Lapsien saaminen vanhemmalla iällä voi tehdä sinusta paremman äidin, väittää tutkimus

15.2.2019

Jos joku joskus varoittaa sinua biologisen kellon tikittämisestä loppuun, voit käskeä häntä olemaan hiljaa ja näyttää hänelle tuoreinta tanskalaista vanhemmuustutkimusta. Tutkimus nimittäin todistaa, että äitinä toimiminen vanhalla iällä voi antaa sekä sinulle että lapsellesi paljon sosiaalisia ja käytöksellisiä etuja.

 

Vähemmän psyykkisiä ongelmia

Aarhusin yliopisto teetti kyselyn 4741 äidille 4 vuoden välein heidän lastensa ollessa 7-, 11- ja 15-vuotiaita. Mitä vanhempia äidit olivat, sitä vähemmän psyykkisiä ongelmia ja käytösongelmia heidän lapsillaan oli 7- ja 11-vuotiaina.

Vanhemmat naiset rankaisivat lapsiaan fyysisesti harvemmin ja olivat taitavampia asettamaan lapsilleen rajoja. Tämä johtuu siitä, että varttuneet naiset suhtautuvat raskauteen rennommin ja omaavat paremman asenteen vanhemmuutta kohtaan.

 

Positiivinen psykologinen ympäristö

“Tiedämme, että ihmisistä tulee henkisesti joustavampia iän karttuessa. Kun ikävuosia kertyy, ihminen osaa suhtautua kypsemmin muihin ihmisiin ja tulkita omia tunteitaan paremmin”, tutkija Dion Sommer kertoi lehdistötilaisuudessa. ”Jos äidillä on enemmän ikävuosia takanaan, pystyy hän todennäköisemmin luomaan lapsen kehitykseen positiivisesti vaikuttavan psykososiaalisen ympäristön.”

Tanskalaiset tutkijat havaitsivat vanhempien äitien olevan myös onnellisempia raskauden aikana ja sen jälkeen. Heillä oli myös tasapainoisemmat parisuhteet kumppaninsa kanssa. Heidän taloudellinen tilanteensa on myös keskimäärin parempi nuorempiin naisiin verrattuna.

 

Monta tapaa tulla äidiksi vanhemmalla iällä

On myös tärkeää ymmärtää, että äidiksi tuleminen vanhemmalla iällä on nykyään helpompaa kuin ennen. Esimerkiksi munasolujen jäädyttäminen ja keinohedelmöitys ovat yleisiä menetelmiä tänä päivänä. Pelkästään Yhdysvalloissa 15 % tuoreista äideistä on yli 35-vuotiaita. Isossa-Britanniassa vastaava osuus on 21 % ja Australiassa 22 %.

Yllä mainituista faktoista huolimatta ikääntyneitä äitejä kohtaan asetetaan edelleen runsaasti ennakkoluuloja. Tämä tutkimus kuitenkin antaa tukea heille, jotka valitsevat tulla äidiksi vasta lähempänä 40 ikävuotta. On aina parempi antaa asialle runsaasti aikaa ja odottaa sopivaa hetkeä kuin kiirehtiä lapsen saamista ulkoisten paineiden takia.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Glamour.com
Lähde: Pixabay