Faktoja kaalista ja sen terveysvaikutuksista

22.10.2020

Ristikukkaiset vihannekset, kuten keräkaali, lehtikaali ja parsakaali ovat täynnä terveellisiä ravintoaineita. Jos haluat parantaa ruokavaliotasi, kannattaa lisätä ristikukkaisia vihanneksia välittömästi ostoslistallesi.

Kaalin väri voi vaihdella vihreästä punaiseen; lehdet voivat olla sileitä tai ryppyisiä. Desilitra kypsennettyä kaalia sisältää vain 20 kaloria, joten painonnousua ei ole syytä pelätä.

 

Tässä pikakelaus kaalin hyödyistä. Lisää tietoa löytyy varsinaisesta artikkelista.

 • Keräkaali on ristikukkainen vihannes
 • Kaalin sisältämät kemikaalit voivat suojata vahingolliselta säteilyltä
 • Kaalin sulforaphaani ehkäisee syöpää
 • Desilitrassa kypsennettyä kaalia on 81.5 mikrogrammaa K-vitamiinia

 

Keräkaalin potentiaalisia terveysvaikutuksia

Erilaisten vihannesten ja hedelmien syöminen ei ole ikinä huono päätös, jos ajatellaan terveydellisiä hyötyjä.

Monien tutkimusten mukaan kaalin kaltaisten kasvisten syöminen ehkäisee diabetesta, ylipainoa, sydäntauteja ja kuolleisuutta. Vihanneksista saa myös energiaa arjen rutiineihin.

 

1) Suojaa sädehoidolta

Ristikukkaisista vihanneksista löytyvä 3,3’-diindolylmetaani (DIM) suojaa todistettavasti sädehoidon vahingollisilta vaikutuksilta.

Georgetownin yliopiston teettämässä tutkimuksessa rotille annettiin kuolettava annos säteilyä. Jotkut rotista jätettiin ilman hoitoa, osalle annettiin anos DIM:iä kahden viikon ajan päivittäin.

Kaikki hoitamattomat rotat kuolivat, mutta puolet hoidetuista rotista jäivät eloon.

Samankaltaisia tuloksia on löydetty myös hiirien kanssa tehdyissä kokeissa.

Tutkijat ovat havainneet, että DIM:llä hoidetuilla hiirillä oli muita enemmän puna- ja valkosoluja sekä trombosyyttejä, jotka sädehoito usein tuhoaa.

Aikaisemmin on tiedetty, että DIM suojaa syöviltä, mutta näiden uusien tulosten perusteella siitä on apua myös syöpähoitojen aikana.

 

2) Syöpien ehkäisy

Toinen syöpiä vastaan taisteleva valmiste, jota kaali sisältää, on sulforafaani. Yli 30 vuoden ajan tehtyjen tutkimusten perusteella voidaan todistetusti väittää, että ristikukkaisten vihannesten syöminen vähentää syövän riskiä.

Lähiaikoina tutkijat ovat havainneet, että kyse on sulforafaanista, jonka tiedetään antavan ristikukkaisille vihanneksille myös niiden katkeran maun.

Tällä hetkellä tutkitaan sulforafaanin kykyä viivyttää syövän syntymistä. Lupaavia tuloksia onkin saatu monien syöpien, kuten melanooman, ruokatorven syövän, eturauhassyövän ja haimasyövän kohdalla.

Tutkijat ovat huomanneet, että sulforafaanilla on kyky hillitä harmillista histoni deasetylaasin toimintaa, jonka tiedetään olevan mukana syöpäsolujen kehittymisessä.

Toisessa tuoreessa tutkimuksessa on havaittu apigeniinin, kaalista, selleristä ja parsasta löytyvän kemikaalin, pienentävän kasvaimen kokoa aggressiivisissa rintasyövissä. Tutkijat väittävät, että näiden löydösten perusteella voi olla mahdollista käyttää apigeniinia vaihtoehtoisena syöpähoitona tulevaisuudessa.

Punakaali sisältää tehokasta antosyaani-antioksidanttia, joka antaa kaalille sekä muille punaisille ja violeteille vihanneksile niiden ominaisen värin.

Myös antosyaanin on havaittu hidastavan syövän kehittymistä, tappavan jo muodostuneita syöpäsoluja ja pysäyttävän syövän uusiutumisen.

 

3) Sydämen terveys

Antosyaanilla on myös muita ominaisuuksia; sen tiedetään ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteihin johtavia tulehduksia.

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan syömällä runsaasti flavonoidipitoisia ruokia voi saavuttaa pienemmän riskin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Jo pienellä flavonoidilisäyksellä voi saavuttaa hyviä tuloksia. Kaalin korkea polyfenolipitoisuus on myös avuksi tässä suhteessa, sillä se lisää trombosyyttien tuotantoa ja pienentää verenpainetta.

