Noin 45 % kuorsaavasta väestöstä, tämä nukkumistapa ei vain häiritse nukkumakaverisi unta – se vaikuttaa negatiivisesti myös aivoihisi.
Kognitiiviset häiriöt
Uuden the journal Neurologyn julkaiseman tutkimuksen mukaan kuorsaaminen lisää kognitiivisen heikentymisen, muistiongelmien ja muiden lievien kognitiivisten häiriöliden riskiä aiemmin kuin niillä, jotka eivät kuorsaa. Sama koskee uniapneasta kärsiviä.
LUE MTÖS: Nuku paremmin – 10 vinkkiä
Häiriöiden kehittyminen
Tutkijat, jotka tutkivat 2000 55–75-vuotiaan nukkumistapoja ja aivojen aktiivisuutta, selvittivät, että niillä, jotka kertoivat kuorsaamisestaan tai uniapneastaan, oli lievien kognitiivisten häiriöiden merkkejä 12 vuotta keskimääräistä aiemmin kuin niillä, jotka eivät kuorsanneet tai kärsineet uniapneasta. He myös löysivät unihäiriöiden hengittämisen ja Alzheimerin dementian välillä yhteyden, mutta se ei ollut niin merkittävä kuin yhteys lieviin kognitiivisiin häiriöihin.
LUE MYÖS: 7 ruokaa, joita ei kannata syödä ennen nukkumaanmenoa
CPAP-laite
Onneksi meillä ei ole vain huonoja uutisia, tutkija Ricardo Osorio kertoo. Kun osallistujat käyttivät CPAP-laitetta, he kehittivät vastustuskykyä uniapnean ja kuorsaamisen vaikutuksille ja heidän mahdollisuutensa saada lieviä kognitiivisia häiriöitä tai Alzheimerin tauti vähenivät verrattuna siihen, että he eivät käyttäisi sitä.
LUE MYÖS: 5 syytä nukkua alasti
Muistisi voi toimia paremmin
”Monet ihmiset eivät käytä niitä, koska he eivät huomaa sen etuja”, hän kertoi. ”Mutta jos he tietäisivät, että he voisivat parantaa muistiaan, he varmaankin kokeilisivat sitä.”