Joka päivä kannattaa hymyillä – Tässä 11 syytä miksi

16.8.2021

Olit sitten noussut väärällä jalalla sängystä, myöhästynyt aamubussista tai tapellut rakkaasi kanssa – hymyily ei aina todellakaan ole helppoa. Mutta kun päätät hymyillä, alkaa tapahtua iloisia muutoksia sisäisesti sekä ulkoisesti. Hymyssä on todellakin voimaa – kunhan muistat jakaa ne muun maailman kanssa.

Hymyileminen kohentaa mielialaasi

Ilmeet eivät ole pelkästään tapa kommunikoida tunteistamme – ne myös vaikuttavat tunteisiimme. Vaikkakin tunteet syntyvät aivoissa, niin kasvolihakset voivat vahvistaa tai muuntaa näitä tunteita. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kehittämällä myönteisiä tunteita – tai heikentämällä kielteisiä puolia – kasvonilmeiden avulla, henkilön tunnelma alkaa kohdistua voimakkaammin siihen tunteeseen, jota hän kasvoillaan viestii.

Jopa tekohymyt tehoavat

Vaikka jotkut tutkijat uskovat, että hymyilyn edut saavutetaan ainostaan aidon tunnereaktion kautta, ovat toiset huomanneet, että pakotettu hymy voi luoda onnellisuuden tunnetta, vaikka nykyinen tunnelma ja ympäristö ei tätä tukisi. Hymyily lyhyen aikaa saa sinut jo kokemaan nämä hyödyt – riippumatta siitä, kuinka väkinäiseltä tuntuu alussa.

Hymyileminen lievittää stressiä

2012 julkaistussa tutkimuksessa (Psychological Science), University of Kansas psykologian tutkijat Tara Kraft ja Sarah Pressman tutkivat 170 osallistujaa, joita kehoitettiin pitämään syömäpuikkoja suussa kolmessa eri asennossa, jolloin heidän kasvoilleen levisi hymyn eri asteita samaan aikaan kun he hoitivat stressaavaa tehtävää. Kokeilu osoitti, että ihmisillä, jotka hymyilivät voimakkaimmin pulssi laski merkittävästi ja palautuminen stressaavasta tilanteesta oli nopeampaa verrattuna ihmisiin, kenen ilme oli peruslukemilla.

Hymyileminen tekee sinusta helpommin lähestyttävän

Vuonna 2004 julkaistussa Penn State Universityn tutkimuksessa todettiin, että aitoa hymyä jakavat palvelualan työntekijät vaikuttivat asiakkaiden kokemuksiin positiivisella tavalla. Hymyilevät työntekijät vaikuttivat enemmän sympaattisilta ja ystävällisiltä ja asiakkaat lähtivät vuorovaikutustilanteesta tyytyväisempinä. Vaikka työsuorituksen laatu ja kiire otettiin huomioon, tutkijat huomasivat, että lisätty aito hymy sai työntekijät myös vaikuttamaan pätevimmiltä.

Hymyileminen saa sinut vaikuttamaan luotettavammalta

Psykologiselta kannalta tarkasteltuna henkilö, joka hymyilee vaikuttaa luotettavammalta kuin henkilö, joka on allapäin tai neutraali. Pittsburghin yliopistossa julkaistussa tutkimuksessa tutkijat etsivät yhteyksiä mallin vetovoiman, hymyn intensiivisyyden ja luotettavuuden välillä. Tutkimukseen osallistujavat arvostelivat 45 mallia näiden kolmen seikan perusteella. Tutkimus osoitti, että mitä leveämpi hymy, sitä luotettavammalta ihminen vaikuttaa.

Hymyileminen on hyvää treeniä aivoillesi

Vaikka aivot luonnostaan ovatkin taipuvaisia toimimaan negatiiviseen sävyyn puolustusmekanismina, niin ajoittainen hymyileminen auttaa mieltä siirtymään enemmän positiivisempaan suuntaan ja pysymään siellä pidempään. The Happiness Advantagen kirjoittajan, Shawn Achorin mukaan, tekemällä hymyilemisestä päivittäisen rutiinin autamme aivojamme luomaan “onnellisuus looppeja”, jotka ohjaavat meitä ajattelemaan positiivisemmin. “Onnellisus on jotain mikä vaatii treenaamista aivoiltamme, ihan niinkuin urheilijankin täytyy treenata.”

Hymyileminen on tarttuvaa

Oletko huomannut, kuin usein työkaverisi vastaa hymyyn hymyllä? Tähän löytyy tieteellinen selitys. Neurologi Marco Iacobonin mukaan me kaikki omaamme peilineuroneita, jotka aktivoituvat kun suoritamme annetun tehtävän ja kun seuraamme jonkun muun tekevän sitä. Ja mitä tulee hymyilyyn, nämä peilineuronit vastaavat niin näkemiseen, kuin tekemiseenkin. Peilineuronit auttavat meitä ikäänkuin matkimaan sisäisesti muita ihmisiä ja samalla auttavat ymmärtämään paremmin muiden tekojen tarkoituksia ja niihin liittyviä tunteita.

Hymyileminen saattaa vahvistaa kehoasi solutasolla

Ihan kuin hymy auttaa stressin lievityksessä se voi myös rentouttaa kehoasi solutasolla, sanoo biokemisti, artisti, Sondra Barret. Secret of Your Cells kirjassa, Barret selittää kuinka solut osaavat erottaa turvallisen ja vaarallisen tilanteeen, etsiä ja korjata ongelmia sekä luoda tasapainoisen olon kehoosi. Hän myös alleviivaa, kuin ihmisen ajatuksilla on suora vaikutus solujen toimintaan. Kun hymyilemme me lievitämme “solujen jäkkyyttä”. Tämä fyysinen rentoutus auttaa taistelemaan stressin aiheuttamaa solumuutosta vastaan, joka voi aiheuttaa syöpää.

Hymyileminen parantaa tuottavuuttasi

Hymyilyn vaikutukset eivät rajoitu pelkästään omiin tunteisiin. Vuonna 2010 tutkijat huomasivat, että onnellisuudella on suuri merkitys tehokkuuteen työpaikalla. Ja kuten positiivisilla tunteilla on voimaannuttava vaikutus, niin negatiivisilla on samaan tapaan uuvuttava vaikutus työntekijöihin.

Hymyileminen parantaa luovuuttasi

Tämä sama vaikutus voi myös lisätä luovuuttasi. Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa (University of California, San Francisco) tutkittiin tätä yhteyttä ja huomattiin, että ihmiset, ketkä olivat onnellisempia osasivat ratkoa ongelmia kokonaisvaltaisemmin, joka auttoi heitä keksimään useampia ratkaisuja ongelmiin, kuin mihin heidän apeammat työkaverit kykenivät. Tutkijat huomasivat yhteyden dopamiinin vapautumiseen, joka vaikuttaa onnellisuuteen, oppimiseen, prosessointiin ja päätösten tekoon.

Hymyt ovat ilmaisia!

Tämä joka paikkaan ja aikaan sopiva piristysruiske on käytössäsi päivittäin ja vielä täysin ilmaiseksi. Miksi et siis ottaisi kaikkea hyötyä irti sisäisestä voimastasi ja ala myös levittämään sitä?

Lähde: huffingtonpost.com
Kuva: Unsplash / Kyle Sterk