Ole tarkkana! – Nämä 7 erikoista oiretta saattavat viitata vakaviin sairauksiin

20.9.2020

Useimmiten ihmiskeho kertoo, jos jokin on vialla. Ongelmana on se, että monet meistä ei aina jaksa tai viitsi lähteä lääkärille tarkastuttamaan terveyttään, vaikka syytä olisi.

Margarita Roth, lääkäri New Yorkista korostaa aikaisen diagnoosin merkitystä: ”On tärkeää huomata sairaudet ajoissa ennen kuin niistä tulee vakavampia. Jos huomaat kehossasi jotain epätavallista, älä jätä sitä huomiotta”

Rohr korostaa erityisesti seitsemää oiretta, jotka voivat viestiä jostain vakavammasta:

 

01. Turvonneet jalat

Näyttävätkö jalkateräsi erityisen turvonneilta? Vaivaa kutsutaan ödeemaksi ja Rohrin mukaan se voi kertoa kilpirauhasongelmista. Jos jalkasi turpoavat, mene heti lääkäriin. Kilpirauhasongelmia voi hoitaa, mutta hoito voi vaatia lääkitystä tai yksityiskohtaista liikuntarutiinia.

 

02. Pitkät nimettömät

Nottinghamin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan keskisormia pidemmät nimettömät voivat olla merkki nivelrikosta erityisesti polvissa. Syytä tutkimuksessa ei kuitenkaan löydetty.

Kuinka välttää nivelrikkoja? Liiku säännöllisesti äläkä päästä painoasi karkaamaan. Jos olet huolissasi, keskustele lääkärillesi.

 

03. Himo kylmiä herkkuja kohtaan

Jos sinulla on taipumusta ajautua vaistomaisesti pakastimelle nappaamaan jäätelöä, voi se olla merkki raudan puutteesta elimistössäsi. Raudanpuute voi kertoa pica-oireyhtymästä. Oireyhtymän vuoksi ihminen janoaa erityisesti kylmiä herkkuja, joiden ravintopitoisuus on matala.

Lääkärisi osaa auttaa, mutta pyri lisäämään ruokavalioosi lisää rautapitoisia ruokia, kuten lihaa ja lehtivihanneksia. Älä unohda C-vitamiinia, joka nopeuttaa raudan imeytymistä.

 

04. Rypyt oudoissa paikoissa

Useimmiten rypyt viestivät yksinkertaisesti ikääntymisestä. Erään tutkimuksen mukaan rypyistä voisi kuitenkin päätellä muutakin. Journal of Gerontology- lehdessä julkaistussa artikkelissa todistettiin rypyillä olevan yhteys korkeaan verenpaineeseen. Ilmiö on yleinen erityisesti naisilla, joilla esiintyy ryppyjä auringolta suojassa olevilla alueilla.

 

05. Pahanhajuinen hengitys

Krooninen pahanhajuinen hengitys voi Rohrin mukaan kertoa ientulehduksesta. Jos ientulehdusta ei hoida, voi se kehittyä vakavaksi iensairaudeksi, joka voi johtaa esimerkiksi hampaiden tippumiseen. Pidä siis huoli hampaidenpesurutiinistasi äläkä unohda hammaslankaa.

 

06. Tumma virtsa

Tumma virtsa on klassinen merkki nestehukasta. Jos pönttöön tulee tumman oluen väristä nestettä, suuntaa saman tien keittiöön ja nauti lasillinen vettä. Tumma väri voi johtua myös verestä virtsassa, mikä voi olla merkki munuais- tai maksaongelmista. Muista siis juoda, liikkua ja syödä hyvin, mutta älä epäröi keskustella lääkärillesi, jos virtsasi väri huolestuttaa sinua.

 

07. Musta uloste

Jos ulosteesi on mustaa, voi se Rohrin mukaan kertoa sisäisestä verenvuodosta. Sisäinen verenvuoto vuorostaan johtuu usein vatsahaavasta, mikä vaatii välitöntä lääkärin apua.

 

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: GoodHouseKeeping.com
Lähde: Pixabay.com