Psykologia ja se, kuinka ihmiset kommunikoivat keskenään, on erittäin mielenkiintoinen aihe. Siitä syystä aiheesta onkin hyvä keskustella.
Tällä hetkellä voi nähdä trendin tällä saralla. Ihmiset käyttävät sanaa ”narsisti” useammin ja useammin. Aitoja, hyväsydämisiä ja kauniita (niin ulkoisesti kuin sisäisesti) ihmisiä kuulee sanovan, että heitä käytetään hyväksi ja heidät otetaan itsestäänselvyytenä. Ja näin valitettavasti tapahtuukin.
Terve parisuhde on antamista, ei antamista ja ottamista. Suhde antamisen osalta ei edes ole 50/50 vaan lähempänä 100/100. Ei ole olemassa osa-aika –suhdetta, joko olet parisuhteessa tai et.
Mutta joskus arvostelukykymme hämärtyy. Kun välitämme ihmisestä, jonka kanssa olemme, haluamme antaa hänelle kaiken. Hyvä merkki tasapainoisesta parisuhteesta on se, että kumppani on valmis tekemään saman sinulle.
Miten siis tiedät, milloin annat liikaa? Milloin tarpeeksi on tarpeeksi?
Hymyilet vähemmän, kun olet yksin
Yksi ihminen, jolta et voi peittää tunteitasi, olet sinä itse. On helppo vakuuttaa ympärillä olevat ihmiset siitä, että parisuhteesi on hyvä, ja että olet onnellinen. Mikään parisuhde ei tietenkään ole 100% täydellinen, mutta kun alat tuntea olosi alakuloiseksi yksinäsi ollessasi, se saattaa olla merkki siitä, että oikeat tunteesi alkavat nousta pintaan.
Ainoa tapa elää onnellista ja sisällöntäyteistä elämää, on olla itselleen rehellinen ja tietää, mitä haluat ja tarvitset.
Lue myös: 9 merkkiä, joista tiedät olevasi terveessä parisuhteessa
Edes kysyt itseltäsi tämän kysymyksen
Vaikkakin ajoittain on vaikeaa vaihtaa tunteesta toiseen, on se tärkeä osa onnellista elämää ja parisuhdetta. Me itse ainoastaan tiedämme, mitä tunnemme sisimmässämme. Jos koet epäilyjä omatunnossasi, varoituskellojen pitäisi soida.
Jos kyseenalaistat sitä, antaako kumppanisi kaikkensa parisuhteeseenne, melko varmasti vastaus on ei.
Tunnet olosi henkisesti väsyneeksi
Tasapainoisen parisuhteen tulisi viedä elämääsi eteenpäin eikä tehdä siitä hankalampaa. Sinun tulisi tuntea olosi energiseksi toisen ihmisen läsnä ollessa elämässäsi. Inspiroitunut. Motivoitunut. Innostunut.
Jos olet henkisesti vedetty tyhjiin, saatat uhrata oman hyvinvointisi huonon parisuhteen vuoksi.
Tiedätkö enää kuka olet
Tunnetko olevasi enemmän palvelija kuin kumppani? Jos teet koko ajan töitä sen eteen, että kumppanisi on onnellinen, muttet näe sitä samaa panosta sinun suuntaasi, on helppo unohtaa omat tarpeet, koska elämäsi pyörii ainoastaan kumppanisi tarpeiden ympärillä.
Lue myös: 10 varoitussignaalia siitä, että parisuhteesi saa sinut masentumaan
Parisuhteessa olisi puutteita ilman sinua
Puutteita yhdessä tekemisessä, puutteita intiimielämässä, puutteita keskusteluissa.
Jos sinä olet aina se, joka ehdottaa yhteistä tekemistä, teet aloitteen kosketuksiin, tai pidät huolta kaikessa taloudessanne – silloin ehkä huomaat, että sinä olet vastuussa parisuhteestanne, ja että annat itsestäsi liikaa.
Onnellinen ja terve parisuhde on tiimityötä ja kuten kaikissa menestyneissä joukkueissa, jokaisella pelaajalla on omat vahvuutensa, jotka täydentävät toisiaan. Joukkuehan on aina yhtä vahva kuin sen heikoin lenkkinsä ja sillä jokaisen panos on tärkeä.
Olit valmis sitoutumaan ennen kuin kumppanisi oli valmis
Liian usein ihmiset hyppäävät suinpäin uuteen parisuhteeseen jättäen kaikki muut vastakkaisen sukupuolen edustajat huomiotta, ja lopputulos on pettymys. Näissä tapauksissa henkilö kuvittelee saavansa saman määrän rakkautta takaisin kuin itse on valmis antamaan. Se ei toimi niin. Tunteiden täytyy nousta luonnollisesti kummankin kohdalla.
Pelkäät menettäväsi hänet ja siksi yrität vielä kovemmin
Jos tunnemme, että henkilö alkaa etääntymään meistä, moni alkaa yrittämään vielä kovemmin pitääkseen suhteen yllä. Usein tämä kuitenkin johtaa täysin päinvastaiseen lopputulokseen ja toinen ajautuu vieläkin kauemmas.
Avain tähän tilanteeseen on avoin keskustelu. Suhteen parantamiseen vaikuttavien tekijöiden arvailu on ainoastaan väliaikainen laastari. Jos jokin on pielessä, on löydettävä itsestään vahvuutta keskustella asiasta oli kyseessä kuinka vaikea asia tahansa.
Lue myös: Tämän vuoksi ihmiset pettävät parisuhteessa
Vaikka parisuhteiden eteen pitää tehdä työtä, se ei saisi tuntua työltä. Jos kanssakäyminen kumppanisi kanssa tuntuu väkinäiseltä eikä luonnolliselta ja tyydyttävältä, ei tätä tunnetta tulisi jättää huomiotta.
Elämä on liian lyhyt siihen, että käytät kaiken aikasi ihmiseen, joka ei arvosta sinua. Arvosta omaa aikaasi, kehoasi ja erityisesti sydäntäsi. Älä anna näitä heidän käyttöönsä, jotka eivät sitä ansaitse.
Maailmasta löytyy kyllä ihminen, joka hyväksyy sinut sellaisena kuin olet, jos vaan itse hyväksyt rakkauden, jonka oikeasti ansaitset.