8 Syytä miksi pieni määrä adrenaliinia voi olla erittäin hyvä asia

21.5.2020

Lyhytaikaisen stressin mukanaan tuoma adrenaliini voi tuoda mukanaan positiivisia vaikutuksia, joilla selvitä tavallisista ja ei niin tavallisista asioista arjessa.

Stressi harvoin saa hyvää huomiota lehdissä, mutta sen vaikutuksen kehoon ei tarvitse aina olla haitallista. Kun lisämunuaiset päästävät kortisolia ja adrenaliinia verenkiertoon luodakseen “adrenaliinipiikin” kehosi aktivoi kohonneen fyysisen ja henkisen valppauden tilan. Esimerkiksi kolikkopelit ja muiden kasinopelien pelaaminen saattavat saada aikaan tällaisen tilan. Niin kauan kun se ei ole pitkäaikaista, tämä ihmisen suihkumoottoripolttoaineen syöksy voi olla hyvä asia. Tällaisilla tavoilla:

 

1. SE SAATTAA AUTTAA SINUA AIKARAJOJEN KANSSA

Tunnetko ketään, joka uskoo pystyvänsä ajattelemaan nopeasti jaloillaan? Se ei ole vain heidän mielikuvitustaan.  Kun keho on täynnä adrenaliinia, aivot ovat mukana, keskittyneet ja kykenevät käsittelemään kognitiivisia tehtäviä nopeammin. Tutkijat ovat verranneet valppauden lisääntymistä kahvin juontiin. Lue myös: 7 terveellistä syytä pitää kahvitauko

 

2. NÄKÖSI PARANEE

Koska adrenaliinin tarkoituksena on virittää kehoa reagoimaan havaittuun uhkaan, yksi sen vapautumisen seurauksista on silmiesi pupillien laajentuminen. Kun pupillisi laajentuvat, huomaat näkösi paranevan päästäen sisään enemmän valoa. Glaukoomapotilaat ottivat joskus syntetisoitua adrenaliinia vähentääkseen silmänpainetta. Lue myös: 7 merkkiä miksi silmäsi käyttäytyvät oudosti.

 

3. HENGITÄT HELPOMMIN

Vaikka stressi saattaa saada sinut tuntemaan hyvin haavoittuneeksi, adrenaliini käskee kehon pehmeitä lihaksia rentoutumaan. Tähän lukeutuvat mukaan keuhkojen keuhkoputket, jotka voivat tehdä hengittämisestä helpompaa. Tästä syystä astmapotilaat tuottavat yleensä runsaasti adrenaliinia kehossaan ja joskus kohtauksen aikana ottavat sitä jopa vielä lisää. Lue myös: Näin pääset eroon paniikkikohtauksista.

 

4. MUUT TUNTEMUKSET KOROSTUVAT

Kauhuelokuvan katsominen voi bnostattaa verenpainettasi. Miksi ihmiset sitten nauttivat siitä? Tämä valppauden ja jännityksen tila pysyy usein yllä elokuvan sammuttamisen jälkeen. Tutkijat kutsuvat sitä “jännityksensiirtoprosessiksi,” ja se tehostaa kaikkia myöhemmin koettuja hyviä (tai huonoja) tunteita saaden sinut palaamaan haluten lisää. Lue myös: 8 verenpaineelle ystävällistä ruoka-ainetta.

5. SE VOI ESTÄÄ KIPUA

Oletko koskaan nähnyt jonkun, jolla on vakava vamma vain jatkavan rentoa keskustelua? He saattavat olla erittäin, erittäin kovia – tai vain nauttia suuresta hyödystä, jolla lisämunuaiset reagoivat kriisiin. Kun verenkierto on kyllästetty adrenaliinilla ja noradrenaliinilla, seurauksena oleva halu pysyä hengissä häiritsee usein kivun havaitsemista. Se ei ole luonnollinen kipulääke – kun olet “palannut takaisin,” vammasi alkaa todennäköisesti tykyttämään – mutta se kääntää mielen pois keskittymisestä kivuliaisiin tuntemuksiin.

 

6. SE VOI VAHVISTAA IMMUUNIJÄRJESTELMÄÄSI

Krooninen stressi voi viedä kaiken energiasi, mutta kun se vapautuu pieninä annoksina lyhyissä jaksoissa, adrenaliinilla voi olla päinvastainen vaikutus: Valppaana oleminen itseasiassa vahvistaa immuunijärjestelmääsi. Aivan kuten adrenaliini virittää kaiken muun kehossasi “hyökkäystä” varten, se myös parantaa kykyäsi torjua infektioita, ainakin väliaikaisesti.

 

7. SAAT MAHSOLLISUUDEN HYÖDYNTÄÄ VÄHÄN YLIMÄÄRÄISTÄ VOIMAA

Unohtaen hämäräperäiset tarinat vanhemmista, jotka kiskovat massiivisia autoja pelastaakseen lapsia tai kissanpentuja, tukijat uskovat, että stressin aikana on mahdollista päästä käsiksi yksilön absoluuttiseen voimaan. Ilman tietoista ajatusta puhua ihminen nostamaan enemmän, he saattavat kyetä ylittämään tavalliset rajansa stressipolttoainetta pursuavassa toiminnassa. Se on yksi mahdollinen selitys sille, miksi niin monet maailmanennätykset tehdään Olympialaisissa – ja korkeasti paineistetussa, erittäin näkyvässä ympäristössä – kellarin sijaan.

 

8. SE SAATTAA AUTTAA HIDASTAMAAN IKÄÄNTYMISTÄ

Kehosi ei jätä huomioimatta molekyylitasolla lyhyitä adrenaliinisyöksyjä: se reagoi myös lisäämällä järjestelmässäsi kiertävien antioksidanttien määrää, jotka taistelevat ikääntymistä ja kudosvauriota mahdollisesti aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Pixabay.com