8 virheellistä myyttiä terveellisestä ruuasta

4.8.2018

Ravitsemustietojen etsiminen voi olla hämmentävää, sillä suositukset muuttuvat jatkuvasti. Lisätään joukkoon vielä sensaatio-otsikoinnin ja jaetun tiedon määrä, niin ei ole mikään ihme, että myös ystävilläsi on toisistaan poikkeavat vinkit. Parhaassa tapauksessa kuitenkaan sinun ei tarvitse välttää lempiruokiasi. Pahimmassa tapauksessa, päädyt valitsemaan vielä epäterveellisempiä vaihtoehtoja, vaikka luulet tekeväsi parempia valintoja.

Me listasimme kahdeksan myyttiä terveellisestä ruokavaliosta, jotka tulisi saada kaikkien tietoisuuteen.

Myytti #1: Munan keltuainen on pahasta.

Ruokavalion kolesterolin n jo vuosien ajan virheellisesti sanottu nostavan veren kolesteroliarvoja. On tullut selvemmäksi, että tyydyttyneet rasvahapot ja transrasvat ovat paljon suurempi syy korkeaan veren kolesteroliin. Kananmunat – keltuainen mukaan luettuna – ovat korkeita kolesteroliarvoiltaan, mutta niissä on vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. Viime vuosina on tehty paljon tutkimuksia jotka osoittavat, että koko kananmuna noi itseasiassa olla osa terveellistä ruokavaliota ja suurimmalla osalla ihmisistä ne eivät vaikuta paljoa kolesteroliarvoihin tai sydänsairausriskeihin.

Myytti #2: Kahvi kuivattaa.

Kyllä, kahvi on diureetti (toisin sanoen, kiihdyttää virtsan eritystä), mutta sarjassaan erittäin mieto sellainen. Kahvi sisältää myös paljon vettä, ja tästä syystä se lasketaan osaksi koko päivän aikana juomaasi nestemäärää. Määrä, joka kuivattaisi sinua, on enemmän kuin mitä kenenkään tulisi päivän aikana kahvia nauttia – jos juot kaksi tai kolme kuppia kahvia päivässä, nestetasapainosi on täysin kunnossakahvin osalta.

Myytti #3: Luonnonsokeri eroaa lisätystä sokerista.

Sokeri on aina sokeria. Molekyylitasolla, omenassa oleva sokeri on täysin samaa kuin sen, mitä lisäät lusikallisen kahviisi. Siinä voi kuitenkin olla eroa, miten kehomme pilkkovat sokerin. Kun sokerin yhdistää muihin ravintoaineisiin kuten kuituun tai proteiiniin, se pilkkoutuu paremmin, mutta yksinään se, että kyseessä on luonnonsokeri, ei pilko sitä. Hedelmässä oleva sokeri tulee kuitujen kera, joka hidastaa ruuan sulamista ja ehkäisee sokeripiikkejä. Tämä on parempi vaihtoehto sille, että sokeri korvaisi muut ravintoaineet. Muista kuitenkin, että juodessasi tuoreesta hedelmästä puristettua mehua tai syödessäsi siirappia tai hunajaa, kehosi reagoi samalla tavalla kuin se reagoisi Coca Colassa olevaan sokeriin.

Myytti #4: Orgaaninen ruoka on automaattisesti terveellisempää.

Sana “orgaaninen” sisältää paljon terveyshälyä ympärillään, ja yleisesti ottaen kaikki joka on merkattu olevan orgaanista, oletetaan olevan terveellistä. Totuus on kuitenkin se, että oli välipalanaposteltavasi orgaaninen tai ei, se on kuitenkin naposteltava. Näiden syöminen ylimääräisenä lisänä ei ole yhtäkkiä sallitumpaa, koska kyljestä löytyy orgaanisen ruuan merkki. ”Orgaaninen suklaasiirappi on yhä suklaasiirappia” Caroline Kaufman, R.D. sanoo SELF:ssä. Orgaaniset keksit, voileipäkeksit, sipsit ja karkit sisältävät saman määrän sokeria, rasvaa ja tyhjiä kaloreita kuin ei-orgaanisetkin. Kun puhutaan tuotannosta, orgaanisen version valitseminen ”kemikaalicocktaileista” – eli ruuista joissa yleensä on suuri määrä torjunta-aineita – on hyvä tapa vähentää kemiallista altistusta. Mutta Kaufman lisää kuitenkin, että tavanomaisesti viljelty ruoka on silti turvallista syödä, sillä niihin päästettyjen torjunta-aineiden määrää tarkkaillaan.

Myytti #5: Margariini on automaattisesti parempi kuin voi.

Margariinista tuli todella suosittu “voi-on-pahasta” villityksen aikana, mutta monet margariinit itseasiassa sisältävät transrasvoja, jotka ovat pahempia kuin luonnollisesti saadut tyydyttyneet rasvahapot voissa. Voin tuotesisältölista on lyhyt, eikä se sisällä turhia ainesosia, jotta siihen saataisiin makua. Kaikki margariinit eivät suinkaan ole pahoja, mutta tarkasta huolellisesti mitä olet ostamassa. ”Katson aina ensimmäisenä ainesosaluettelon” Lori Zanini, R.D., ravintoliiton puhujapersoona, kertoo SELF:lle. “Niin kutsuttuja tikkumargariineja ei suositella, sillä niissä on paljon hydrattuja öljyjä (eli transrasvoja). Nestemäiset, suihkemuodossa olevat margariinit ovat ihan harkitsemisenarvoisia, muista kuitenkin tarkastaa, että ainesosat ovat terveellisiä” hän lisää. Katso sellaisia tuotteita, joissa on oliiviöljyä saadaksesi runsaasti kasviperäistä terveellistä rasvaa.

Myytti #6: Salaatit ovat aina terveellisin vaihtoehto ruokalistalta.

Voisi kuvitella, että salaatin valitseminen on aina turvallinen vaihtoehto. Mutta kaikki raaka-aineet mitkä on lisätty salaattipedille saattavat sisältää saman määrän sokeria, rasvaa sekä kaloreita mitä olisi siinä makunystyröitä hivelevässä burgerissa, jota koitat välttää. “Varo salaattia valitessa, ettei siinä ole ainesosia jotka nopeasti kerryttävät kalorimäärää: kermaiset, pullotetut salaattikastikkeet, juusto, pekoni, krutongit tai makeutetut ja kuivatut hedelmät” Zanini sanoo. Muut ainesosat, kuten avokado ja pähkinät, ovat kyllä erittäin terveellisiä, mutta niitä tarjoillaan liian isoina annoksia, Kaufman sanoo. Varmistaaksesi, että salaattisi on mahdollisimman terveellinen, valitse sellainen salaatti, jossa on vihreitä salaatinlehtiä, vähärasvaista proteiinia (friteerattua kanaa ei lasketa), pieni annos terveellistä rasvaa ja öljypohjainen kastike kyljessä. Öljy auttaa kehoasi imemään kaikki rasvaliukoiset ravintoaineet joita syöt, ja pitää sinut kaukana kermaisista kastikkeista.

Myytti #7: Vähärasvaiset versiot ovat parempia kuin normaalit.

Jos yhä ostat vähärasvaisia versioita tuotteista, jotka ovat luonnostaan rasvaisia (katson sinua, maitojauhe…), saatat tehdä itsellesi karhunpalveluksen. ”Rasva on välttämätön osa terveellistä ruokavaliota. Tarvitset rasvaa ruokavalioosi. Rasva ei ole pahasta. Rasva ei mene suoraa vyötäröllesi” Kaufman vakuuttaa. Kaikki ekstrakalorit mitä syöt, ei siis ainoastaan ruokavalion rasva, voi muuttua kehonrasvaksi, jos kroppasi ei pysty enää muuntamaan niitä polttoaineeksi. Rasva on tiheämpi kalorista, mikä on samanaikaisesti sekä siunaus että kirous. ”Koska rasva on niin kaloririkasta, saamme siitä hyvän olon tunteen. Se on hyvä, koska se ideaalisesti tarkoittaa, että voit tietoisesti syödä tai käyttää pientä määrää tunteaksesi olosi täydeksi” Kaufman sanoo. Se myös tarkoittaa, ettei sinun tarvitse tarkkailla annoskokojasi. Kun ruuasta poistetaan rasva, se yleensä korvataan joko sokerilla tai suolalla, joten on tärkeä lukea ainesosalista ennen kuin valitset muunnellun version. Yleensä voit paremmin, kun syöt pieniä annoksia täysirasvaisia tuotteita; voit samanaikaisesti sekä nauttia ruuasta että tuntea itsesi kylläiseksi, Kaufman sanoo.

Myytti #8: Jokainen hyötyy gluteenin poisjättämisestä.

“Gluteenittoman ruuan syöminen ei välttämättä ole terveellisempää, ellei sinulla ole keliakia tai gluteeni-intorelanssi/yliherkkyys” Zanini sanoo. On myös tärkeä huomata, että kaikkia gluteenittomia ruokia ei tehdä samalla tavoin tai yhtä terveellisesti kuin normaaleja versiota. ”Gluteenittomat ruuat ja leivonnaiset saattavat silti olla tehty ravintoköyhistä, käsitellyistä jauhoista” hän selittää. Ne saattavat olla myös korkeita sokeripitoisuuksiltaan. Jos uskot, että saatat olla yliherkkä gluteenille, tai sinulla on mitään keliakian oireita, käy lääkärissä ja pyydä keliakiatestit. Jos viljatuotteista ei tule sinulle huono olo, niiden pois jättäminen ei tee sinusta terveempää ihmistä.

 

 

Lähde: Self.com

Kuva: Pixabay / silviarita