Ahdistaako? Lue 4 yksinkertaista vinkkiä mielentilasi rauhoittamiseen

18.2.2020

Kärsitkö joskus ahdistuksesta? Älä huoli, et ole vaivan kanssa yksin. Ahdistus voi ilmaantua esimerkiksi ennen julkisia esiintymisiä, kokeita ja tenttejä tai treffejä. Ahdistusoireet vaihtelevat ärsytyksestä suoranaiseen heikotukseen. Silloin, kun ahdistus on poissa, on suositeltavaa muistella aikaisempia ahdistusvaiheita ja arvostaa sen hetkistä olotilaa.

Ahdistus nousee tavallisesti kahdenlaisissa tilanteissa – niissä, joihin ajamme itsemme (kuten uuden suhteen aloittaminen), ja niissä, joihin ajaudumme (kuten julkinen puhuminen). Näiden tilanteiden ero on siinä, että toisessa halutaan olla ahdistuksesta huolimatta ja toisessa ei haluta todellakaan olla, mikä aiheuttaa ahdistusta.

Olit sitten missä tilanteessa tahansa, on hyödyllistä tietää muutama kikka, joilla pitää ahdistuksen minimissä. Tässä 4 yksinkertaista mutta toimivaa keinoa pitää mieli rauhallisena.

 

Muista hengittää

Hengittäminen saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta se on oikea salainen ase. Jos tunnet ahdistuksen lähestyvän, hengitä säännöllisesti pitkiä, hitaita ja syviä hengityksiä sisään ja ulos. Pyri hengittämään harvemmin kuin 12 kertaa minuutissa.

Joku viisas on joskus sanonut, että pelko on jännitystä ilman hengitystä. Pelko ja jännitys ovat molemmat kehon läpi kulkevia energiapiikkejä. Kun opit hengityksen avulla hallitsemaan näitä piikkejä, saatat oppia hiljalleen nauttimaan jännityksen tunteesta.

Muuta ajatusmaailmaasi

Harvardin professori Allison Wood on tutkinut pelon ja jännityksen välistä kognitiivista muutosta. Hän kutsuu ilmiötä ahdistuksen uudelleenarvioinniksi ja suosittelee henkisen ajatusmaailman muuttamista ahdistuksen osuessa omalle kohdalle.

Sen sijaan, että ajattelisit epäonnistuvasi huomisessa presentaatiossa, pyri kannustamaan itseäsi ja ajattele, että tulet tekemään täydellisen suorituksen. Sitten anna hengityksesi mukautua uuteen ajatusmaailmaasi. Positiivinen näkökulma avaa energiatiesi ja negatiivinen näkökulma saa sinut sulkeutumaan.

 

Liiku ahdistuksestasi ulos

Ahdistus lisää kehon jännitteisyyttä. Aluksi se on huomaamatonta, mutta hiljalleen se muuttuu tiukemmaksi ja hengityksesi muuttuu tiheämmäksi. Jos ajatuksesi ovat samalla negatiivisia, olet matkalla kohti epäonnistumista.

Mutta jos hengität syvään ja olet tietoinen omista positiivisista ajatuksistasi, olet oikealla matkalla. Nyt voit ottaa mukaan hienovaraisia tai jopa isoja fyysisiä liikkeitä. Kohota olkapäitäsi ja anna niiden rentoutua. Venytä selkääsi, pyörittele nilkkojasi. Palauta liike koko kehoosi ja voimista vaikutusta syvillä hengityksillä. Koe jännityksen tunne miellyttävänä!

 

Keskity nykyhetkeen

Kun olet ahdistunut, kehosi jännittyy, hengityksesi tihenee ja ajatuksesi käyvät ylikierroksilla.

Nyt kun osaat hengittää paremmin ja liikutella kehoasi hellästi, voit paremmin elää hetkessä. Jotta ajatuksesi pysyisivät positiivisina ja negatiiviset kokemukset jäisivät taka-alalle, pyri keskittymään nykyhetkeen.

Katsele ympärillesi ja nimeä asioita, joita näet, kuulet, tunnet ja haistat samalla, kun hengität ja liikut. Muutos voi tapahtua vain nykyhetkessä. Elä siis hetkessä ja anna mielesi ja kehosi toimia yhdessä.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Your Tango
Lähde: Pixabay.com