Nauti syksystä enemmän – lue 10 vinkkiä!

10.10.2020

Syksy herättää ihmisissä hyvin erilaisia tuntemuksia. Osa rakastaa viileämpää ilmaa sekä lehtien väriloistoa, kun osa taas ei voi sietää kylmeneviä ja pimeneviä päiviä. Vuodet vierivät ja vuodenajat vaihtuvat eikä tälle voi lähtökohtaisesti mitään, ellei päätä sitten vaihtaa kotimaata. Tästä artikkelista voi lukea vinkkejä syksyn viettoon ja hakea erilaista, mukavaa tekemistä, vaikkei vuodenaika oma suosikki olisikaan.

 

Kaiva syysvaatteet esiin kaappien syövereistä

Syksy tarkoittaa luonnollisesti kylmempiä ilmoja ja ilmojen viiletessä tarve lämpimämmille vaatteille tulee esille. Syksy- ja talvivaatteet siirretään monissa kodeissa syrjään kevät- ja kesävaatteiden myötä, joten syksyllä ne kannattaa taas kaivaa takaisin esille. Vaatteet kannattaa käydä läpi ja tarvittaessa pestä. Vaatteiden kunto ja koko kannattaa kartoittaa ja tarvittaessa ostaa uusiakin vaatteita. Aina välttämättä uusille vaatteille ei kuitenkaan ole tarvetta, sillä asusteilla, kuten huiveilla ja hatuilla saadaan helposti näyttävyyttä ja lisäväriä vanhoihinkin vaatteisiin.

 

Syksyiset juomat

Eri vuodenajoista voi hakea inspiraatiota ruoanlaittoon ja syksyllä lämpimät juomat tulevat usein enemmän kuin tarpeeseen. Perinteiseen kahviin ja kaakaoon saa lisää potkua esimerkiksi erilaisilla mausteilla, kuten kurpitsalla ja juomavalikoimaa voi laajentaa esimerkiksi lämpimiin omenajuomiin.

 

Syksyiset ruoat

Kesällä on tapana grillata ruokaa ja syödä paljon värikkäitä salaatteja. Syksyisin näistä voi siirtyä erilaisiin piiraisiin, keittoihin sekä pataruokiin.

 

Aloita uusi harrastus

Syksyllä on erinomainen tilaisuus viritellä vanha tai kesän ajaksi tauolle jäänyt harrastus takaisin tulille. Syksyllä on helppo lähteä mukaan esimerkiksi erilaisiin ryhmiin tai urheiluseuroihin tai kokeilla vaikka täysin jotain uutta! Kokeile vaikka lukemista, kirjoittamista tai piirtämistä!

 

Ulkoilupäivä

Viileämpi ilma tarjoaa erinomaisen tilaisuuden liikkua ulkona ja syksy tuokin tullessaan erilaisia askareita. Lakastuvat lehdet ja kukat voi kerätä yhdessä pihalta ja viettää päivän päätteeksi esimerkiksi yhteisen saunaillan tai rentouttavan teehetken. Syksyllä voi myös tehdä muutaman tunnin vaelluksia esimerkiksi läheiselle laavulle tai näköalatorniin. Päästä irti arjen askareista ja kokeile kiivetä puuhun ja hyppiä lehtikasoihin, aivan kuten lapsena!

 

Nauti ruskasta päiväsaikaan

Syksy näyttäytyy monille ihmisille epämiellyttävänä ehkä siksi, että päivät ja valoisa aika kuluu pääasiassa töissä ja iltaisin on jo pimeää kotiin päästessä. Jotta auringosta ja syksyn upeasta väriloistosta, ruskasta pääsee nauttimaan, kannattaa siihen varata aikaa päivisin. Tämän jälkeen syksykin näyttäytyy jo aivan erilaisessa valossa.

 

Vietä sadepäivää mukavasti sisällä

Syksy tuo mukanaan myös sateet ja toisinaan kokonaisia päiviä kuluu harmaiden sadepilvien alla. Ulkoilu on toki vain varustuksesta kiinni, mutta itselle voi myös suoda rennon sadepäivän kotona. Kietoudu lämpimän viltin alle, nauti hyvästä ruoasta ja juomasta ja pidä ystävän kanssa elokuvamaraton tai pelaa erilaisia pelejä, kuten vedonlyönti 2020!

 

Opettele neulomaan

Syksyisiä sadepäiviä voi viettää myös opettelemalla neulomaan. Neulo itselle uudet villasukat tai uusi huivi tai ilahduta ystävää!

 

Polta kynttilöitä ja vaihda sisustusta

Syksyn pimeyttä voi karkottaa polttamalla kynttilöitä tai virittämällä kotiin led-valonauhoja tai led-kynttilöitä. Sisustukseen voi tuoda mukaan tummempia värejä tai päinvastoin räväkkyyttä ja lisää eloa omien tuntemusten mukaan.

 

Syysreissu mökille tai mummolaan

Syksystä voi lähteä nauttimaan myös kodin ulkopuolelle esimerkiksi mökille tai mummolaan. Mikäpä sen parempaa, kuin nauttia hyvästä ruoasta ja ohjelmasta rakkaiden ihmisten parissa. Ihanaa syksyä!

 

 

 

 

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia