Kotini on linnani: mitä kotona oleskelu on tuonut elämäämme?

26.3.2021

Hyggeily on ollut jo monta vuotta suuri puheenaihe kodin sisustuksessa ja yleisessä elämänfilosofiassa. Kodikkaasti ja houkuttelevasti sisustetun kodin turvasta on ollut helppo ottaa vastaan maailman tuomat haasteet. Kotona voi rentoutua, olla oma itsensä ja unohtaa ainakin hetkeksi arjen stressi.

Suomalaisittain hyggeily on taas saunomista, varsinkin kesäisin, jolloin se tehdään pitkän kaavan mukaan. Koti on myös täynnä mahdollisuuksia. Monet harrastukset voidaan nykyteknologian aikana tehdä myös suoraan kodin rauhasta, eivätkä ne vaadi fyysistä läsnäoloa.

Esimerkkinä tästä ovat esimerkiksi rahapelaaminen. Enää ei tarvitse raahautua pelipisteeseen tai pelikoneelle, vaan Galaksino nettikasino ja sen tapaiset muut rahapelisivustot ovat saavutettavissa suoraan puhelimelta tai tietokoneelta.

Sama pätee myös kuntosaliharjoitteluun ja ryhmäliikuntaan: voit harrastaa niitä täysillä sovellusten, videoiden ja oman treeniohjelmasi mukaan kotona. Mitä muuta kotona oleskelu on tuonut elämäämme ja miten kodissa vietetyn ajan voi käyttää paremmin?

 

Kotona oleskelu hidastaa ja antaa uutta perspektiiviä

Kyseessä voi olla vaikka pidempi loma tai kotona vietetty viikonloppu, mutta kotona ollessa aika tuntuu hidastuvan ja sen myötä myös stressi katoaa hetkeksi. Unohdat normaalit työkiireet ja mahdolliset ruuhkavuodet, nautit ajasta juuri siinä ja nyt.

Et ehkä ole aikaisemmin nähnyt, kuinka kotipihan puut ovat alkaneet kukkimaan tai mitä lintuja pihalla vierailee. Luonto rauhoittaa ja suorastaan houkuttelee kuuntelemaan sitä hetkeksi, joten ota kutsu vastaan ja aisti ympäröivä luonto mahdollisimman monipuolisesti.

Kyseiset hetket ovat arjen parhainta meditaatiota, josta voit ammentaa voimaa. Se myös yleensä parantaa mielialaa ja auttaa näkemään myös positiivisia asioita elämästä, jotka eivät kiireessä välttämättä näyttäydy.

 

 

Kotona oleskelun ei tarvitse olla pelkästään oleilua

Kodissa voi tänä päivänä tehdä vaikka mitä. Käytä ylimääräinen vapaa-aikasi esimerkiksi opiskeluun. Voit ladata lukuisia sovelluksia kännykkääsi, jotka tarjoavat helpot avaimet esimerkiksi uuden kielen oppimiseen. Suosituin niistä on taatusti Duolingo.

Voit yhtä lailla osallistua opistojen ja koulujen järjestämiin etäkursseihin ja hankkia itsellesi uusia taitoja: niille on taatusti tarvetta. Nyt voi olla myös sopiva aika aloittaa se kauan suunniteltu käsityö- tai ompeluprojekti, suunnitella valmiiksi kesän juhlat tai jopa seuraavan joulun joululahjat – puoliksi suunniteltu on puoliksi tehty!

Voit myös liikkua kotona monipuolisesti. Monet Facebook-ryhmät ja Instagram-tilit antavat hyviä vinkkejä ja treenivideoita, joita seuraamalla voit ylläpitää kuntoasi omassa olohuoneessasi. Lisäksi sovelluskaupoista löytyy lukuisia liikuntasovelluksia, jotka helpottavat treeniohjelman suunnittelua.

Ne tarjoavat liikkeitä, harjoitusohjelmia, ohjattuja liikuntatunteja ja paljon muuta. Sovelluksissa on myös ideoita ruokavalioon, kalorilaskureita ja reseptejä päivän ruokiin. Saat siis oman personal trainerin kotiisi, jopa ilmaiseksi. Parempi sisältö on kuitenkin saatavilla pientä maksua vastaan.

 

Älä unohda kulttuuria ja matkailua

Kotoa voit myös lähteä virtuaaliselle retkelle melkein minne päin maailmaa tahansa. Moniin ulkomailla sijaitseviin ja suomalaisiin museoihin pääsee ilmaiselle kierrokselle netin välityksellä. Youtube on taasen täynnä toinen toistaan hienompia videoita monien suurkaupunkien kaduilta.

Monet bändit ja artistit järjestävät myös aktiivisesti virtuaalikeikkoja. Voit siis varata paikkasi eturivistä mahdollisuuksien mukaan ilmaiseksi, mutta yleensä maksua vastaan. Vaihtoehdot eivät myöskään pääty vain suomalaisiin muusikoihin, vaan tilanne on sama myös ulkomailla.

 

Rytmitä päivä aikataulun mukaan

Vaikka olisit etätöissä tai muuten vain paljon kotona, on hyvä ylläpitää aikatauluja. Työnteon ja muun opiskelun rinnalla on hyvä pitää huolta oikeista ruokailuajoista sekä ulkoilusta. Kirjoita aikataulu vaikkapa paperille, ja merkitse siihen tunneittain mitä olet minäkin päivänä tekemässä.

Aikataulu voi tuntua stressaavalta, mutta lopulta se motivoi paremmin toimimaan suunnitelmallisesti eikä houkutus vain vajota sohvan pohjalle kasva liian suureksi. Kotona puuhailu voi myös viedä mennessään ja voit huomata, että onkin jo ilta ja olet unohtanut esimerkiksi ulkoilun täysin.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Unsplash / Minh Pham
Lähde: Unsplash / Roberto Nickson