Mobiilipelaaminen ohjaa peliteollisuutta uusille urille

15.10.2019

Kun puhutaan pelaamisesta, nousee useimmilla mieleen ensimmäisenä joko pelikonsolilla tai tietokoneella pelaaminen. Tämä ei kuitenkaan ole enää aivan itsestäänselvää, sillä mobiiliteknologia on myllännyt pelimaailmaa jopa yllättävällä voimalla. Peliala on murroksessa, joten elämme nyt todella mielenkiintoisia aikoja.

Viimeisimpien tilastojen mukaan globaalit mobiilipelimarkkinat ovat tätä nykyä jopa konsoli- ja tietokonepelejä laajemmat. Varovaisten ennusteiden mukaan mobiilipelaamisen uskotaan edustavan jo yli puolta kaikesta pelaamisesta vuoteen 2020 mennessä. Kuinka mobiilipelaamisen yleistyminen vaikuttaa pelimaailmaan yleisesti? Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tämän hetken kuumimpiin mobiilipelaamisen trendeihin sekä siihen, kuinka ne muovaavat pelitottumuksia yleisellä tasolla.

 

Mobiilipelien kehittäminen kiinnostaa entistä enemmän

Yhä useammat pelinkehittäjät ovat kiinnostuneet erityisesti mobiilipelien kehittämisestä. Tämä näkyy konkreettisesti siinä, että mobiilipelisovellusten määrä sekä App Storessa että Play Kaupassa on lisääntynyt vinhaa vauhtia viime vuosina. Esimerkiksi App Storeen ilmestyy joka päivä peräti 430 uutta peliä, joka on aivan käsittämätön määrä.

Mobiilisovellusten avulla on entistä helpompaa tienata rahaa erilaisten sovelluksiin upotettujen mainosten ja sen kautta tarjottavien lisäpalveluiden avulla, joka on varmasti osaltaan lisännyt mobiilisovellusten houkuttelevuutta pelinkehittäjien keskuudessa. Toinen merkittävä selittävä tekijä liittyy mobiililaitteiden yleistymisen lisäksi teknologian kehittymiseen. Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus ovat vasta alkutekijöissään, mutta potentiaalia riittää vaikka mihin. Kun alan parhaat pelinkehittäjät suuntaavat kaiken osaamisensa mobiilipeleihin, kasvaa niiden osuus vääjäämättä jättäen muut pelialustat vähemmälle huomiolle.

Kaikki merkit viittaavat siihen, etteivät mobiilipelimarkkinat ole todellakaan hyytymään päin. 4G- ja 5G-verkkojen yleistymisen myötä mobiilipelaamisen mahdollisuudet laajenevat entisestään jo lähitulevaisuudessa. Toinen hiljalleen nouseva trendi on pilvipelaamisen ja lohkoketjuun pohjautuvien pelien pelaamisen yleistyminen, jota on jo hiiljalleen ryhdytty testailemaan mobiilialustalla. Mobiilipelimarkkinoista on muovautunut eräänlainen temmellyskenttä, jossa saa luvan kanssa kokeilla rohkeasti erilaisia luovia ideoita. Ei ole sinänsä ihme, että monet maailman tämän hetken taitavimmista ohjelmoijista ja pelisuunnittelijoista hakeutuvat nimenomaan mobiilipelialalle.

 

 

Mobiilipelaaminen ohjailee peliteollisuuden trendejä

Tällä hetkellä mobiilipeleissä on havaittavissa tiettyjä trendejä, joissa heijastuvat teknologian kehityksen yleiset trendit selkeästi. Yksi hiljalleen nouseva trendi on pilvipelaamisen ja lohkoketjuun pohjautuvien pelien pelaamisen yleistyminen, jota on jo ryhdytty soveltamaan mobiilialustalla. Mobiilipelit ovat olleet uuden teknologian käyttöönotossa edelläkävijöitä, mutta olettaa sopii, että lisätty todellisuus ja VR-teknologia yleistyvät kaikilla muillakin pelialustoilla tulevina vuosina.

 

Tämän hetken suosituimmat pelit

Mitä mobiililaitteella pelattaviin peleihin tulee, ei pelattavissa peleissä itsessään ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Tämän hetken suosituimpia mobiilipelikategorioita ovat erilaiset palapeli- ja pulmapelit, joiden osuus on hieman yli puolet kaikista mobiilipeleistä. Arcade-pelit ovat niin ikään todella suosittu pelityyppi. Seikkailu- ja toimintapelejä pelataan paljon, joskaan ei yhtä aktiivisesti kuin tietokoneella tai pelikonsoleilla. Korttipelit ja strategiapelit ovat mitä täydellisin pelityyppi mobiililaitteella pelattavaksi, eikä niiden suosio ole todellakaan kutistumaan päin — päin vastoin. Tällä nettisivulla esitellään parhaat mobiilipelit, mikäli viimeisimmät mobiilipelaajien suosikkipelit kiinnostavat.

 

 

Vaihtoehtoisten pelialustojen suosio laskussa

Mobiilipelaamisen osuuden kasvaessa jotkut peliyhtiöt ovat joutuneet kohtaamaan uudenlaisia haasteita. Muun muassa Nintendo ja Sony ovat molemmat syyttäneet mobiilipelaamista viimeisimpien pelikonsoleidensa kehnoista myyntiluvuista. On faktaa, että monet perinteisesti vahvat toimijat kuten Nintendo ja Activision Blizzard ovat joutuneet kovan paineen alle siinä missä King Digitalin ja Supercellin kaltaiset menestyvät mobiilikehittäjät porskuttavat eteenpäin vauhdilla.

Tietokonepelejä ja konsolipelejä kehittävien yhtiöiden paras keino selviytyä tulevaisuuden haasteista on lyöttäytyä yhteen mobiilipelinkehittäjien kanssa tavalla tai toisella. Mobiilipelaamisen yleistyessä pelaajista on hiljalleen kehittymässä yhä vaativampia; halutaan, että pelit ovat graafisesti näyttäviä ja elämyksellisiä, mutta silti vähän laitetta kuormittavia ja kepeitä.

 

Kätevyys, helppous ja edullisuus

Mobiilipelien suosion vauhdikas kasvu ei tarkoita sitä, että pelaajat olisivat kokonaan hylkäämässä tietokonepelejä tai konsolipelejä. Vuosittain julkaistaan tuhansia tietokonepelejä, joille kyllä riittää kysyntää. Monille pelaajille on kuitenkin entistä tärkeämpää se, että pelejä voi pelata saumattomasti eri pelialustoilla, oli kyse sitten älypuhelimesta, pelikonsolista tai tietokoneesta. Pelaajan näkökulmasta asia on erittäin yksinkertainen; monet satunnaisesti pelejä pelaavat ovat todenneet mobililaitteella pelaamisen olevan kaikkein kätevin, helpoin ja edullisin vaihtoehto sovitettavaksi kiireiseen arkeen.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Unsplash
Lähde: Pixabay