Oletko valmis muuttamaan ulkomaille? 8 vinkin tarkistuslista

24.6.2021

Ulkomaille muuton taustalla voi olla ajatus lämmöstä ja auringosta tai ihan vain halu saada vaihtelua arkeen. Ajatuksissa pyörii hyvin usein mielikuvat pehmeiltä hiekkarannoilta meren äärellä ja tietynlainen vapauden tunne.

Tämä unelma on mahdollista toteuttaa oikeasti. Ennen pakkauksen aloittamista on hyvä kuitenkin miettiä mitä käytännön asioita liittyy ulkomaille muuttoon. Pelkästään muutto kaupungista toiseen on jo suuri muutos ihmiselle, kun vaihdetaan sen päälle vielä maata, niin edessä odottaa kokonaan uusi elämä ja alku.

Jännitys, odotukset ja unelmat on hyvä laittaa hetkeksi sivuun ja katsoa oletko oikeasti valmis muuttamaan ulkomaille.

 

Muistilista ulkomaille muuttoon liittyvistä asioista

Ulkomaille muuton unelmointi muuttuu vakavaksi pohdiskeluksi siinä vaiheessa, kun tarjoutuu todellinen mahdollisuus toteuttaa se. Tämä voi tarkoittaa koulupaikkaa, harjoittelujaksoa, rakkauden perässä muuttoa tai ihan vain välivuoden viettämistä aivan uudessa ympäristössä.

Vaihtoehtoisesti oma työpaikka tarjoaa mahdollisuutta työskennellä yrityksen muissa kohteissa ulkomailla. Ulkomaille muutetaan yleensä juuri sen takian, kun työpaikka tarjoaa siihen mahdollisuuden. Esimerkiksi useat suomalaiset kasinot operoivat Maltalta käsin ja ovat täten tarjonneet työtä jo kymmenille suomalaisnuorille.

Ulkomaille muuttoon vaikuttaa monet asiat, kuten oleskelun kesto ja maa, johon ollaan muuttamassa. Pohdimme tässä tilannetta, jossa työpaikka ulkomailta on jo löydetty tavalla tai toisella. Ennen lopullista päätöstä muutosta on hyvä käydä seuraava muistilista pysyvästi ulkomaille muuttoon liittyvistä asioista läpi:

 

 

1.   Muuton virallinen puoli

Aikuinen ihminen voi tehdä päätökset omassa elämässään täysin itsenäisesti. Meillä on kuitenkin kansalaisvelvollisuudet, jonka takia emme voi vain pakata laukkuja ja lähteä matkaan. Kun ulkomailla on tarkoitus viettää yli 6 kuukautta, niin silloin  muuton katsotaan olevan vakituinen.

Meillä on tämän jälkeen velvollisuus ilmoittaa asiasta viranomaisille ja tehdä heille selvitys uudesta tilanteesta. Suurimmat vaikuttavat asiat ovat tässä tapauksessa verotus ja maksetut etuudet.

Viralliset ilmoitukset tulee tehdä ainakin seuraaville viranomaisille:

  • Tarkista passin voimassaolo sekä oleskelu- ja työlupien tarve. Euroopan Unionin maiden välillä matkustaessa viisumia tai työlupaa ei tarvita.
  • Selvitä Kelalta saadut edut ja niiden tulevaisuus sekä sosiaaliturvan pysyminen.
  • Tutustu miten verotus toimii, kun asutaan ulkomailla? Tämä vaikuttaa muun muassa siihen kuinka pitkiä aikoja voit viettää Suomessa muuton jälkeen ilman verovelvollisuutta kahteen eri maahan.
  • Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukausi ennen muuttoa ja viimeistään viikko muuton jälkeen. Tämä tulee tehdä niin Postille, kuin Digi- ja väestötietovirastolle.

 

2.   Rokotusten päivitys ajan tasalle

Ennen matkaan lähtöä tulee tarkastaa rokotukset. Kohdemaassa voi olla sairauksia, jota vastaan Suomessa ei rokoteta ollenkaan. Esimerkiksi A- ja B-hepatiittirokotukset on varmuuden vuoksi hyvä olla voimassa.

Rokotukset tarvitsevat lähes poikkeuksetta yhden tai useampia vahvistusrokotteen. Tästä johtuen ne on huomioitava hyvissä ajoin ennen muuttoa. Eri rokotteiden tarve vaihtelee sen mukaan mihin maahan ollaan muuttamassa.

