Millä tavalla kannattajat näkevät Stadin Derbyn?

4.7.2019

Vuoden toinen kamppailu Stadin herruudesta pelataan Torstaina 4.7. Molemmat joukkueet lähtevät otteluun suurella tunnelatauksella ja kumpikin lähtee otteluun tavoittelemaan voittoa. Sarjataulukossa joukkueiden välinen ero on 7 pistettä, tosin HJK on pelannut enemmän pelejä tähän mennessä.

HJK tarvitsee kipeästi pisteitä pysyäkseen kärkikahinoissa mukana. HIFK:lla taas on mahdollisuus nousta kohti kuuden kärkeä, mikä uudella sarjajärjestelmällä takaa paikan mestaruussarjaan. Ensimmäinen taistelu käytiin 23.4. ja silloin pisteet jaettiin tasan. Ottelu päättyi 1-1.

Näissä kamppailuissa ei ole kuitenkaan kysymys ainoastaan sarjataulukosta. Ottelussa on panoksena myös Stadin herruus, mikä on tärkeä niin pelaajille, kuin faneille. Paikalliskamppailut ovatkin omiaan nostattamaan suuria tunteita ja ne luokitellaan osittain tämän vuoksi Korkean riskin peleiksi. Molemmat joukkueet ja niiden kannattajat tietävät, että näitä pelejä seurataan myös Helsingin ulkopuolella.

Helsingin paikalliskamppailut ovat lyhyessä ajassa nousseet yhdeksi Suomen suosituimmaksi urheilutapahtumaksi. mainitsee artikkelissaan paikalliskamppailujen olevan usein loppuunmyytyjä. Medioissa seurataan itse ottelun kulkua, mutta samanlaista huomiota saavat myös tapahtumat kentän ulkopuolelta.

Peliaikana on tavanomaista nähdä molempien joukkueiden kannattajilta tifoja, jotka ovat olleet massiivisia Suomen mittasuhteissa. Myös paukkupommeja sekä pyroja on esiintynyt, joiden käyttö on ollut esillä niin mediassa, kuin myös poliisin tiedotteissa. Myös ennen ja jälkeen ottelun, stadionin ulkopuolella on tavanomaista nähdä seurojen kannattajien järjestävän erilaisia tapahtumia ja ottelu onkin esillä Helsingin katukuvassa.

 

Millaisia tunteita nämä ottelut sitten tuovat fanien silmissä?

Seurajoukkueen kannattaminen on usein tunteikasta hommaa. Siihen sisältyy niin ylä- ja alamäkiä, voiton riemua, karvaita tappioita, jännittäviä tilanteita, onnistumisista iloitsemista sekä pettymyksiä.

 

Jokainen fani kokee kannattamisen ja paikallistaistot yksilökohtaisesti. Joillekkin se tuo pintaan rakkautta omia kohtaan, yhteisöllisyyttä, hurmosta, jännitystä tai vaihtoehtoisesti se voi tuoda jopa suoranaista inhoa vastapuolta kohtaan. Koska tunneskaala on niin laaja, niin päivät, joina Helsingin herruus päätetään ovat mielenkiintoisia.

 

Erilaisia kannattamiseen liittyviä tunteita ja oman joukkueen kannattamisen mukanaan tuomaa riemua voi katsoa Betwayn blogissaan julkaisemasta haastattelusta. Haastateltavana toimii Julius Kapiainen, joka on todistanut HIFK:n nousun aina alasarjoista kohti Veikkausliigaa. Katso videolta, miten hän kuvailee seuransa kannattamista, paikallisvastustajaansa ja sitä, miten hän kuvailee derbyä tapahtumana.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia