvinnutkaan enää asentaa. Myös Yle Areenasta Flash-tuki poistui vuonna 2016.

HTML5 mullisti nettipelien maailman ja nykyään sitä käytetään monessa tarkoituksessa. Tällä tekniikalla toimivia netti- ja selainpelejä löytää helposti hakusanoilla “html5 games” ja vastaan tulee saman tyyppisiä pelejä kuin silloin lähes 20 vuotta sitten, mutta huomattavasti jouhevammin toimivina. HTML5 on käytössä myös verkon rahapeleissä, joita tarjoavat esimerkiksi monet ulkomaiset Pay n Play nettikasinot.

Nykyisin suosituimpia selainpelejä ovat esimerkiksi Element Blocks, Pirate Cards, Zoo Boom ja 3D Free Kick. Monet näistä ovat käytännössä eri versioita vanhoista peleistä ja on havaittavissa, että Tetris-pohjaiset palikkapelit eivät suostu kuolemaan. Ja miksipä kuolisivat, sillä ne ovat erinomaisen koukuttavia ja hauskoja edelleen – ja kuin luotuja tällaiseen kevyeen pelaamiseen.

 

Vanhat pelit vieläkin netissä

Monelle voi tulla yllätyksenä että monet 2000-luvun nettipelien suosikeista ovat edelleen toiminnassa. Habbo Hotel on edelleen pelattavissa ja monien tunnuksetkin ovat vielä voimassa. Kannattaa käydä tarkistamassa. Club Penguin kulkee nimellä Club Penguin Rewritten, joka on itse asiassa alkuperäisen pelin eräänlainen jatko-osa. Muita vastaavantyyppisiä pelejä on myös Neopets, jossa hoidetaan virtuaalilemmikeitä.

Suomalaisista sivustoista Ilta-Sanomille siirtynyt Älypää tarjoaa edelleen tietovisoja ja nettipelejä, jotka vaativat kumma kyllä edelleen edellä mainitun Adobe Flash Playerin – jonka tuki loppuu jo vuoden 2020 lopussa.

HTML5-pelien suosio johtuu myös siitä, että ne toimivat aivan yhtä hyvin myös tabletilla tai älypuhelimella. Laitteiden ei tarvitse olla mitään markkinoiden tehokkaimpia, vaan useimpien pelien pelaamiseen riittää keskiverto mobiililaite. Runsas muisti ja tehokas prosessori auttaa kuitenkin luonnollisesti peleistä nauttimiseen, sillä sitä paremmin pelit toimivat, mitä tehokkaampi mylly on käytössä.

Pelien koodaajat kehittyvät tietenkin koko ajan, joten jo nyt on nähty selainpelejä, jotka ovat näyttäviä ja vauhdikkaita 3D-pelejä. Yksi näistä on nimeltään HexGL. HexGL on futuristinen kaahailupeli, joka näyttää samalta kuin muutama vuosi sitten pelikonsoleilla nähdyt pelit.

 

Aivot narikkaan

Selainpelit ovat mainioita rentoutumiseen, kun haluaa vain jättää niin sanotusti aivot narikkaan ja keskittyä hetkeksi aivan joksikin muuhun kuin arkeen. Pieni eskapismi on varsin tervettä tällaisina aikoina, kun kiire tuntuu valtaavan alaa opiskelussa ja työpaikoilla. Selainpelit ovat useimmiten myös maksuttomia, joten niiden pelaamiseen ei ole siis korkeaa kynnystä.

Nykyaikana mobiililaitteilla toimivat selainpelit auttavat myös siihen, jos haluaa pelata pelejä esimerkiksi bussi- tai junamatkoilla. Mobiililaitteille on olemassa tosin myös pelejä sovelluksina, jotka ovat parempia vaihtoehtoja silloin kun hyvää verkkoyhteyttä ei ole saatavilla.

Nettipeleillä on jo yli 20 vuoden historia, joten niistä on tullut olennainen osa pelikulttuuria. Pelataan taas!

 

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Pexels.com