 

4) Immuniteetti ja ruoansulatus

Kaalia nautitaan usein hapatetussa muodossa, esimerkiksi sauerkrautissa tai kimchissä. Hapatetut ruoat ovat loistavia immuunijärjestelmän ja ruoansulatuksen vahvistajia, sillä ne ovat pullollaan probiootteja. Terveelliset mikrobit luovat hapatetuille ruoille niiden ominaisen maun; käymisessä syntyneet entsyymit edesauttavat vitamiinien ja mineraalien imeytymistä elimistöön.

Kaalin kuitu- ja vesipitoisuus auttaa myös suojautumaan ummetukselta ja ylläpitämään hyvinvoivan ruoansulatusjärjestelmän.  Kuitujen syöminen on elintärkeää, sillä ne edesauttavat toksiinien irtoamista sappinesteen ja ulosteen mukaan.

Erään tutkimuksen mukaan kuiduilla voi olla myös rooli immuunijärjestelmän ja tulehdusten sääntelyssä. Kuidut nimittäin vähentävät jatkuvasti tulehduksiin liittyvien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, syövän ja ylipainon riskiä.

Lue myös: 10 Uskomatonta kuidun terveysvaikutusta

 

Keräkaalin ravintoarvot

75 Grammaa kaalia sisältää:

 • 17 kaloria
 • 4 grammaa hiilihydraattia (mukaanlukien 1 gramma kuitua ja 2 gramma sokeria)
 • 1 gramma proteiinia

75 Grammaa proteiinia sisältää 30-35 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta. Se sisältää myös:

 • 5 mikrogrammaa K-vitamiinia
 • 11 milligrammaa magnesiumia
 • 22 mikrogrammaa folaattia

Sekä pienempiä määriä B-6-vitamiinia, kalsiumia, kaliumia ja tiamiinia.

Kaalissa on myös antioksidantteja, kuten beeta-karoteenia, sekä flavonoideja, kuten kversetiiniä.

Punaisessa kaalissa useimmiten hieman korkeammat pitoisuudet verrattuna vihreään kaaliin.

 

Kuinka lisätä kaalia ruokavalioon

Etsi kokoisekseen painavia kaaleja. Varmista, että lehdet ovat tiukkoja, sillä löysät lehdet viestivät ikääntyneestä kaalista. Kaali säilyy jääkaapissa kaksi viikkoa.

Kaali voidaan syödä raakana, höyrytettynä, keitettynä, paahdettuna tai täytettynä. Jos kaali ylikypsennetään, erittää se usein rikkipitoista hajua. Mitä pidempään kaalia kypsennetään, sitä vahvempi tuoksu syntyy.

Pikaisia vinkkejä kaalinsyönnin lisäämiseen:

 • Mausta paistettuja kaalinlehtiä oliiviöljyllä, mustapippurilla ja valkosipulilla
 • Lisää kaalia vihersalaatteihin
 • Lisää pilkottua kaalia keittoihin ja muhennoksiin juuri ennen tarjoilua

Lue myös: Parsan 5 vahvaa terveysvaikutusta

 

Kaalinsyönnin potentiaalisia terveysriskejä

1950-luvulla oli suosittua noudattaa kaalikeitto-dieettiä. Siinä syötiin kaalikeittoa rajattomia määriä ja pyrittiin näin pudottamaan painoa.

Harmillisesti kaikki paino, jonka tämän dieetin myötä pudottaa, palautuu nopeasti dieetin loputtua. Jos et halua syödä kaalikeittoa loppua elämääsi, ei koko dieettiä kannata edes aloittaa.

Keskity sen sijaan syömään prosessoimatonta ruokaa sekä hedelmiä ja vihanneksia. Jos syöt verenohennuslääkkeitä, on tärkeää, ettet ala yhtäkkiä syömään enempää tai vähempää K-vitamiinia sisältäviä ruokia, sillä vitamiinilla on olennainen rooli veritulppien syntymisessä.

Joillakin ihmisillä on myös vaikeuksia sulattaa ristikukkaisia vihanneksia. Ongelmaa voi välttää syömällä pieniä ja kypsennettyjä kaaliannoksia.

Olennaisinta hyvän terveyden ylläpitämisessä on syödä säännöllisesti ja terveellisesti. On parempi syödä monipuolisesti kuin keskittyä vain yksittäisiin terveellisiin raaka-aineisiin.

Lue myös: 5 raaka-ainetta, joilla on yllättäviä terveysvaikutuksia

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Medical News Today
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Monika Grabkowska