Tutkimus: kutominen ja leipominen tekevät hyvää mielenterveydelle

4.5.2020

Tarkkaa ajankohtaa on vaikea määritellä, mutta jossain välissä viimeisten vuosien aikana villasta on tullut trendikästä. Kudonta ei ole enää vain mummojen etuoikeus. Tänä päivänä nuoret esittelevät luomuksiaan Instagramissa, tekevät pyhiinvaelluksia pieniin villakauppoihin ja järjestävät hatuntekobileitä ystäviensä kanssa.

 

Harrasta – voi paremmin

Kudonta ei ole ainoa perinteinen taito, joka on tehnyt paluun elävien kirjoihin viime aikoina. Muun muassa hillottaminen, virkkuu ja maalaus ovat nousseet valtavirtaan lähimenneisyydessä.

Erään tuoreen tutkimuksen mukaan nämä harrastukset eivät vain tee sinusta trendikästä. Ne myös saavat sinut voimaan paremmin.

Lue myös: 10 vinkkiä, joiden avulla nukut paremmin

 

Parempi olo kaikin puolin

Tutkimuksessa tutkittiin 658 opiskelijaa, joiden todettiin saavuttavan onnellisempi, energisempi ja rauhallisempi olotila heidän harrastettuaan edellä mainittuja luovia harrastuksia.

Kudonnan ja leipomisen on jo pitkään tiedetty olevan terapeuttisia harrastuksia, mutta tutkijat haluavat lisätä joukkoon myös virkkuun, hillottamisen, kokkaamisen, musisoinnin, maalaamisen, piirtämisen, hahmottelun sekä luovan kirjoittamisen.

Lue myös: Tämän aamurutiinin avulla saat energiaa päivääsi

 

Luovilla harrastuksilla iso vaikutus

Uusiseelantilaisen Otagon yliopiston tutkimuksen tulokset miellyttävät varmasti WI:tä, kansainvälistä naisten instituuttia, joka on jo pitkään hehkuttanut perinteisten harrastuksen mielekkyyttä.

WI:n puheenjohtaja Janice Langley kertoi Daily Mailille, että “WI:n jäsenet ovat nauttineet luovien harrastuksien ja käsityötaitojen harjoittamisesta jo vuodesta 1915, joten onkin mukavaa, että tutkimus löysi todisteita hyvinvoinnin ja harrastusten korrelaatiosta.”

Lue myös: Luova puuhastelu lisää onnellisuutta

 

Mielihyvä on pitkäkestoista

Kun vielä otetaan huomioon WI:n jäsenmäärän ja kansallisten osastojen kasvu viime vuosina, voidaan sanoa, että yhä useampi ihminen on havainnut käsityötaitojen monipuoliset hyödyt.

Ehkä mielenkiintoisin tutkimuksen löydös on se, että luovan harrastuksen tuottama mielihyvä on myös pitkäkestoista: “Luovat harrastukset saavat sinut voimaan paremmin seuraavana päivänä. Harrastuksen jatkaminen myös seuraavana päivänä kasvattaa hyvinvointia entisestään,” selittää johtava tutkija Damlin Connor.

jos haluat voida paremmin jo huomenna, tartu tänään puukauhaan tai virkkuukoukkuun.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay