Miten aloittaa sijoittaminen omillaan

29.7.2021

Toisin kuin useimmat ihmiset, olen aina halunnut sijoittaa. Siksi olin niin innoissani toisen opiskeluvuoteni kesäloma alkaessa. Olin tehnyt paria eri työtä ja onnistunut säästämään noin 1,000 dollaria sijoittaakseni ne omaan osakesalkkuuni.

Sen sijaan, että olisin puhunut jollekin koulun talousneuvojista tai tehnyt omaa tutkimustani, kuuntelin vain isääni. Hän neuvoi minua sijoittamaan kaiken yhteen tiettyyn yritykseen, jonka menestyksestä hän oli täysin varma.

Kymmenen vuotta myöhemmin nostin Rahat tililtäni. En ollut tienannut yhtään.

Kadun päätöstäni vielä tänäkin päivänä. Jos olisin perehtynyt asiaan hieman, tuo 1,000 dollaria olisi voinut olla perusta, jonka varaan olisin rakentanut eläketilini. Sen sijaan se on ollut vain muistutus siitä, että sijoitusneuvoja on aina etsittävä perheen ulkopuolelta.

Surullista on se, että salkun perustaminen ei ole mitään rakettitiedettä. Minulla oli vain niin kiire tuntea itseni sijoittajaksi, etten kiinnittänyt tarpeeksi huomiota siihen, mihin oikeastaan sijoitin. Jos voisin yrittää sijoittamista uudelleen, haluaisin tietää seuraavat asiat.

 

Sijoittamisen ymmärtäminen

Et tarvitse mitään taloustutkintoa sijoittaaksesi onnistuneesti. Tarvitset vain kärsivällisyyttä, hieman rahaa ja perusymmärryksen siitä, mihin rahat kannattaa sijoittaa.

Monet ihmiset välttelevät sijoittamista, koska se tuntuu vaikealta ja monimutkaiselta, varsinkin jos he pelkäävät rahansa menettämistä – ja on tietysti totta, että sijoittamiseen liittyy luonnostaan riski. Riski on kuitenkin olennainen tekijä vahvan salkun rakentamisessa.

Laittaessasi rahaa pankin säästötilille, liittovaltio vakuuttaa sen. Et voi menettää mitään, koska varat on vakuutettu, mutta et myöskään voi ansaita enempää kuin 1-2 prosentin koron vuodessa. Kun sijoitat rahaa osakemarkkinoille, voit odottaa ansaitsevasi keskimäärin 5-8 prosenttia vuodessa riippuen riskinsietokyvystäsi ja salkun omaisuudesta. Sinulla on mahdollisuus ansaita enemmän tuottoa ajan kuluessa, mikä voi merkitä eroa vaatimattoman summan ja miljoonan dollarin pesämunan välillä.

Takuita ei tietenkään ole, mutta suurempi riski antaa sinulle mahdollisuuden saada enemmän tuottoa. Kun hyödynnät sijoitusperiaatteita, kuten hajauttamista ja tasapainottamista, minimoit minkä tahansa salkun kokonaisriskin.

 

 

Miten sijoittaa omillaan

Päätä ensin omasta sijoitustavoitteestasi ja käytä tätä tulevaisuuden arvosijoituslaskuria saadaksesi käsityksen siitä, kuinka kauan tavoitteiden saavuttaminen kestää. Haluatko säästää eläkepäiviä varten vai ehkä talon ostamiseen? Ehkä tavoitteesi ovat välittömämpiä, kuten tuleva lomamatka.

Voit tehdä sijoituksen joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä, ja tämä valinta vaikuttaa siihen, millainen sijoitustili avataan ja mitä osakkeita ostetaan. Yleensä on viisasta sijoittaa rahaa vain pitkän aikavälin tavoitteisiin eli vähintään 5 vuoden päähän tulevaisuuteen.

