Nämä 9 merkkiä paljastavat oletko rakastumassa

10.9.2020

Rakastuminen on yksi oudoimmista ja hienoimmista tunteista, mitä ihminen voi kokea. Tunne on jokaisen kohdalla erilainen, mutta se sisältää aina joitain samoja piirteitä, ajatuksia ja kokemuksia. Et välttämättä pysty ajattelemaan ketään muuta kuin ihastustasi tai keskittymään arkirutiineihisi. Ehkä et malta pitää näppejäsi erossa hänestä.

Rakkaus on aina monimutkaista. Tehdäksemme asiasta helpompaa, kysyimme psykologeilta yleisimmistä rakastumisen tunnusmerkeistä. Tässä 9 niistä

 

Et saa silmiäsi irti hänestä

Tämä on klassinen merkki hullaantumisesta. Psykologi Marc Hekster kertoo, että katseen liimaantuminen kohteeseen on yksi itsestään selvimmistä rakastumisen merkeistä. ”Mikset haluaisi katsoa sellaista ihmistä silmiin, joka on mielestäsi maailman kaunein ja vetovoimaisin,” hän kysyy.

Kun katsot ihastustasi, et näe vain ihmistä. Näet ehkä yhteisen tulevaisuutenne ja mietit, mitä voisitte olla yhdessä.

”Etsit katseellasi jotain,” Hekster jatkaa. ”Jos olet ikinä nähnyt äidin katselevan vastasyntynyttä lastaan rakastavasti, tiedät, miltä rakastuneen katse näyttää.”

 

Hylkäät normaalit kiinnostuksen kohteesi

Psykologi Madeleine Roantree havainnollistaa: ”Jos nautit ajan viettämisestä jonkun toisen kanssa, aivojesi palkitsemisjärjestelmä haluaa sinun tekevän sitä enemmän. Alat janoamaan toisen ihmisen läsnäoloa.”

Yrität keksiä keinoja päästä hänen lähelleen ja kiinnostut hänelle tärkeistä asioista, jotta vahvistaisit suhdettanne.

”Et ehkä pidä salsakastikkeesta, mutta ihastuksesi rakastaa sitä, jolloin huomaat syöväsi salsaa harva se päivä,” Roantree kertoo. ”Samalla saatte uusia puheenaiheita välillenne ja suhteenne tiivistyy.”

 

Et välitä, vaikka ihastuksesi tekisi jotain epämiellyttävää

Heksterin mukaan rakkauden voima on primitiivinen. Kun rakastut, ikävistäkin asioista tulee ihania. Jos ihastuksesi jättää vessan kannen ylös käydessään vessassa tai ei siivoa jälkiään, et ehkä harmistu niin kuin normaalisti tekisit.

”Rakkaus voi olla todella voimakasta ja poistaa kaikki estot,” Hekster lisää. ”Ajattele esimerkiksi vanhempia, jotka rakastavat tietoisesti lastaan, oli lapsi sitten kuinka sottainen tai itkuinen keskellä yötä.”

 

Aika lentää, kun olette yhdessä

”Jos olet rakastumassa, aika kuluu nopeammin,” kertoo psykologi Daria Kuss.

Syy on siinä, että rakastuminen on yksinkertaisesti nautinnollista, ja aika lentää, kun on hauskaa. ”Kun olette yhdessä, pääset flow-tilaan etkä tiedosta ajan kulumista,” Kuss jatkaa.

 

Ihastuksesi ei tee mitään väärää

Heksterin mukaan rakastuminen pimentää todellisuudentajun.

”Kun rakastut, et pysty näkemään toisesta ihmisestä todellista kuvaa,” hän lisää.

Jos rakkaasi tekee jotain, mitä normaalisti paheksuisit, on tilanne erilainen. Saatat jopa ihastella hänen toimiaan, koska et voi kuvitellakaan hänen tekevän mitään väärää.

 

Olet epätavallisen optimistinen

Kun olet rakastumassa, kaikki elämässäsi tuntuu hämmästyttävän upealta.

”Saatat olla myös normaalia energisempi,” sanoo Roantree. ”Syy on dopamiinipiikeissä, joita saat ajatellessasi ihastustasi ja viettäessäsi aikaa hänen kanssaan.”

Dopamiini lieventää stressiä, minkä myötä olet myös onnellisempi ja suhtaudut elämään positiivisemmin.

 

Haluat koskettaa ja suudella häntä

Tämä on itsestään selvää. Mutta syy suutelun ja koskettamisen haluun on syvällisempi kuin voisi kuvitella.

Koskettaessasi ihastustasi, aivoissasi vapautuu oksytosiinia, joka tunnetaan rakkaushormonina.

Kussin mukaan oksytosiini saa olosi autuaaksi ja vahvistaa suhdetta välillänne.

 

Ajattelet häntä taukoamatta

“Rakastuessa ihminen antautuu toiselle ihmiselle,” Hekster kertoo. Antautumisella tarkoitetaan eräänlaista yhdistymistä toisen ihmisen kanssa siten, että tämä valtaa kaikki ajatukset.

Myös ajatusten valtaaminen johtuu oksytosiinista, jota vapautuu seksin aikana.

”Oksytosiini vaikuttaa tunteisiin, tietoisuuteen ja sosiaaliseen yhteyteen, jotka kaikki itsessään vaalivat rakkauden tunnetta,” Hekster lisää.

 

Haluat hänen olevan onnellinen

Kun olet rakastumassa, saatat muuttua normaalia altruistisemmaksi.

”Tämä vaihe tulee yleensä alkurakastumisen jälkeen,” Hekster kertoo ja jatkaa: ”Kun haluat toisen olevan yhtä onnellinen kuin sinä ja teet kaikkesi sen eteen, on se merkki syvästä, pitkäkestoisesta rakkaudesta.”

 

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Pixabay.com