 

3.   Asunnon löytäminen uudessa kotimaassa

Suomesta käsin voi olla lähes mahdoton löytää asuntoa ulkomailta. Netti on täynnä huijareita, joten näkemättä asuntoa ei ole järkevää vuokrata mitään. Riskiä voi pienentää muuttamalla aluksi vaikka hostelliin ja etsiä vuokra-asuntoa vasta paikan päällä.

Olet onnekkaassa asemassa, jos asunto tarjotaan yrityksen puolesta. Se kannattaa ehdottomasti ottaa vastaan, vaikka se ei olisikaan unelmien täyttymys. Heti pian sen jälkeen, kun muutto on saatu hoidettua alta pois kaikkine virallisuuksineen on aika miettiä varsinaista, lopullista asuinpaikkaa.

 

4.   Tutustu etukäteen maahan ja kulttuuriin

Teknologian kehityksen ansioista voit tehdä etukäteen virtuaalimatkan lähes maailman joka kolkkaan. Kotiutuminen käy sujuvammin, kun olet nähnyt kotikulmat kertaalleen edes kuvissa.

Maan tapoihin ja kulttuuriin kannattaa myös tutustua. Näin säästyt itselle noloilta tilanteilta, kun olet selvittänyt sellaiset pikkuseikat kuten tervehtiminen tai mitkä aiheet ovat sallittuja virallisissa kohtaamisissa.

Tästä ei kannata stressata, sillä tavat luonnollisesti oppii arjessa heti muuton jälkeen. Tutustumisen jälkeen osaat kohdata tilanteet varmemmin ja stressaamatta, kun on jonkinlainen käsitys maan tavoista.

 

 

5.   Uusi alku ei tarkoita kaiken vanhan loppua

Ulkomaille muutto ei automaattisesti tarkoita kotimaan unohtamista. Omistusasunnon voi antaa vuokralle ja tavarat voi laittaa säilöön vanhempien nurkkiin ulkomailla oleskelun ajaksi.

Kun on aika palata takaisin kotimaahan, niin on helppo jatkaa elämää siitä mihin se aikanaan on jäänyt. Jos aikaa yhteydenpitoon ystävien ja perheen kanssa ei tunnu löytyvän kaiken kiireen keskellä, niin jaa uusi arkesi heille vaikka sosiaalisen median kautta.

Näin he voivat seurata uutta elämääsi hetki hetkeltä, eivätkä koe olevansa osa haettua muutosta.

 

6.   Pakkaaminen

Muuton yksi haasteellisimmista osuuksista on pakkaaminen. Vakavasti tulee harkita pyrkiikö pakkaamaan omaisuuden matkalaukkuun ja hankkia kaiken tarvittavan paikan päältä vai otetaanko mukaan koko omaisuus muuttoyrityksen kautta.

 

7.   Koulutus- ja harrastusmahdollisuudet

Unelma hiekkarannalla löhöilystä työpäivän päätteeksi kantaa pitkälle, mutta jossain vaiheessa ihminen alkaa kaipaamaan muutakin tekemistä ja ystäviä. Etukäteen on hyvä selvittää itselle sopivia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Uudessa kotimaassa mitä todennäköisemmin ei puhuta suomea. Uuden kielen oppiminen on helpointa sitä puhuvien ihmisten keskuudessa. Hyvä on kuitenkin selvittää löytyykö oppimista vauhdittamaan esimerkiksi ulkomaalaisille suunnattuja kielikursseja.

Erilaiset kurssit ja harrastukset tarjoavat samalla mahdollisuuden tutustua paikallisiin ja luoda uusia elämänmittaisia ystävyyssuhteita. Samalla kotiutumisesta tulee itselle helpompaa ja opit kulttuurin jakamalla arjen paikallisten kanssa.

 

8.   Perillä odottavat virallisuudet

Asioiden hoitaminen ei lopu siihen, kun ne on saatu kuntoon Suomessa. Kohdemaassa odottaa vielä paljon velvollisuuksia, jotka tulee hoitaa ennen kuin arki pääsee varsinaisesti pyörimään.

Ainakin nämä käytännön asiat tulee hoitaa maasta riippumatta:

  • Maahanmuuttoilmoitus
  • Pankkitilin avaaminen
  • Puhelinliittymän hankkiminen
  • Vakuutukset kuntoon

 

Ole ajoissa liikenteessä ja tee unelmista totta

Muutto ulkomaille kokonaisuudessaan on projekti, jossa tulee ottaa huomiota moneen pieneen asiaan ajokortista vakuutuksiin. Selvittämällä, kuuntelemalla muiden vinkkejä ja hoitamalla asiat ajoissa kuntoon voit keskittyä panikoimatta kohteeseen matkustamiseen VIP-tyylillä.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Pixabay.com
Lähde: Unsplash.com