Osakkeita on kolmea päätyyppiä: osakkeet, pörssilistatut rahastot (ETF) ja sijoitusrahastot. Osake on yhden yrityksen, kuten Niken tai Applen, osake, kun taas ETF-rahastot ja sijoitusrahastot voivat edustaa tuhansia yrityksiä yhdellä osuudella.

Tilejä on kahta perustyyppiä: välitystilejä ja eläketilejä. Välitystilillä voit käyttää rahaa milloin tahansa, kun taas eläketilillä voit nostaa rahaa vasta 59 1/2 ikävuoden jälkeen ilman seuraamuksia.

Kaupankäynti yksittäisten yritysten osakkeilla saattaa tuntua hyvältä idealta, mutta siten on usein vaikeaa saada jatkuvasti positiivista tuottoa. Jopa asiantuntijat ovat huonoja valitsemaan osakkeita, jotka voivat voittaa keskiarvon. Jos haluat silti käydä osakekauppaa, ole tietoinen siitä, että tällä tavalla menetät todennäköisemmin rahaa etkä saa sellaista tuottoa, jota tarvitsisit eläkkeelle jäämiseen.

Välitystilillä ei ole sääntöjä siitä, milloin voit nostaa varoja. Jos sijoitat 100 dollaria välitystilille ja haluat nostaa sen ensi kuussa, voit tehdä sen helposti. Saatat joutua maksamaan veroja mahdollisista tuotoista, mutta ylimääräistä nostomaksua ei peritä.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, on tärkeää löytää luotettava välittäjä netistä. Tätä varten voit katsoa arvostelusivumme välittäjistä trusted-broker-reviews.com.

 

Pitkän aikavälin sijoittaminen

Eläketili, kuten esimerkiksi yksilöllinen eläketili (IRA), voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat säästää rahaa pitkällä aikavälillä. Näillä tileillä on erityisiä veroetuja, jotka palkitsevat pitkäaikaisesta säästämisestä.

Kun olet sijoittanut rahaa IRA:lle, et voi ottaa sitä pois, ennen kuin täytät 59 1/2 vuotta. On olemassa muutamia poikkeuksia, mutta yleensä maksat 10 prosentin maksun ja tuloveron kaikista nostoista ennen 59 1/2 ikävuotta.

Voit avata IRA- tai välitystilin esimerkiksi Vanguardin, Charles Schwabin tai Fidelityn kaltaisessa yrityksessä. Charles Schwab ja Fidelity. Pidä mielessä, että vaikka näillä rahoituslaitoksilla ei välttämättä ole vähimmäismäärää aloitusta varten, tilillä voi olla vähimmäismäärä, joka tarvitaan, jotta pääset aloittamaan sijoituksen, esimerkiksi 1,000 dollaria.

Jos sijoitat pitkällä aikavälillä, S&P 500 -indeksiä, ETF tai sijoitusrahasto on hyvä paikka aloittaa. Tätä suosittelevat monet asiantuntijat, kuten tunnettu sijoittaja Warren Buffett. Vanguard, Charles Schwab ja Fidelity tarjoavat omia S&P 500 -indeksirahastojaan, kun avaat niiden kautta välitys- tai eläketilin.

Historiallisten tietojen mukaan keskimääräinen vuotuinen tuotto sen perustamisesta vuonna 1926 vuoteen 2018 on noin 10 prosenttia. Keskimääräinen vuosituotto siitä lähtien, kun 500 osaketta otettiin indeksiin vuonna 1957, on noin 8 % (7,96 %) vuodesta 2018. Tämä kasvu ei kuitenkaan ole täysin lineaarista. Joinakin vuosina se voi olla kaksinumeroisia lukuja miinuksella. Toisina vuosina se voi kasvaa 30 prosenttia. Jos pysyt tässä rahastossa etkä vetäydy pois, kun markkinat laskevat, saat aikaan todennäköisesti hyviä tuloksia ajan mittaan.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Pixabay.com
Lähde: Pixabay.com